13.9 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialBilantul presedintiei portugheze a UE

Bilantul presedintiei portugheze a UE

Cu Portugalia la presedintia sa, in al doilea semestru al anului 2007, Uniunea Europeana si-a finalizat doua proiecte majore – noul sau Tratat de reforma si extinderea zonei Schengen cu inca noua state ce au devenit membre ale forului comunitar in 2004, noteaza duminica EUObserver consultat de Rompres.

Atunci cand a preluat presedintia Uniunii, Portugalia a avut in fata misiunea de a depasi obstacolele de ordin politic in calea ajungerii la un compromis intre statele membre asupra textului noului tratat european. Presedintia germana a UE isi folosise intreaga sa forta politica pentru finalizarea unui acord la summitul UE din luna iunie, lasand Portugaliei de rezolvat doar cateva detalii de natura juridica.

Totusi, probleme esentiale, precum pozitia ferma a Poloniei privind viitorul sistem de adoptare a deciziilor la nivelul structurilor UE si temerile exprimate de Londra cu privire la politica externa a Uniunii, au fost apreciate drept extrem de sensibile politic. Lisabona si-a luat, insa, in serios rolul de presedinte in exercitiu al UE si a reusit sa aduce tarile membre la un numitor comun, punand accent pe importanta semnarii tratatului in cursul anului 2007.

O eroare ce tine mai mult de 'public relations', ce poate fi imputata Portugaliei, este incapatanarea de care a dat dovada in legatura cu semnarea tratatului de reforma, tinand mortis ca ceremonia sa aiba loc la Lisabona si ca documentul sa se numeasca <> pe 13 decembrie, pentru ca apoi, in cursul serii, liderii celor 27 de state membre ale UE sa ia calea Bruxelles-ului pentru a participa la traditionalul summit de final de an din capitala belgiana.

Un alt moment ce a provocat controverse, si tot in ultima luna a presedintiei portugheze, l-a constituit Summitul UE-Africa din 8-9 decembrie de la Lisabona. Anuntata cu surle si trambite, reuniunea a fost umbrita de participarea liderului zimbabwean, Robert Mugabe, care a fost acuzat deschis de abuz de putere si incalcarea drepturilor omului in tara sa.

Prezenta lui Mugabe la Lisabona l-a facut pe premierul britanic Gordon Brown sa isi anuleze venirea in capitala lusitana. In plus, la acest summit nu s-a reusit sa se ajunga la un acord intre UE si Uniunea Africana privind noile norme in comertul bilateral.

Presedintia UE va fi preluata, pentru primul semestru al anului 2008, de catre Slovenia, care a fost admisa in comunitatea europeana in 2004. La jumatatea anului, Ljibljana urmeaza sa predea stafeta Parisului.

Cele mai citite

Procurorul Daniel Horodniceanu a câștigat procesul cu Poliția Română, deși circula cu 170 km/h

Judecătorii au decis să îi dea câștig de cauză lui Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistratorii (CSM), chiar dacă a fost prins...

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...
Ultima oră
Pe aceeași temă