22.2 C
București
sâmbătă, 14 septembrie 2024
AcasăSpecialBerlin, noua normalitate după atentat: ”Doamna Merkel vrea să distrugă Germania” |...

Berlin, noua normalitate după atentat: ”Doamna Merkel vrea să distrugă Germania” | REPORTAJ DW

La o zi după atentatul care a luat prin surprindere capitala Germaniei, jurnalista Charlotte Potts a ieşit pe stradă pentru a lua pulsul orașului. Reportajul ei, pentru Deutsche Welle, surprinde atmosfera apăsătoare din Berlin, unde, membrii AfD, populiştii de dreapta, o învinovăţesc pe Angela Merkel pentru atentatul de la târgul de Crăciun, unde au murit 12 oameni, iar alţi 48 au fost răniţi.

Populiștii de dreapta de la AfD au chemat la proteste în fața cancelariei. Într-un frig năprasnic, se mai scriu ultimele pancarte. ”Merkel trebuie să plece”, scrie pe unele, iar pe altele ”Apărați Berlinul”. De ce trebuie acum să se ferească Berlinul, mai exact? ”Dar știți bine”, spune un susținător AfD.

Încă nu se știe exact cine a comis atentatul de la târgul de Crăciun din Berlin. Cu toate acestea, pentru mulți dintre cei care s-au adunat miercuri seara la proteste, pare să fie totul clar: a fost un refugiat. De aceea, învinovățesc nu numai politica Angeei Merkel în ceea ce-i privește pe refugiați, ci și pe cancelară însăși pentru acest atentat. ”Este mânjită cu sângele victimelor”, se aude repetat în mulțime, protestatarii aratând cu degetul către cancelarie.

”Doamna Merkel vrea să distrugă Germania”

Manfred Betz a venit special din landul Turingia pentru protest. Are la el un steag al rezistenței din al doilea Război Mondial, cu toate că se dedică în același timp retoricii naționaliste. A venit ca să ”protesteze împotriva schimbării componenței populației”, referindu-se la faptul că toți străinii ar trebui dați afară din țară iar granițele păzite: ”Doamna Merkel vrea să distrugă Germania”.

Umbre înaintea alegerilor din 2017

Ura față de cancelară nu se reduce la internet, ci se vede și în fața cancelariei. Pentru susținătorii AfD, a existat întotdeauna o alternativă la Angela Merkel. A devenit simbolul a tot ceea ce merge prost în Germania, în ochii lor. Protestul din fața cancelariei demonstrează dinamica politică a atentatului de luni. Berlinul a ajuns pe lista atentatelor mondiale: Paris, Bruxelles, Istanbul, Ankara, Nisa, Orlando. Un incident cutremurător la finele acestui an, care aruncă o umbră și pe alegerile din 2017.

Germania divizată

Acest lucru devine clar în fața cancelariei, în seara de miercuri. În timp ce partidele de la guvernare încearcă să demonstreze la două zile de la atentat, că țara rămâne unită, AfD arată că Germania este, din anumite puncte de vedere, divizată.

Prin steagul rezistenței, demonstranții doresc să tragă semnale de alarmă ”împotriva establishment-ului”, împotriva guvernului: ”Au fost luate decizii politice greșite”, spune singurul protestatar care a luat cuvântul, un preot evanghelic ce a renunțat la biserică din protest față de Merkel.

La două zile după atentat au fost redeschise târgurile de Crăciun din Berlin. La orele de prânzului, târgul de la Gendarmenmarkt se umple, deși nu e atât de multă lume ca de obicei. ”În mod normal, la ora 11 când deschidem se face deja coadă. Acum nu mai e chiar așa”, spune Steffi, care vinde strudel vienez aproape de intrare. ”E destul de ciudat să fii aici, dar măcar este mai multă poliție”, adaugă aceasta.

Târgurile de Crăciun sunt acum păzite

La câțiva metri mai departe se află patru polițiști înarmați. Unul poartă o mitralieră, ceilalți pistoale. În total, în această piață sunt zece polițiști care păzesc intrările și se plimbă printre standuri. ”Prezența noastră le dă mai multă siguranță oamenilor”, spune unul dintre ei.

Din punctul altor vizitatori de vedere, prezența mai mare a polițiștilor este un semn mai degrabă suspect. ”Te apucă un sentiment ciudat”, spune Maria Hoffmann. Ca mulți alți locuitori ai capitalei, și ea se aștepta la un atentat: ”Era doar o chestiune de timp”.

Noua normalitate de după atentat

Teroarea pare să fi devenit noua normalitate. Ce se întâmplă când te afli la târgul greșit la momentul nepotrivit? Întrebarea aceasta pare să fie în mintea tuturor vizitatorilor de la târgul Gendarmenmarkt, deși nu vrea nimeni să intre în panică. La urma urmei, au venit aici să bea un vin fiert, să mănânce un cârnat tradițional și să savureze perioada de dinaintea Crăciunului. Despre politică se vorbește în altă parte.

Cele mai citite

România înregistrează o creștere a datoriei externe în 2024: plus 10 miliarde de euro în doar șapte luni

Datoria externă totală a României a crescut semnificativ în primele șapte luni ale anului 2024, adăugând 10,247 miliarde de euro, conform datelor furnizate de...

Pentru a combate absenteismul, Tesla oferă bonusuri pentru zile de concediu medical reduse, în timp ce Franța reformează sistemul de concedii

În contextul creșterii alarmante a absenteismului în Germania, angajatori de renume, precum Tesla, implementează măsuri neobișnuite pentru a motiva angajații să se prezinte la...

Scandal la Corvinul! Hunedorenii își vor schimba numele stadionului după un litigiu cu moștenitoarele lui Michael Klein

Stadionul echipei Corvinul Hunedoara, cunoscut anterior sub numele de „Michael Klein”, va fi redenumit „Corvinul 1921 Hunedoara”, după ce moștenitoarele fostului fotbalist Michael Klein...
Ultima oră
Pe aceeași temă