20 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialBlackout sau dimout – Draperii ideale pentru ferestre pe timp de vară

Blackout sau dimout – Draperii ideale pentru ferestre pe timp de vară

A venit şi căldura iar razele arzătoare ale Soarelui ne reduc confortul la interior, atât prin lumina puternică ce pătrunde, cât şi căldura care se degajă. Ce este de făcut? Ne-am adresat în acest scop unui specialist cu o bogată experienţă atât în designul de interior cât şi în ceea ce privesc materialele textile, Marinela Niţă de la DecoraDesign, care ne-a oferit o serie întreagă de sfaturi practice.

Dacă aveţi nevoie de un somn liniştitor, ori de întuneric complet într-o încăpere, ţesăturile blackout sau dimout sunt variante spre care este indicat să vă îndreptaţi. Draperiile din aceste materiale nu permit deloc trecerea luminii, oferind opacitate între 85 și 100%. Cu ajutorul lor, încăperi cu destinaţii diferite pot fi decorate astfel încât să se respecte atât nevoile estetice, cât şi cele funcţionale. Din acest tip de material se pot croi draperii clasice, storuri romane sau panouri japoneze.

Dormitoarele sunt însă locurile ideale în care puteţi folosi draperiile blackout, la fel şi birourile în care există un proiector, ori camerele în care se folosesc laptop-uri sau calculatoare. De asemenea, puteţi decora ferestrele cu acest tip de ţesături şi în camera oaspeţilor, astfel încât să aveţi cu toţii un somn odihnitor, feriţi de lumina venită din afara încăperii. Modele şi culori vesele pot ajuta copilul  să doarmă mai bine, iar în acest scop se pot alege draperii pentru copii cu un design care să îi bucure.

În general, draperiile blackout au în compoziţie 100% polyester. De aici, pot exista derivaţii care sunt utilizate în sectorul HoReCa –draperii pentru hoteluri, cluburi, restaurante. Nivelul lor de transparenţă se măsoară în funcţie de lumina ce poate pătrunde prin ţesătură iar transparenţa materialului este în strânsă dependenţă cu coeficientul de deschidere al materialului. O altă ţesătură – dimout – are în compoziţie un strat de fibre negre, făcând parte din categoria materialelor cu grad mare de opacitate, ca şi blackout-ul. Ţesăturile dimout permit trecerea luminii de la 40%, până la 1%,  creând în încăpere o lumină difuză, plăcută, iar noaptea absorb fiecare rază de lumină.

Beneficii

Draperiile blackout/dimout  reuşesc să izoleze termic şi fonic într-o mare măsură. Prin urmare, aduc intimitate unei încăperi şi oferă confortul de care avem nevoie în propria casă. Draperiile blackout pot avea şi proprietatea de a oferi protecţie împotriva razelor ultraviolete sau a decolorării mobilierului. Ele pot feri de efectele distructive ale căldurii şi soarelui, mai ales în zilele toride de vară, când parchetul sau mobilierul ar putea avea de suferit din cauza razelor puternice sau temperaturilor ridicate. De asemenea, draperiile din blackout pot fi folosite şi ca dublură pentru un alt material precum inul sau mătasea, asigurându-le o protecţie mărită împotriva razelor soarelui şi, implicit, a deteriorării.

Designul şi modelele acestui tip de ţesătură sunt la fel de variate ca în cazul oricărui altui material. Prin urmare, în funcţie de stilul de amenajare pentru care optaţi, puteţi alege un blackout simplu, ori unul înveselit de diferite modele. Varietatea nelimitată de imprimeuri pentru acest tip de material vine în completarea funcţionalităţii sale desăvârşite.

Tips & Tricks

Pentru ca încăperea să fie complet întunecată se poate opta pentru sisteme de prindere speciale, astfel încât lumina să nu pătrundă prin lateralele draperiei. Astfel, se pot face închideri cu ajutorul unor accesorii laterale curbate în unghi de 90 de grade ce se ataşează şinelor din aluminiu. O a doua variantă constă în montarea sistemelor de prindere  pe întreaga lăţime a peretelui.

Studiu de caz

„La o superbă casă vânătorească din Polovraci (foto), proprietarul şi-a dorit în primul rând intimitate. De aceea i-am recomandat confecționarea draperiilor din blackout. În ceea ce priveşte culorile, am avut ca inspiraţie specificul casei – vânătoresc, mobilă din lemn masiv, corpuri de iluminat cu motive din natură – precum şi un décor masculin dorit, alegând astfel culori calde, pământii. Preţul ansamblului a fost de 4.000 lei care a inclus accesoriile, sistemele de prindere, execuţia draperiilor, precum şi montajul acestora. Suma respectivă a acoperit 11 m de material pentru două ferestre. Totalul suprafeţei vitrate a fost de 5,40 m, însă, la cererea clientului, materialul a fost dublat pentru a oferi prestanţă şi eleganţă ţesăturii”.

Marinela Niţă,

Decora  Design, tel.: 021.317.59.17 / 0726.243.771, www.DecoraDesign.ro

Showroom în incinta Palatului Brătianu: Str.Visarion, nr. 4 (Piaţa Romană, Bucureşti)

 

 

Cele mai citite

60 de „supraviețuitoare” îl acuză pe fostul șef al Harrods, Al-Fayed, de abuz sexual: avocați.

Aproximativ 60 de femei au ieșit acum în față pentru a susține că au fost abuzate sexual de fostul proprietar al magazinului Harrods, Mohamed...

Verdict dur pentru Rodri! Cât va lipsi mijlocașul lui City

Pep Guardiola a confirmat absența lui Rodri pentru tot restul sezonului, după o accidentare gravă suferită în derby-ul cu Arsenal. Rodri, mijlocașul central al echipei...

Restanțe de 700 milioane de lei amenință programul Start-Up Nation 2022, antreprenorii sub presiunea băncilor

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) ar putea înregistra restanțe de plată de până la 700 de milioane de lei până la sfârșitul acestui...
Ultima oră
Pe aceeași temă