16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialBorissov: România şi Bulgaria trebuie tolerate

Borissov: România şi Bulgaria trebuie tolerate

Europa ar trebui să dea undă verde României şi Bulgariei pentru spaţiul Schengen, pentru că ambele state şi-au îndeplinit integral criteriile de aderare şi sunt stabile financiar, a declarat ieri premierul bulgar Boyko Borissov, în deschiderea şedinţei comune de guvern organizate la Bucureşti.

„Bulgaria şi România creează repede şi deschid o infrastructură bună, după criteriile Maastricht, nimicesc deficitele de buget, au voinţă politică pentru stabilitate financiară şi, nu în ultimul rând, ambele ţări au îndeplinit sută la sută criteriile Schengen”, a mai adăugat oficialul bulgar, exprimându-şi convingerea că statele Schengen vor tolera aceste ţări disciplinate, care îşi îndeplinesc angajamentele asumate în faţa UE.

Parlamentul European dezbate, în această săptămână, un proiect de rezoluţie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, votul fiind prevăzut pentru astăzi. Eurodeputaţii solicită Consiliului European să ia măsurile necesare pentru a permite României şi Bulgariei să adere. O decizie privind aderarea celor două ţări a fost amânată pe 21 septembrie, în urma blocajului generat de poziţia inflexibilă a Olandei, la care s-a raliat apoi şi Finlanda.

Şi Dunărea va avea un „brand”

Atât premierul bulgar, cât şi omologul său român, Emil Boc, au făcut referire ieri, în timpul reuniunii de la Bucureşti, la motivele pentru care cele două ţări merită să fie primite în Schengen. 

„Cerem soluţii concrete bazate pe propriile noastre merite, pe respectarea regulilor, şi nu pe schimbarea acestora în timpul jocului”, a spus Emil Boc.

La şedinţa comună de ieri, oficialii celor două state au discutat despre viitoare proiecte comune în domenii precum energie, transporturi, agricultură, educaţie. Proiectele comune prioritare, care trebuie analizate până la reuniunea de anul viitor, sunt crearea unui „brand” al Dunării în regiune, construirea unui al doilea pod şi noi hidrocentrale pe Dunăre, finalizarea interconectorului de gaz Giurgiu-Ruse. 

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Zona din fața casei – amenajări necesare pentru a completa estetic și funcțional spațiul

În fața casei tale, există o zonă care poate fi un spațiu deosebit pentru a-ți...

Echilibrul perfect: cum să îmbini mobilierul vintage cu designul modern

În ultimii ani, o tendință care a câștigat teren în designul interior este combinarea mobilierului vintage cu designul modern. Acest amestec neconvențional de stiluri...
Ultima oră
Pe aceeași temă