16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialBirourile parlamentare, motiv de scandal la Arad

Birourile parlamentare, motiv de scandal la Arad

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă (PDL), preferă să ţină închise birourile foştilor parlamentari arădeni decât să le aloce actualilor aleşi ai USL.

Parlamentarii arădeni ai USL se plâng de faptul că primarul PDL al Aradului, Gheorghe Falcă, refuză să le acorde acestora birouri parlamentare în oraş. În acest timp, colegii de partid ai edilului îi îndeamnă pe reprezentanţii USL în Parlamentul României să-şi amenajeze spaţii pentru audienţe chiar la sediile PSD sau PNL. Aceştia îl dau exemplu pe Mihai Răzvan Ungureanu, care, deşi nu este membru PDL, are biroul parlamentar chiar la sediul acestui partid.

La fel ar fi făcut şi senatorul Traian Igaş, care s-ar fi mutat la partid, alături de deputatul PDL, Eusebiu Pistru. Cel mai nou scandal de la Arad a început în momentul în care deputaţii PSD, Dorel Căprar şi Flavius Măduţa, l-au acuzat pe Gheorghe Falcă, primarul Aradului, că nu le-a repartizat birouri parlamentare, deşi a trecut o jumătate de an de la alegeri. În acest timp, birourile care au aparţinut foştilor parlamentari arădeni stau încuiate. „Îl aşteptăm pe Gheorghe Falcă la birourile parlamentare, singur sau cu presa, cum doreşte. Mai întâi însă trebuie să ne atribuie birourile parlamentare. Este inadmisibil că după jumătate de an de la alegeri nu vrea să atribuie birourile parlamentare. Dacă doreşte un dialog normal, instituţional, trebuie să îşi respecte obligaţiile legale şi cutuma relaţiilor politice. Este prima dată după 1990 când un primar refuză să ofere spaţii pentru birourile parlamentare, sediile acestor birouri fiind acum goale, sub cheie. Îl invit pe Gheorghe Falcă să stabilească relaţii de respect reciproc cu parlamentarii USL”, a declarat deputatul Flavius Măduţa.

„PSD, o nouă metodă de a-şi masca inactivitatea”

În replică, PDL Arad, partid în care Gheorghe Falcă este un lider important, susţine că Dorel Căprar şi Flavius Măduţa îşi maschează inactivitatea prin motivaţia că nu au sediu în care să-şi desfăşoare activitatea. „Considerăm că este un motiv fals, deoarece un parlamentar, dacă doreşte să fie activ, are cum intra în contact cu cetăţenii pe care-i reprezintă. Cel mai la îndemână mijloc este sediul de partid, dar şi deplasările în teritoriu, mai ales în cazul domnului Dorel Căprar, care are Colegiu în judeţ, în speţă pe Valea Mureşului”, a declarat consilierul municipal PDL, Traian Vlaicu. De altfel, organizaţia PDL Arad susţine că nici Claudia Boghicevici (PDL) sau Ioan Şchiau (PP-DD), deputaţi care reprezintă colegii de municipiu, nu au repartizate sedii pentru cabinetele parlamentare. De asemenea, senatorii Mihai Răzvan Ungureanu şi Constantin Traian Igaş, dar şi deputatul Eusebiu Pistru, şi-au amenajat cabinete parlamentare în sediul PDL. De fapt, acest blocaj s-ar datora chiar consilierilor municipali USL, care ar fi respins proiecte de hotărâre pe această temă. Mai mult, democrat-liberalii susţin că deputatul USL, Flavius Măduţa, ori se laudă că are activitate parlamentară în teritoriu ori aceasta se desfăşoară doar pe hârtie, ceea ce înseamnă că dă dovadă de ipocrizie prin afirmarea faptului că nu are suficient spaţiu. Democrat-liberalii susţin că PSD deţine aproape 300 de metri pătraţi de spaţiu locativ, prin organizaţiile judeţeană şi municipală, suficient şi pentru parlamentari.

Falcă nu vrea să le dea cabinete

Pe de altă parte, consilierul local PSD, Marin Lupaş, a exprimat punctul de vedere al social-democraţilor. „Încă din iarnă, primarul Gheorghe Falcă refuză cu obstinaţie să permită includerea pe ordinea de zi a şedinţelor Consiliului Local a proiectului de hotărâre privind atribuirea sediilor pentru cabinetele parlamentarilor USL. În luna ianuarie a refuzat chiar şi propunerea aparatului Primăriei de a introduce pe ordinea de zi un astfel de proiect de hotărâre, aşa cum s-a făcut de fiecare dată după alegerile parlamentare. Este o mare minciună faptul că noi, consilierii USL, blocăm atribuirea sediilor pentru cabinete, mai ales că cei din PDL ştiu foarte bine că parlamentarii lor stau în continuare în vechile sedii în baza unor contracte valabile doar până la sfârşitul mandatului”, a spus acesta.

Dovadă de respect

Consilierul local PSD, Marin Lupaş, le-a răspuns şi celor de la PDL care au avansat ideea unor birouri parlamentare chiar la sediul partidelor din care parlamentarii USL fac parte. Potrivit reprezentantului social-liberalilor, încă din prima săptămână de mandat Dorel Căprar şi Flavius Măduţa şi-au amenajat în sediul PSD spaţii unde să-şi desfăşoare audienţele. Totuşi, ei speră că vor primi respectivele cabinete parlamentare ca un semn de respect faţă de cetăţenii Aradului care i-au votat.

 

 

Cele mai citite

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă