19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialBoc resetează alegerile la Cluj

Boc resetează alegerile la Cluj

În timp ce democrat-libe­ralii îl invită pe Emil Boc să candideze la Pri­mărie, USL caută stra­tegii alternative pentru a contracara candidatura liderului PDL.

 

Clujenii au parte de anul electoral cu cele mai spectaculoase răsturnări de situaţie din istorie. Dacă în toamna anului trecut, părea că PDL nu are cum să piardă fieful său de la Cluj, arestarea primarului Sorin Apostu a răsturnat toate calculele. Liderii USL au început să simtă mirosul victoriei, iar singura necunoscută părea să fie reprezentată de scorul electoral. Însă demisia preşedintelului PDL, fostul primar al Clujului, Emil Boc, din postul de premier a produs o nouă răsturnare de situaţie. Emil Boc este aşteptat să candideze la Cluj. Emil Boc a fost invitat să revină acasă, iar candidatura sa i-ar scoate pe liderii PDL Cluj dintr-o mare încurcătură, în contextul în care, după arestarea lui Sorin Apostu, păreau să nu fie în stare să găsească un candidat viabil.

În replică la declaraţiile de dragoste ale liderilor PDL Cluj, candidatul USL la Primărie, Marius Nicoară, speră că fostul premier “nu se va întoarce la munca de jos”. El crede că ar fi cel mai bine dacă Emil Boc ar fi răsplătit de preşedintele Traian Băsescu cu un post de ambasador. Ironia sorţii, Emil Boc a fost ales primar al Clujului acum opt ani cu sprijinul masiv al liberalilor lui Marius Nicoară, iar la rândul său Emil Boc i-a acordat lui Marius Nicoară voturile necesare pentru ca acesta să fie ales preşedinte al Consiliului Judeţean.

În acest context, liderii PDL Cluj au anunţat oficial că l-ar susţine pe preşedintele partidului, premierul demisionar Emil Boc, dacă acesta se va hotărî să candideze la Primăria Clujului la alegerile din această vară. Anunţul a fost făcut, ieri, într-o conferinţă de presă, ţinută de primarul interimar, Radu Moisin, care conduce şi filiala judeţeană a organizaţiei de tineret a PDL, şi de liderul grupului consilierilor locali ai PDL, prim-vicepreşedintele organizaţiei municipale, Adrian Popa, fost viceprimar al oraşului.

Adrian Popa a precizat că doreşte ca PDL să îşi desemneze “cât mai curând” candidatul la Primărie şi, în termen de o lună, lista de candidaţi pentru Consiliul Local. Radu Moisin a spus, că, indiferent de opţiunea lui Emil Boc, PDL va propune un candidat care s-a implicat în ultimii ani în administraţia clujeană. PDL va organiza şi un sondaj de opinie, pentru a stabili numele celui mai bine plasat candidat. Emil Boc a câştigat două mandate de primar, în 2004 şi în 2008. Însă a renunţat la ultimul mandat pentru a deveni premier.

Lepădarea de Apostu

În acest context, liderii PDL Cluj încearcă din răsputeri să se disocieze de imaginea fostului preşedinte al organizaţiei municipale, primarul suspendat Sorin Apostu. Astfel, prim-vicepreşedintele organizaţiei municipale a PDL Cluj-Napoca, consilierul local Adrian Popa, este de părere că primarul suspendat al Clujului, Sorin Apostu, ar trebui să renunţe la funcţia administrativă. Adrian Popa a declarat că tema demisiei lui Sorin Apostu va fi discutată în următoarea şedinţă a Biroului Permanent Judeţean al PDL Cluj. Sorin Apostu a fost arestat preventiv în noiembrie 2011, după ce a fost acuzat de fapte de corupţie de către procurorii DNA. Ca urmare, el a fost exclus din PDL, partid în care ocupa funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale, şi a fost suspendat din funcţia de primar. Atribuţiile de primar interimar au fost preluate de viceprimarul Radu Moisin, însă Sorin Apostu şi-a păstrat titlul de primar, chiar dacă se află după gratii, iar procesul său se află pe rolul Curţii de Apel Cluj.

Conducerea organizaţiei municipale a PDL este girată, în prezent, de către senatorul Mihail Hărdău şi de către consilierul local Adrian Popa, care deţin funcţiile de prim-vicepreşedinţi.

Organizaţie în derivă

În acest context, PDL Cluj pare să aibă nevoie de întoarcerea lui Emil Boc pentru a-şi regăsi busola. PDL Cluj seamănă cu o corabie în derivă. În timp ce democrat-liberalii încă nu au reuşit să găsească un preşedinte pentru organizaţia municipală, primarul interimar Radu Moisin a fost nevoit să demisioneze din postul de secretar general al PDl Cluj şi să rămână doar preşedinte al organizaţiei municipale. El a motivat acest gest prin lipsa de timp, care a apărut după ce a preluat frâiele administraţiei judeţene. Însă PDL este lipsit, astfel, de un om-cheie, secretarul general, care ar trebui să facă munca organizatorică în anul electoral. Un alt vector important de imagine al partidului, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, se află în relaţii glaciale cu conducerea filialei judeţene. Însă, sub presiunea alegerilor locale şi în contextul unei posibile candidaturi a naşului său, Emil Boc, la Primărie, Alin Tişe s-ar putea dovedi un ostaş disciplinat al PDL. 

Strategie coerentă

Sociologul clujean Vasile Dâncu este de părere că “această demisie este o strategie bine pusă la punct. Emil Boc nu s-a agăţat de putere, aşa cum îi reproşau alţii. Iar prin demisia sa, PDL a început o strategie de relansare politică”. Vasile Dâncu, care a fost ministru al Informaţiilor Publice în Guvernul condus de Adrian Năstase, este de părere că Emil Boc va continua să rămână preşedinte al PDL. “Nu cred că îşi vor permite acum o dublă amputare şi la Guvern şi la şefia partidului. Emil Boc va redeveni preşedinte cu atribuţii executive al PDL şi va pregăti alegerile”, a spus Vasile Dâncu.

Cele mai citite

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...
Ultima oră
Pe aceeași temă