11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialBilanțul primelor 100 de zile ale Guvernului Tudose. România ar avea cea...

Bilanțul primelor 100 de zile ale Guvernului Tudose. România ar avea cea mai mare creștere economică din UE

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la creșterea economică, țara noastră a înregistrat în primul trimestru o creștere economică de 5,9%, cea mai mare din Uniunea Europeană, iar în al doilea trimestru creșterea a fost de 6,1% pe serie brută, potrivit unui document prezentat miercuri de Agerpres.

"Mai mult, FMI a revizuit în creștere, de la 4,2% la 5,5%, estimările privind evoluția economiei românești pentru acest an. Toate instituțiile financiare au revizuit estimările în creștere. Cu siguranță ne îndreptăm spre îndeplinirea unuia dintre principalele obiective ale Programului de guvernare, acela de creștere a PIB cu 5,2% față de cel înregistrat anul trecut. Cel mai probabil vom depăși 6%", se susține în document.

Tot aici se arată că agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingul României cu perspectivă stabilă.

Totodată, în text se menționează că a crescut încrederea generală în economie: "Indicele de încredere în economia românească, calculat pe bază de sondaj de către Comisia Europeană, s-a situat în luna septembrie 2017 la 104,9 puncte, cu 1,6 puncte peste nivelul din luna septembrie 2016. În ansamblu, în 2017, indicele de încredere se situează în jurul pragului de 105 puncte, media primelor opt luni (105,1) fiind cu 1,8 puncte peste cea a lunilor corespunzătoare din 2016 și la cel mai ridicat nivel din 2009 până în prezent".

Potrivit sursei citate, creșterea economică se reflectă în câștigurile românilor.

"Pe primele 8 luni ale anului, câștigul salarial mediu net din economie s-a majorat cu 14,8% față de aceeași perioadă a anului 2016, iar câștigul salarial real cu 14,1%. Câștigul salarial mediu brut pe total economie a ajuns la 3.255 lei, cu 15,4% mai mare decât cel înregistrat în primele 8 luni din 2016. Pensia medie de asigurări sociale de stat a ajuns la 1.003 lei, față de 930 lei în primele 8 luni din 2016", se detaliază în text.

Documentul face referire și la sectorul privat, menționându-se că acesta a creat tot mai multe locuri de muncă, 129,7 mii de la începutul anului.

Totodată, la sfârșitul lunii august rata șomajului înregistrat a fost de 4,18%, mai mică cu 0,62% față de august 2016 (4,8%), clasând România pe locul 8 în UE.

Cât privește economia și comerțul, se menționează că a fost declanșată procedura de selecție a administratorilor la toate societățile din portofoliul Ministerului Economiei.

"Este în lucru actul normativ de înființare a unei societăți tip casă de comerț, care are ca scop promovarea bunurilor, serviciilor și afacerilor din sectoarele economice specific. Avem în lucru, într-o etapa avansată, proiectul Legii apelor minerale — urmează circuitul de avizare și, ulterior, adoptarea în Guvern. Proiectul Legii redevențelor este finalizat, urmând a fi postat pe site pentru dezbatere publică. Proiectul Legii minelor se găsește postat pe site-ul Ministerului Economiei din data de 2 octombrie 2017 și urmează să fie lansat pe circuitul intern de avizare", precizează bilanțul.

În text sunt enumerate și câteva măsuri avute în vedere sau deja aplicate în domeniul turismului, cum ar fi punerea în dezbatere publică a Legii turismului, aprobarea acordării voucherelor de vacanță în perioada iulie 2017 — decembrie 2018, astfel încât fiecare angajat din sistemul bugetar va primi un voucher în sumă de 1.450 lei, pe care îl va utiliza pentru plata serviciilor turistice oferite de facilitățile de cazare autohtone.

"Am aprobat Masterplanul investițiilor în turism. (…) Au fost semnate contracte de finanțare pentru finalizarea investițiilor în infrastructura de turism care au fost stopate: finalizarea centrului balneoclimateric multifuncțional pentru stațiunea Borsec, proiectul Schi în România, stațiunea Câmpulung Moldovenesc, finalizarea proiectului de dezvoltare a infrastructurii de agrement din Stațiunea Voineasa", se menționează în bilanț.

Referitor la același domeniu, se arată că au fost aprobate o serie de măsuri menite să contribuie, pe de o parte, la protecția turiștilor iar, pe de altă parte, la întărirea disciplinei în materie de comercializare a pachetelor de servicii turistice.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă