0.6 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialBET-FI, ajuns la terapie intensiva

BET-FI, ajuns la terapie intensiva

» Dupa corectii mult prea generoase in prima jumatate a lunii, piata poate incerca o revenire saptamanile urmatoare.

» Joi a fost ultima zi de tranzactionare a drepturilor de alocare Transgaz. Cine nu a renuntat pana acum la acestea va primi in loc actiuni, la paritatea 1:1.

» Pana la sfarsitul lunii, investitorii vor avea un nou IPO: fondul inchis STK Emergent va vinde pe bursa 25% din actiuni , oferta fiind estimata la 50 milioane de lei.

Dupa parerea mai multor analisti, exista argumente la nivelul analizei fundamentale care sustin teza ca multe dintre actiunile romanesti au atins deja fundul sacului, iar corectia n-ar mai trebui sa continue din acest punct. Totusi, bursa nu inseamna doar analize sofisticate – altfel cotatiile nu s-ar misca intre raportarile trimestriale – ci si multa psihologie. Iar in acest moment exista o anumita reticenta a marilor investitori de a deschide noi pozitii in Romania din cauza derapajelor bugetare (cheltuielile dintr-un an electoral si incasarile sub asteptari pot duce deficitul bugetar peste 3% din PIB) si a dezechilibrelor externe, in ciuda indicatorilor bursieri tentanti in acest moment, comparabili cu cei din Polonia sau Cehia. Pentru cei care au ramas blocati pe actiuni si nu s-au indurat sa vanda, sa trecem in revista cateva argumente in favoarea mentinerii portofoliului actual. In primul rand, desi pietele arata rau in acest moment, lucrurile nu sunt totusi atat de grave ca in perioada ’97-’98. Atunci, Romania intra intr-un ciclu de 4 ani de scadere a economiei, confruntandu-se chiar cu riscul intrarii in incapacitate de plata. Acum, cu toate dezechilibrele bugetare si de cont curent, suntem totusi intr-o perioada de crestere semnificativa; nici cele mai pesimiste estimari nu plaseaza avansul PIB in 2008 sub 5%. Nici un motiv deci pentru o prabusire a burselor. Sunt insa sanse pentru o evolutie laterala de mai multe luni dupa stabilizarea pietei. Daca piata autohtona este ajutata de o reducere mai ampla a dobanzii de politica monetara in SUA, de peste 0,5%, atunci putem asista in sfarsit la un "rebound" si la Bucuresti. Oricum, sansele ca BET-FI, de pilda, sa coboare mai jos de 55.000 de puncte ni se par minime in acest an, cu conditia sa nu apara noi vesti negative din sfera macro, politica (noi meciuri presedinte-premier) sau a relatiilor cu UE (activarea clauzei de salvgardare pe justitie).
In conditiile in care pietele regionale au inregistrat marti scaderi importante (peste 4%, in Polonia si -4,48% pentru indicele bulgaresc SOFIX), BVB a facut figura separata si a reusit chiar o apreciere nesperata pentru BET-FI, de 2,2%. Cresterea a venit insa pe finalul sedintei, pe volume mici, de parca cineva ar fi anticipat efectul dezastruos al pierderilor de 9,8 miliarde de dolari anuntate de Citi Group pentru timestrul 4 si ar fi incercat o resuscitare rapida a bursei romanesti pentru a atenua corelarea previzibila cu pietele americane in zilele urmatoare. Miercuri, dusurile reci s-au reluat insa repede iar BET-FI a coborat cu 5,2%.
SIF Transilvania a anuntat ca a subscris 20% din IPO-ul Bucovina Club de Munte, care s-a incheiat oficial pe 17 ianuarie. Tot pe 17 a fost ultima zi de tranzactionare a drepturilor de preferinta pentru Transgaz, acestea urmand sa fie inlocuite de actiunile propriu-zise a caror inregistrare a inceput la Depozitarul Central.

Prabusirea BVB se explica prin corelarea cu pietele de capital externe si in acelasi timp retinerea investitorilor autohtoni de a introduce ordine de cumparare mai semnificative, ca urmare a presiunii psihologice negative indusa de scaderile din zilele anterioare."
Iulian Panait, presedinte Intercapital Invest

Cele mai citite

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din Las Vegas

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din oraşul american Las Vegas, rănind mai multe persoane, apoi a fost găsit mort, au anunţat...

ONU spune că există o amenințare globală din cauza războiului din Gaza

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut miercuri o mișcare rară, avertizând în mod oficial Consiliul de Securitate cu privire...

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri, a declarat ministrul de interne James Cleverly, după ce guvernul a publicat un proiect de...
Ultima oră
Pe aceeași temă