9.3 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialCompania low cost Blue Air cumpără 8 aeronane de ultimă generație direct...

Compania low cost Blue Air cumpără 8 aeronane de ultimă generație direct de la producătorul american Boeing | Corespondență de la Paris Air Show

Compania Blue Air a anunțat, marți, în cadrul Paris Air Show, că va achiziționa opt aeronave Boeing 737 MAX 8 direct de la producătorul american și că va închiria alte șase aeronave, de la o companie de leasing.

În plus, firma românească a mai precizat că va mai închiria încă 12 aeronave de la Air Lease Corporation: șase Boeing 737 MAX 8 (același tip de aparat cu cele achiziționate direct de la Boeing) și șase Boeing 737 800 Next Generation. 

Românii de la Blue Air, companie care, în urmă cu câțiva ani, a fost la un pas de faliment, și-au revenit sub noul management , reușind să se extindă în afara granițelor României, prin deschiderea de baze operaționale în Italia, Cirpru și Marea Britanie.

„Cumpărăm aceste aeronave prin forțe proprii, din ceea ce producem”, a declarat, pentru România liberă, directorul general al Blue Air, Gheorghe Răcaru. Acesta a mai atras atenția și că, în România, este destul de greu pentru o companie aeriană să contracteze credite bancare, pentru achiziționarea de aeronave noi.

Datele financiare ale tranzacției nu au fost făcute publice oficial, însă Gheorghe Răcaru a precizat că suma se apropie de 600 de milioane de dolari numai pentru cele opt aeronave luate direct de la Boeing. Directorul general al Blue Air nu a menționat când vor începe plățile și care sunt efectiv tranșele de plată pentru noile avioane.

Anunțul făcut marți vine în contextul în care compania românească își dorește să crească numărul de rute, atât cu plecare din România, cât și cu plecare din aeroporturile unde mai are deschise baze.

Date tehnice despre aparate

Boeing 737 MAX 8 este cel mai bine vândut avion din istoria Boeing, pentru că este foarte eficient din punct de vedere al costurilor per pasager, dar și rezistent, oferind companiilor aeriene posibilitatea de a-l folosi pentru un număr mare de ore de zbor zilnic.

Compania americană a primit în ultimul an mii de comenzi pentru acest aparat, numărul lor urmând să atingă 4.000, la finalul show-ului aviatic de la Paris.

Boeing 737 MAX 8 este și primul model din seria MAX lansat comercial, prima astfel de aeronavă (înregistrată 9M-LRC și cu 180 de locuri) zburând din 22 mai 2017, pentru Malindo Air (Malaezia). Cea mai mare comandă pentru acest model de aeronavă aparține Ryanair, care a comandat deja 200 de bucăți. Diferența este că low cost-ul irlandez a optat pentru versiunea cu 197 de locuri a aeronavei, în timp ce Blue Air va configura avioanele cu doar 189 de scaune.

În total, sunt 87 de companii din întreaga lume care au plasat comenzi pentru acest tip de avion.

Cele mai citite

Negrescu: Există trei variante pentru aderarea la Schengen până la sfârşitul anului

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu afirmă duminică, într-o postare pe Facebook, că există trei variante posibile pentru obţinerea unei decizii favorabile aderării României la Schengen...

Negrescu: Există trei variante pentru aderarea la Schengen până la sfârşitul anului

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu afirmă duminică, într-o postare pe Facebook, că există trei variante posibile pentru obţinerea unei decizii favorabile aderării României la Schengen...

Rusia – Ucraina, ziua 648. Fostul președinte Poroșenko, rivalul lui Zelenski, este oprit să iasă din Ucraina

Petro Poroșenko, fostul președinte al Ucrainei, a fost oprit de autoritățile de frontieră ale Ucrainei să iasă din țară. Poroșenko ar fi urmat să aibă...
Ultima oră
Pe aceeași temă