Uzina de alumina din Tulcea polueaza major mediul. Aceasta concluzie apartine autoritatilor de protectia mediului. Intre Garda de Mediu si conducerea SC Alum s-a declansat in ultimele luni un razboi foarte dur, in urma caruia s-au aplicat zeci de amenzi, care insumeaza mai multe miliarde de lei. Poluarea apei, aerului si solului in preajma acestui combinat nu s-a diminuat insa.
Desi uzina pentru producerea aluminei calcinate nu are decat trei decenii de existenta, ea pare a fi una invechita. Aceasta concluzie apartine expertilor chestionati de Garda de Mediu care au precizat ca procesul de fabricatie folosit de aceasta uzina nu contine o treapta tehnologica esentiala pentru protectia mediului. Este vorba de instalatii speciale de neutralizare a slamului rezultat din procesul de productie. Trebuie spus ca, pentru extragerea aluminei din minereul de bauxita, uzina foloseste cantitati foarte mari de lesie de soda caustica si lapte de var. Acest slam de culoare rosie contine o cantitate semnificativa de metale grele cum ar fi cadmiu, nichel, plumb, dar si mari cantitati de lesie de soda caustica si lapte de var.
“Uzina rosie”
De peste trei decenii, slamul rosu, cu un continut de 13 la suta lesie de soda, se pompeaza din incinta uzinei intr-o halda aflata in apropierea satului Mireni. Aceasta “urgie” rosie se intinde acum pe mai bine de 20 de hectare si este protejata de un dig sa nu se reverse in Lacul Somova. Atunci cand se porneste insa o furtuna, iar vantul bate dinspre est, satul Mireni este inecat complet de un praf rosu care “arde” tot ce intalneste in cale. In plus, lesia de soda din acest bazin imens s-a infiltrat adanc in solul din preajma satului Mireni. Ca urmare, satul a ramas fara apa de baut. Toate fantanile din sat au apa otravita, iar localnicii sunt nevoiti sa care apa din satul invecinta, Somova.
In ciuda acestor evidente, administratorii uzinei de alumina continua sa sustina ca slamul tehnologic nu ar reprezenta vreun pericol pentru mediul inconjurator. Specialistii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului din Bucuresti spun insa ca, in urma analizelor prelevate de la halda din satul Mireni, pH-ul slamului este mai mare de 11, peste cel admis de legislatia din tara noastra, ceea ce il inscrie in clasa deseurilor periculoase.
Lacul otravit
Pe parcursul ultimilor doi ani, comisarii Garzii de Mediu au constatat mai multe poluari in Lacul Somova cu cantitati masive de soda. Adesea, aceste poluari s-au soldat cu mortalitati piscicole si in randul pasarilor salbatice. Ca urmare, administratorii uzinei au fost amendati si s-au intocmit programe de conformare. Cu toate acestea, la fiecare ploaie torentiala, apa tehnologica din incinta uzinei, apa aflata in retelele de canalizare a acestei societati, este deversata in Lacul Somova, producand prejudicii insemnate mediului. Desi, in urma cu mai bine de un an, comisarii de mediu au impus construirea unor decantoare pentru apele pluviale, pana acum respectiva investitie nu a fost finalizata, iar lacul continua sa fie otravit.
Atentat la viata localnicilor
Intrucat instalatiile uzinei de alumina din Tulcea nu sunt etanse, in atmosfera sunt degajate cantitati mari de vapori cu continut de soda. Aceste emanatii devin insuportabile atunci cand vantul bate dinspre uzina spre municipiul Tulcea. In cartierele aflate in preajma uzinei, aerul devine adesea otravitor pentru organismul uman. Anul trecut, in urma unei avarii la instalatii, mai multi tulceni s-au intoxicat cu respectivii vapori, fiind nevoiti sa se interneze in spital pentru a-si salva viata. Elucidarea acestui eveniment a ajuns sa fie cercetata de procurori, care nu s-au pronuntat inca.
Investitii de mediu doar pe hartie
Trebuie spus ca dupa fiecare descindere a inspectorilor de mediu la Uzina de Alumina Tulcea se intocmeste un program de conformare, dar pana acum nici una din masurile convenite de comisarii de mediu cu administratorii de la SC Alum nu a fost dusa pana la capat. Conform unei monitorizari facute publice de Gabriela Soparla, comisarul Garzii de Mediu din Tulcea, doar a zecea parte din investitiile de mediu convenite la aceasta uzina s-au realizat. Fata de un program de 1,8 milioane de dolari pentru protectia aerului, s-au realizat investitii de numai 179.000 de dolari, pentru protectia apei au fost stabilite investitii de 2,1 milioane de dolari si s-au realizat doar in valoare de 43.000 de dolari, iar pentru protectia solului s-a investit doar a zecea parte din programul de 1,5 milioane de dolari.
Dan Gheorghe, directorul general al SC Alum, a declarat ca noii proprietari ai uzinei au angajat un consultant din Australia care lucreaza la un proiect de modernizare a uzinei, proiect in care sunt cuprinse si masurile de protectie a mediului, dar aplicarea acestui plan de investitii este o chestiune de timp si va costa foarte multi bani.
La un pas de a fi inchisa
Pana cand proprietarii uzinei se vor hotari sa investeasca efectiv si pentru stoparea poluarilor, Garda de Mediu Tulcea a solicitat Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Tulcea sa notifice aceasta societate sa-si indeplineasca obligatiile convenite prin autorizatia de mediu si in urma controalelor efectuate. Astfel, APM Tulcea a emis in acest an trei somatii catre SC Alum, care se constituie in tot atatea amenintari cu inchiderea uzinei daca nu sunt realizate investitiile de protectia mediului. Prima somatie a fost emisa in 25 februarie a.c. si se referea la realizarea unui sistem de monitorizare integrata a factorilor poluanti din uzina. Desi termenul a expirat la 1 august, nu s-a aplicat masura extrema de inchidere a uzinei.