4.4 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăSpecialBoc il "naseste" pe investitorul din Cartierul Tineretului

Boc il „naseste” pe investitorul din Cartierul Tineretului

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a anuntat ca va propune Consiliului Local sa concesioneze 203 hectare de teren din zona cuprinsa intre cartierul Someseni si Bulevardul Muncii pentru construirea unui nou cartier al orasului, numit „Cartierul Tineretului”. Terenul este reprezentat de actuala pasune folosita de locuitorii din Someseni. In urma acestei afaceri, Primaria nu va incasa nici un leu, ci va primi apartamente in schimbul parcelei.
Emil Boc a spus ca nu il intereseaza casele, ci apartamentele de bloc ce vor fi folosite pe post de locuinte sociale. Concret, ele vor fi destinate tinerilor care nu au avut niciodata o locuinta proprie sau celor care vor fi evacuati din casele nationalizate in timpul regimului comunist si care au fost retrocedate apoi proprietarilor de drept.
Edilul a afirmat ca afacerea va fi castigata de cel care va oferi numarul cel mai mare de apartamente si a adaugat ca se asteapta ca oferta sa fie de ordinul „sutelor”. Planul prevede ca in zona noului cartier ar urma sa fie construite minimum 650 de case si vile, precum si 250 de apartamente, cu o camera sau doua.
Mai mult, toate utilitatile, inclusiv drumul, reteaua electrica, apa, canalizarea si alimentarea cu gaz metan ar urma sa fie introduse pe cheltuiala investitorului. Acesta ar mai trebui sa construiasca un sediu de scoala, un cabinet medical, o unitate de Politie si un sediu pentru o primarie de cartier, pe care sa le ofere municipalitatii. Numai ca in orice varianta investitorul ar primi un „cadou” de minimum cinci milioane de dolari.

Cea mai mare afacere imobiliara din istoria orasului

In zona Someseni, pretul unui metru patrat de teren este de cel putin 30 de euro. Chiar daca suprafata folosita in prezent drept pasune ar costa de trei ori mai putin, pretul intregului teren ar fi de 20,3 milioane de euro. In ipoteza in care investitorul ar oferi municipalitatii dublul apartamentelor prevazute de administratia locala in planul de constructie si daca am socoti o medie a costurilor pentru fiecare apartament cu toate finisajele de 30.000 de euro, rezulta ca investitorul respectiv ar cheltui 15 milioane de euro.
Un sediu comun pentru o sectie de Politie, un cabinet medical si o primarie de cartier ar costa circa 100.000 de euro, iar pentru ridicarea scolii de cartier ar mai fi cheltuiti 200.000 de euro. Din acest calcul rezulta ca firma ar castiga milioane de euro doar din preluarea terenului. Bineinteles, se vor adauga si profiturile realizate din vanzarea vilelor.
In medie, constructorul ar putea castiga 30 la suta din pretul final al fiecarui imobil. Daca o vila ar fi vanduta cu 100.000 de euro, la fiecare dintre aceste imobile investitorul ar castiga minimum 30.000 de euro. In ipoteza in care firma ar construi doar cele 650 de vile prevazute in planul Primariei, profitul acesteia ar fi de inca 19,5 milioane de euro. Este lesne de inteles ca ar fi, de fapt, cea mai mare afacere imobiliara din istoria orasului Cluj-Napoca.
Tocmai de aceea interesul pentru acest teren este urias. Castigatorul afacerii ar urma sa fie stabilit de catre o comisie formata din reprezentanti ai Executivului Primariei si din consilieri locali. Presedintele comisiei ar urma sa fie viceprimarul PNL, Adrian Popa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă