10.6 C
București
luni, 13 mai 2024

Breviar

Macovei cere plan de activitate

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, i-a solicitat lui Dan Lupascu, actualul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, ca magis-tratii care isi vor depune candidatura miercuri pentru functiile de presedinte si vicepresedinte ai CSM sa prezinte si un plan de activitate pentru intregul an. Monica Macovei si-a motivat cererea prin importanta capitala anului 2006 pentru integrarea Romaniei in UE, CSM jucand un rol major in procesul de integrare. Ministrul Justitiei subliniaza: “Consider ca alegerea presedintelui si vicepresedintelui Consiliului trebuie sa se faca in deplina cunostinta de cauza, luand in considerare si elementele concrete si obiectivele dezvoltate de fiecare candidat intr-un plan de activitate”.

“Sistemul DN1”, preluat de alte judete

Sistemul de supraveghere video a traficului rutier va fi preluat si de municipalitati din judetele Arges, Brasov, Cluj si Sibiu. Potrivit surselor din Politie, in cazul municipiului Pitesti, proiectul se afla deja intr-un stadiu avansat de executie. De asemenea, sistemul de supraveghere video va fi montat si pe principalele bulevarde din Bucuresti. Politia Capitalei si Primaria Generala sustin integrarea proiectului, urmarind realizarea unui centru unic de comanda pentru managementul traficului si al situatiilor de urgenta. Tehnologia de varf in supravegherea circulatiei si constatarea abaterilor de la normele legale a fost implementata, in premiera pentru Romania, pe 6 decembrie 2005, cand a devenit operational sistemul de supraveghere video a circulatiei pe DN1, in sectorul Bucuresti-Ploiesti-Sinaia-Azuga.

MJ nu are scuze

Afirmatia Ministerului Justitiei ca Tribunalul Bucuresti nu a avut o evidenta a situatiei financiare nu se sustine, se arata intr-un comunicat al Consiliului Superior al Magistraturii. Asadar, masura MJ de a acorda prime consistente doar magistratilor cu o vechime de pana in trei ani nu se argumenteaza, se afirma in comunicat. In anul 2005 Tribunalul Bucuresti a avut un total al cheltuielilor judiciare catre stat de 21.376.780.000 lei vechi. Totalul amenzilor aplicate de TB, in 2005, a fost de 1.368.750.000 lei vechi. “In contextul in care conducerea instantelor nu are atributii directe de executare a creantelor bugetare, nu este justificata afirmatia conform careia "lipsa de preocupare a conducerii Tribunalului Bucuresti" pentru colectarea sumelor aferente contului din care se acorda stimulente banesti pentru persoanele angajate in sistemul judiciar”.

Omar Hayssam are cancer

La termenul de ieri avocatii au cerut suspendarea procesului si punerea lui Omar Hayssam in liberate pe motiv de boala. Ei sustin ca sirianul sufera de cancer la colon si nu poate suporta regimul de detentie. O tumoare de zece centimetri lungime l-a impiedicat pe Hayssam sa se prezinte in fata instantei. S-a cerut, de asemenea, o expertiza a Institutului Medico-Legal care sa certifice existenta bolii si sa hotarasca la ce unitate spitaliceasca s-ar putea efectua operatia. De remarcat ca in ultimii 15 ani majoritatea infractorilor de rang inalt s-au imbolnavit subit si nu au mai putut suporta regimul de detentie atunci cand aveau de dat socoteala pentru faptele lor. Urmatorul termen s-a fixat pe 23 ianuarie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă