15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialBill Gates Sr., tatăl co-fondatorului Microsoft: Bogaţii plătesc taxe prea mici

Bill Gates Sr., tatăl co-fondatorului Microsoft: Bogaţii plătesc taxe prea mici

Bill Gates Senior, tatăl miliardarului american, afirmă că bogaţii plătesc taxe prea mici, iar veniturile statului se bazează în proporţie prea mare pe impozitarea oamenilor săraci şi a clasei de mijloc. Fost avocat, Bill Gates Sr. este acum pensionar şi se declară de acord cu iniţiativa de a impozita persoanele cu venituri mari, inclusiv pe fiul său, relatează Bloomberg citat de Hotnews.

“Oamenii săraci şi clasă de mijloc plătesc prea mult pentru a susţine statul, în timp ce oamenii bogaţi nu plătesc destul”, a afirmat tatăl co-fondatorului Microsoft.

În statul Washington este dezbătută o propunere legată de impozitarea persoanelor care au venituri anuale mai mari de 200.000 de dolari şi a familiilor cu venituri peste 400.000 de dolari. În acest fel, s-ar putea strânge anual un miliard de dolari care ar putea fi folosit pentru susţinerea educaţiei sau a sănătăţii. Concomitent, se propune uşurarea poverii fiscale prin reducerea impozitului pe locuinţa şi scăderea semnificativă a unor taxe asupra firmelor.

Adepţii acestei propuneri, denumită Iniţiativa 1098, au început să strângă semnături pentru a o transformă în lege, în ciudă vocilor critice care cred că o noua taxa va descuraja cheltuielile şi investiţiile.

“Ultimul lucru de care statul nostru are nevoie este o nouă taxă, care va ucide crearea de locuri de muncă, în mijlocul recesiunii”, spune şeful republicanilor din Washington, Luke Esser.

Bill Gates Sr., în vârstă de 84 de ani, s-a dedicat operelor filantropice şi sociale, după ce s-a retras din firma de avocatură Preston Gates & Ellis LLP, în 1998. Este preşedintele unui comitet care a recomandat în 2002 introducerea unui impozit fix asupra veniturilor personale.

Fiul său, William H. Gates III, cu o avere estimată de revista Forbes la 53 de miliarde de dolari, a doua din lume, nu s-a decis încă dacă va sprijini sau nu această iniţiativă, spune tatăl său.

“Am discutat despre asta, dar încă oscilează şi nu ştiu sigur ce decizie va lua”, explică Gates Sr..

Inititiva propune plata unei taxe pe avere de 5% sau 9% în cazul persoanelor care au venituri mai mari de 200.000 de dolari şi, respectiv, 500.000 de dolari. Familiile cu venituri mai mari de 400.000 dolari vor plăti un impozit de 5% iar cele cu venituri peste 400.000 de dolari 9%.

Cele mai citite

STS a intervenit să repare o defecțiune apărută într-o reţea internă de telefonie interurbană din București

Sistemul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a intervenit, luni seară, la o defecţiune apărută la un echipament ce deserveşte o reţea internă de telefonie interurbană...

ONU condamnă atacurile mortale israeliene din Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile aeriene mortale ale Israelului lângă Rafah, în Fâşia Gaza."Condamn acţiunile Israelului care au ucis zeci...

Trei scenarii pentru Europa

Alegerile europarlamentare din iunie 2024 sunt cruciale pentru viitorul Europei. Există cel puțin trei blocuri de partide care se bat pentru câștigarea puterii în...
Ultima oră
Pe aceeași temă