6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialBestsellerul Doctorului House

Bestsellerul Doctorului House

Actorul Hugh Laurie, interpretul mizantropului Dr. House, a lăsat cu gura căscată lumea artistică în 1996, când a publicat primul său roman, „Traficantul de arme”, carte tradusă recent în româneşte.

„Sunt destul de bun la o grămadă de lucruri, dar în nici un caz formidabil. Sunt, de pildă, un scriitor onorabil. Nu scriu la fel de bine ca Martin Amis, chit că mi-ar plăcea – dar, cert, joc mai bine decât el. În schimb, nu joc la fel de bine ca Kenneth Bra­nagh – dar cânt la pian mai bine decât el, deşi nu la fel de bine ca Dr. John. S-ar putea însă să gătesc mai bine decât el”, spunea într-un interviu Hugh Laurie. Cel mai bine plătit actor de televiziune al momentului este un individ polivalent – în calitate de cântăreţ, a semnat în această vară un contract cu Warner Music Group; ca sportiv, a fost numărul 4 mondial la canotaj juniori, în 1977; ca scriitor, a uimit lumea literară în 1996 cu romanul, „Traficantul de arme”.

„Franţa s-a îndrăgostit de cel mai mare seducător al lumii”

Hugh Laurie e un timid orgolios. Din teama de a nu fi acceptat pe criteriul exterior al faimei de actor (deşi la vremea aceea nu jucase în serialul care i-a adus celebritatea mondială), el a trimis manuscrisul cu pseudonim şi abia după ce a fost acceptat de editură a dezvăluit editorului că el l-a scris. Bestseller a devenit abia după 13 ani, în Franţa, (unde romanul a fost tradus cu titlul „Totul e sub control”), ceea ce i-a făcut pe cei de la The Guardian să exclame „Franţa s-a îndrăgostit de cel mai mare seducător al lumii”. Într-o cronică entuziastă pentru Europe 1, jurnalistul cultural Phillipe Besson remarcă „spiritul caustic” al scriitorului, precum şi „ştiinţa de a mânui suspansul”. „Atât serialul, cât şi cartea sunt pline de umor negru. Dacă iubiţi «Dr. House» veţi iubi şi cartea.”

Al doilea roman, tras pe linie moartă

„Traficantul de arme” este până acum singurul roman publicat de Laurie. Cu câţiva ani în urmă, Amazon.com a anunţat un nou roman al actorului, „Paper Soldier”, care urma să apară la mijlocul lui septembrie 2007. După ce termenul a trecut, agentul literar al lui Laurie a anunţat că amazon.com a înţeles greşit, Laurie neapucându-se încă de noul roman. Librăria online a rectificat ştirea, dând o nouă dată pentru apariţia „Paper Soldier” – septembrie 2009, care a trecut fără ca romanul să apară. În locul acestui proiect care pare trecut pe linie moartă, actorul şi-a anunţat fanii în această vară că pregăteşte un album de blues, pentru care a semnat contract cu Warner Music Group; de altfel, Laurie a fost (şi mai este cu inter­mitenţe) clăparul unei trupe rock, Poor White Trash and the Little Big Horns.

“Traficantul de arme“, un thriller cu agenţi CIA

Thomas Lang, protagonistul cărţii, este un fost ofiţer al armatei britanice, lăsat la vatră, ale cărui preocupări de căpătâi sunt whisky-ul şi motocicleta. Bărbatul, care locuieşte la Londra, îşi câştigă existenţa din joburi ca bodyguard sau mercenar. Într-o zi, un traficant canadian de arme îi oferă 100.000 de dolari ca să-l ucidă pe industriaşul Alexander Woolf. Cum are o problemă cu asta, Thomas încearcă să-l prevină pe industriaş, strecurându-se în casa lui bine păzită, unde dă întâi de un bodyguard şi apoi peste fiica lui Woolf.  Lucrurile merg din rău în mai rău, fostul ofiţer ajungând în vizorul Ministerului Apărării şi al CIA, care îl acuză că ar fi dealer de droguri. Intrigat de atenţia la cel mai înalt nivel care i se oferă, Lang încearcă să dea de urmele misteriosului bărbat care i-a făcut propunerea de a-l ucide pe industriaşul american. După ce-l caută în zadar la Amsterdam, dă peste el întâmplător în Londra, des­coperind că sub identitatea acestuia se ascunde chiar Alexander Woolf. Omul de afaceri, împreună cu fiica sa, acceptă să se întâlnească cu Lang, dezvăluindu-i că a vrut să-i încerce onestitatea. Cei doi îi mai spun fostului ofiţer că se pregăteşte un atac terorist şi au nevoie de el pentru a elimina teroriştii. Lang nu crede cu adevărat povestea, dar după ce este răpit şi interogat începe să se convingă. Reuşeşte să se elibereze şi îl descoperă pe Woolf, desfigurat de tortură, într-o cameră alăturată. În timpul evadării, Woolf este ucis. Lang porneşte o anchetă pe cont propriu pentru a afla dedesubturile acestei afaceri, pornind într-o serie de aventuri care îl vor obliga să-şi schimbe numele şi identitatea „mai des decât aşternuturile de pat”.

Hugh Laurie, canotor de performanţă

La 51 de ani, Laurie a atins apogeul carierei sale, devenind cel mai bine plătit actor de televiziune, datorită serialului „Dr. House”. Născut în vestitul oraş universitar Oxford, Laurie a urmat Eton College, cel mai cunoscut liceu britanic particular, unde a devenit interesat de canotaj. A fost unul dintre cei mai buni canotori „de vârstă mică” ai Angliei, încât în 1977 a fost selectat în echipa de juniori a ţării, cu care a obţinut în acelaşi an locul 4 mondial. Un an mai târziu, Laurie se înscrie la Cambridge, unde studiază istoria şi antropologia, dar se vede obligat să renunţe la sportul de performanţă din cauza unei boli. Devine interesat în schimb de actorie, înscriindu-se într-un club de stand-up şi comedy al universităţii, „The Footlights Club”, organizaţie al cărei preşedinte devine în ultimul an; vicepreşedintele asociaţiei este viitoarea divă a filmului englez, Emma Thompson, prin intermediul căreia îşi face intrarea pe „sticlă”, la TV şi ulterior în filme ca „Raţiune şi simţire” (1995), după Jane Austen, sau „101 Dalmaţieni” (1996), „Stuart Little 2″ (2002) sau în remake-ul „Flight of the Phoenix” (2004). În acelaşi an, Fox TV îi propune rolul doctorului House din serialul omonim, iar faima lui explodează; Laurie ajunge să fie identificat exclusiv prin mizantropul doctor House – şi pe bună dreptate. „Folosesc, cred, umorul ca să evit să devin prea apropiat de oameni”, observa undeva Laurie, folosind cuvinte care ar fi putut fi rostite la fel de convingător şi de personajul său.

“Atât serialul, cât şi cartea sunt pline de umor negru. Dacă iubiţi Dr. House veţi iubi şi cartea.” Philippe Besson

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă