Localitatea Periprava este cunoscută mai ales datorită lagărului de exterminare înfiinţat în acest sat izolat al Deltei de comunişti. Satul se află la limita nordică a grindului Letea, la 120 kilometri de Tulcea, fiind punctul terminus al navigaţiei fluviale de pasageri pe Braţul Chilia al Dunării. Această localitate a fost şi continuă să fie populată doar de ruşi lipoveni. În prezent satul mai are doar 140 de locuitori, majoritatea vârstnici. Bătrânii satului povestesc cu sfială despre atrocităţile co-mise de „caralii” comunişti în temuta puşcărie ce a purtat numele satului. „Gardienii închisorii Periprava nu erau din satul nostru. Caralii, cum le spuneau localnicii, erau din Tulcea, Sulina, din Chilia Veche. Cei mai mulţi erau oameni fără căpătâi, certaţi cu legea, care au acceptat să participe la fărădelegile comise împotriva unor preoţi, generali ai armatei regale, profesori, medici care s-au opus regimului comunist. Satul nostru, deşi avea vorbitori de limba rusă, nu s-a implicat în atrocităţile din colonie. La puşcărie au lucrat sătenii doar ca meseriaşi”, povesteşte moş Vanea Varabiev.
50 de locuri de cazare acreditate
Inspiraţi de un francez, localnicii din Periprava fac eforturi acum să transforme numele temutei puşcării Periprava într-un brand turistic. Ideea îi aparţine francezului Sylvain Remetter, care s-a mutat definitiv în acest sat. Remetter era, în urmă cu un deceniu, om de afaceri în Franţa, specializat în comerţul cu mobilă. El spune că a ajuns din întâmplare în vacanţă în Deltă şi s-a îndrăgostit de zona Chilia-Periprava. A vândut afacerea din Franţa şi a început să investească la Periprava. Astfel a apărut, în acest sat lipovenesc, prima pensiune turistică administrată de Remetter şi de soţia sa, o româncă din Ploieşti. Exemplul lui Sylvain a fost preluat rapid şi de câţiva localnici care şi-au modernizat casele şi apoi le-au acreditat ca pensiuni turistice. În felul acesta, satul a dobândit primele 50 de locuri de cazare. „Periprava poate deveni cea mai mare şi mai atractivă staţiune turistică de lux din Deltă. Numele lagărului comunist de la Periprava trebuie folosit pentru a aduce în acest sat izolat turiştii din vestul Europei pentru a vedea, cu ochii lor, locul unde au fost torturaţi mii de români pentru că s-au opus regimului comunist”, a declarat Remetter.
În acest sat trei investitori din Bucureşti au cumpărat recent fosta amenajare piscicolă din vecinătatea satului Periprava. Este vorba de construcţiile realizate de deţinuţii politici în anii ‘60. Respectivii oameni de afaceri au concesionat, de asemenea, câteva mii de hectare de teren piscicol de la Consiliul Judeţean Tulcea, pe care le utilizează pentru pescuit sportiv. Un imobil din incinta puşcăriei Periprava, numită de deţinuţi „casa roşie”, a fost transformat deja în hotel de patru stele, care a fost botezat de Remetter cu numele de „Ultima frontieră”. Aici turiştii, în special cu străi-ni, plătesc pentru o zi de vacanţă 100 de euro.
Satul Periprava are în preajma sa foarte multe atracţii turistice. La aproximativ 8 kilometri de sat se află Pădurea Letea. Pe apă, cu barca, turiştii pot vizita gârla Sulimanca, lacurile Matiţa, Merhei, Babina şi Cernovca. La Periprava se poate ajunge cu vaporul care circulă de la Tulcea pe Braţul Chilia, dar şi pe uscat, din Sulina, pe un drum nou construit prin satele Cardon, Sfiştofca, C.A. Rosetti, Letea şi Periprava.