In zona Sinoe actioneaza grupuri organizate de infractori, care cu acordul tacit al unor agenti de paza prind lunar zeci de tone de peste. Jandarmii si inspectorii Autoritatii Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) efectueaza controale sporadice, reusind doar sa confiste kilometri de plase monofilament si mai putin pestele braconat. In zona Istria, o amenajare piscicola aflata sub sechestru judiciar si unde paza este aproape inexistenta este tinta a zeci de atacuri ale bandelor. Politistii de frontiera sunt singurii care au realizat rezultate pozitive in lupta impotriva braconajului, confiscand in ultimele doua luni peste trei tone de peste.
In plina perioada de prohibitie, luciul de apa de pe raza judetului Constanta este supus unui jaf sistematic, bande organizate de infractori sustragand saptamanal cantitati importante de peste de diverse specii. Este vorba de o adevarata mafie, formata din braconieri care prind pestele, sefi (oameni de afaceri potenti financiar) care le pun la dispozitie barcile si plasele necesare activitatii ilicite si paznici, iar uneori chiar si politisti sau jandarmi, care iau toate masurile necesare ca operatiunile sa nu fie tulburate de vreun control inopinat al autoritatilor. Un exemplu elocvent este cazul inregistrat toamna trecuta la Sinoe, cand o patrula a Politiei de Frontiera a depistat trei indivizi care pescuisera sute de kilograme de peste, cu acordul agentului care avea ca atributii paza zonei respective si care le pusese braconierilor la dispozitie barcile necesare operatiunii. Oamenii din localitatile invecinate spun ca, asemenea celor trei retinuti, zeci de tineri din zona actioneaza la comanda unui important om de afaceri.
Acesta dispune si de relatii pe piata comerciala dobrogeana, reusind sa comercializeze imediat capturile ilegale. Din pacate, atributiile de control in aceasta regiune revin nu politistilor de frontiera, ci in primul rand jandarmilor si inspectorilor ANPA, dar controalele efectuate de acestia sunt sporadice si implicit rezultatele sunt modeste. Situatii similare se intalnesc in lacurile din sud-vestul judetului, Oltina si Bugeac, unde braconierii profita de absenta unei paze organizate si pescuiesc saptamanal sute de kilograme de peste.
Plase goale?!
Se poate spune ca actiunile efectuate de jandarmi si inspectorii piscicoli de la inceputul anului si pana in prezent s-au incheiat "in coada de peste". Astfel, echipele de control au depistat doar pescari care aveau asupra lor plase interzise, dar nici o captura sau, in cel mai bun caz, aveau in barci cateva kilograme. Au fost confiscate mii de kilometri de plase (Inspectoratul de Jandarmi a raportat in primele doua luni peste 3.000 de kilometri de plasa), dar mai putin de o tona de peste, in conditiile in care se stie ca bandele prind mult mai mult.
Cazul Istria
Una dintre zonele cele mai afectate de braconajul piscicol este cea din extremitatea sudica a lacului Sinoe, in zona localitatii Istria. Aici, in apropierea sitului arheologic Histria, a fost infiintata in ultimii ani o amenajare piscicola, potrivit unor surse, banii investiti in obiectiv apartinandu-i controversatului om de afaceri Corneliu Iacobov. Dupa ce steaua fostului patron al RAFO Onesti a apus, crescatoriile si iazurile de la Istria au fost puse sub sechestru asigurator. Bani pentru paza au fost destui de putini, astfel ca amenajarea piscicola a devenit un paradis al braconierilor din zona. Se pescuieste in regim de "devalmasie", in perioada de prohibitie sau nu, astfel ca fondul piscicol extrem de bogat odata se afla acum in pericol de totala extinctie.
Siguranta doar in Marea Neagra
In replica fata de jaful inregistrat pe lacurile din judet, se poate spune ca braconajul marin este un fenomen tinut sub control de autoritati.
Politistii de frontiera au aplicat in ultima perioada lovituri grele pescuitului ilicit, reusind capturi extrem de importante.
Astfel, in intervalul ianuarie-15 februarie, echipele Directiei Politiei de Frontiera Constanta (care actioneaza in judetul nostru, dar si la Tulcea, Braila si Ialomita) au capturat peste 3 tone de peste, 70% din capturi provenind din braconaj marin.