22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecial"Berlin" - catunul parabolicelor

“Berlin” – catunul parabolicelor

» Un posibil record de antene digitale de televiziune pe cap de locuitor este detinut de o colonie de romi aflata in comuna Buces.
» Localitatea, denumita sugestiv "Berlin", este intesata de antene parabolice montate pe cocioabe din pamant.
» Pe multi pereti a fost nevoie de sisteme de intarire pentru ca bordeiele sa nu se rupa sub greutatea suportului si a antenei parabolice.

Pentru romii din buces, o localitate din nordul judetului Hunedoara, pe drumul care duce de la Brad spre Abrud, antena parabolica semnifica un simbol al bunastarii. Bulibasa are nu mai putin de patru antene, cu toate ca in cele trei camere, cu tot cu bucatarie, nu are decat doua televizoare. Romii au profitat din plin de ofertele promotionale ale firmelor care ofera servicii de televiziune digitala prin satelit si au transformat un sistem de informare in masa intr-un mod de departajare sociala.
Cele cateva zeci de case, care greu pot fi numite astfel, avand mai degraba aspectul unor cocioabe saracacioase construite din pamant, sunt aglomerate in intersectia cu drumul care duce spre Blajeni. Pe singura ulita, de fapt drumul judetean, pirandele si puradeii dezbracati se perinda de-a valma care incotro, unii cu treaba, altii cu joaca. Prin porti, barbatii cu mustati impunatoare si palarii cu boruri largi trag cu sete din tigara. Animatia catunului seamana izbitor cu cea a unui musuroi, cu exceptia organizarii mult mai riguroase la termite.

Concursul parabolicelor
Privirea trecatorului nu este atrasa nici de fustele multicolore ale tigancilor si nici de puradeii care se reped spre orice masina ce opreste intre case sa cerseasca macar o guma de mestecat sau o bomboana, daca nu ceva bani, ci de puzderia de antene parabolice care rasar de peste tot. Pe acoperisuri, pe zidurile caselor, chiar si in pomi, antenele parabolice apar ca niste ciuperci uriase. Nu exista furnizor de servicii de televiziune digitala prin satelit sa nu aiba macar un contract in Berlin. Ioan Putuca, fiul bulibasei, incearca sa lamureasca misterul zecilor de antene: "Prima data i-a facut tata o cetarna unuia care vindea parabolice de astea. Am primit prima gratis cu abonamentul platit pe o luna. Cand o vazut tiganii astia la noi asa ceva si-or cumparat si ei. Ca era oferta foarte buna". Cum nu era tocmai bulibasa sa ramana egal cu ceilalti tigani si cum tot aveau toate firmele de televiziune digitala superoferte, Putuca si-a mai luat o parabolica si echipamentul aferent. "Nu aveam decat un singur televizor, asa ca tata o mai cumparat unul de la second-hand. Da l-o cumparat degeaba, ca tot aia arata si Digi TV, ce arata si Max", povesteste fiul liderului local.

Ai antena… ai parte
Vazand ca pe casa bulibasei a aparut a doua antena parabolica, multi dintre romi si-au luat si ei inca un echipament de televiziune digitala. si-au instalat antenele care pe unde au putut, chiar daca majoritatea nu aveau decat un singur televizor. O tiganca singura, dar care are nepotii prin Italia, si-i mai trimit bani are trei antene parabolice montate in curte. In camera saracacioasa care tine loc si de bucatarie, nici urma de televizor. Pe un "credent" din bucatarie stau acoperite cu un prosop receiverele aferente antenelor cocotate intr-un pom pentru ca zidul casei era prea subred sa le tina iar acoperisul este facut din carton asfaltat acoperit pe ici, pe colo cu bucati de folie din plastic. "Trebuia sa-mi iau macar trei antene. Barbatul meu a fost bulibasa pana a murit. Copii au plecat in Italia si asa a ajuns nepotul asta al meu sa conduca tiganii de aici de la noi", povesteste batrana care in viata sa spune ca nu s-a uitat mai mult de cateva ore la televizor. Majoritatea tiganilor au doua antene in curte pentru ca si-au dat seama ca nu exista o diferenta prea mare intre pachetele de programe oferite de firmele de televiziune digitala sau nu aveau acasa decat un singur televizor. Exceptia de la "cursa parabolicelor" este tot o tiganca batrana care traieste singura. "Eu nu am bani, maica, sa dau pe prostii de-astea. Daca aveam, imi cumparam o capra mai buna, ca da lapte si am ce manca", povesteste baba cu un ton suparat parca pe tot satul.

ISTORIE
» Berlin – nume din timpul razboiului
Romii locuiesc in acest catun din mosi-stramosi. Copilul bulibasei povesteste ca pe vremuri aici aveau diverse ateliere de tinichigerie care deserveau trei comune, Buces, Blajeni si Criscior. "Umblam cu cetarne, faceam sau dregeam cazane de tiuca. Asa s-a adunat aici la rascrucea asta de drumuri comunitatea de tigani", povesteste Putuca junior, intrerupt de un puradel cu o palarie impunatoare pe cap care se gudura pe lana tatal sau. "Pe vremea razboiului au venit rusii dinspre Abrud si intrebau incontinuu daca mai e mult pana la Berlin. Un tigan beat a spus ca aici e Berlinul si asta era sa ne coste pentru ca rusul a vrut sa-i impuste pe toti tiganii. Noroc cu un ofiter mai cu scoala, care l-a oprit si i-a explicat ca Berlinul nu e o colonie prapadita de tigani. Dar de atunci asa a ramas numele satului", termina povestea fiul bulibasei. Apoi, ca sa nu-si dezminta vocatia, adauga: "Da si matale un ban la copilul asta daca tot i-ai facut poze, sa-l cinstesti!".

Cele mai citite

După toate celelalte probleme, companiile vor fi lovite și de greva la Registrul Comerțului

Greva la Registrul Comerțului este de natură să afecteze companiile din România, explică un articol publicat pe site-ul termene.ro. Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al...

Președintele polonez Duda ar urma să se întâlnească cu Trump

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că s-ar putea întâlni cu Donald Trump în timpul unei vizite la New York săptămâna aceasta, în timp...

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă