17.4 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialBogdan Aurescu: Vizita preşedintelui la Washington confirmă parteneriatul între România şi SUA

Bogdan Aurescu: Vizita preşedintelui la Washington confirmă parteneriatul între România şi SUA

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Bogdan Aurescu, a spus, la începutul lucrărilor Comisiei pentru apărare şi securitate din cadrul Adunării Parlamentare a NATO, că vizita preşedintelui Traian Băsescu la Washington pe 13 septembrie a confirmat rolul jucat de România, din ce în ce mai important, şi parteneriatul între România şi Statele Unite ale Americii, potrivit Agerpres.

“Semnarea acordului între România şi SUA a fost unul dintre punctele focale ale acestei vizite. Unul dintre punctele cele mai importante ale vizitei, acordul care a fost semnat şi care vine să întărească rolul jucat de România în NATO în ceea ce priveşte împiedicarea ameninţărilor împotriva Alianţei. Vom juca un rol în întărirea capacităţii NATO de a face faţă acestor ameninţări şi va trebui să apărăm toate teritoriile şi toate populaţiile care intră în acest teritoriu al NATO. Cel mai important pilon al apărării noastre, al securităţii noastre – şi sunt bucuros să aflu că şi domnul secretar general al NATO Rasmussen şi-a exprimat această poziţie – este apărarea şi, citez, ‘interceptarea în România va juca un rol important în creşterea capacităţii noastre în a împiedica proliferarea rachetelor balistice'”, a afirmat Bogdan Aurescu.

El a subliniat faptul că Acordul privind instalarea scutului antirachetă în România reprezintă “un subiect foarte important în agenda publică”.

“Riscurile şi ameninţările sunt legate de provocările din actualul nostru sistem şi din mediul în care trăim. În zona geografică în care se află România, în sud-estul Europei, ameninţările sunt din ce în ce mai mari în ceea ce priveşte rachetele cu rază scurtă şi medie de acţiune”, a evidenţiat Bogdan Aurescu.

Secretarul de stat a adăugat că în toată zona euroatlantică s-a dovedit că riscurile “sunt din ce în ce mai mari în termeni de proliferare a acestor ameninţări”.

“România împarte o viziune comună şi va lua măsurile necesare pentru prevenirea acestor ameninţări bazate pe principiile de indivizibilitate şi securitate, de solidaritate a Alianţei. Mai mult, ca stat de la graniţa Alianţei Euroatlantice, România joacă un rol extrem de important în sprijinirea eforturilor de întâmpinare a acestor ameninţări”, a susţinut Aurescu.

El a spus că, din punctul său de vedere, activităţile de apărare antirachetă trebuie să fie “centrate asupra unei apărări foarte puternice, cu un rol de descurajare şi capabilă să respingă proliferarea tehnologiilor utilizate pentru rachetele balistice”.

Bogdan Aurescu a subliniat faptul că un argument foarte important pentru semnarea Acordului l-a reprezentat selectarea bazei de la Deveselu ca punct de amplasare a sistemului antirachetă, care va fi operaţional în 2015.

“Baza de la Deveselu a obţinut numărul cel mai mare de puncte. În România această participare a fost primită cu multă bucurie de către cetăţeni şi mai ales de cetăţenii de la Deveselu”, a afirmat Aurescu.

Cele mai citite

Ambasada Elveției citează versurile lui Nemo: “Cine decide ce este greșit, ce este corect? Totul este echilibru, totul este lumină”

Ambasada Elveției în România transmite pe internet un mesaj în care citează versurile cântecului interpretat de Nemo, care a câștigat finala concursului Eurovision 2024. "Lasă-mă...

Românii fac show în Turcia! Drăguș a marcat două goluri pentru Gaziantep

Internaționalul român Denis Drăguș a reușit o „dubla”, iar Alexandru Maxim a oferit nu mai puțin de trei pase decisive în victoria categorică obținută...

FOTO. WhatsApp pregătește schimbări majore. Aplicația își va modifica designul

WhatsApp, aplicația cu milioane de utilizatori, își pregătește utilizatorii pentru o serie de schimbări semnificative. Una dintre cele mai notabile este modificarea designului aplicației....
Ultima oră
Pe aceeași temă