19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBelfast: 115 romani, refugiati intr-o biserica

Belfast: 115 romani, refugiati intr-o biserica

Aproximativ 115 romani, barbati, femei si copii, printre care o fetita de numai 5 zile, si-au petrecut noaptea de marti spre miercuri intr-o biserica din Belfast, iar ieri au fost mutati intr-un complex de agrement din oras, sub protectia politiei, dupa un val de amenintari si atacuri rasiste care i-au silit sa-si paraseasca locuintele.

Un grup de tineri neonazisti – potrivit localnicilor, nu mai mult de 20 de persoane – autointitulat "grupul fascist Combat 18" teroriza de cateva zile comunitatea de romani, majoritatea de etnie roma, stabilita in zona Wellesley Avenue – Lisbon Road din orasul nord-irlandez. Dupa mesaje de amenintare cu citate si pagini din "Mein Kampf" lasate in cutiile de scrisori, geamuri sparte si atacuri cu pietre, in care o romanca a fost ranita la umar, neonazistii s-au adunat in fata caselor romanilor, strigand sloganuri rasiste si amenintand sa sparga usile. Infricosati, romanii s-au baricadat intr-una dintre case, dar, intrucat nu erau in siguranta nici acolo si, in plus, nu aveau nici suficient loc, s-au refugiat pentru o noapte intr-o biserica din apropiere. Vecinii lor au incercat sa ii ajute si chiar au organizat timp de cateva nopti grupuri de paza, dar amenintarea este mult prea grava. Unul dintre romani, Silviu Coacu, a declarat pentru "Belfast Telegraph" ca el, familia lui si ceilalti romani sunt prea infricosati ca sa mai revina la locuintele lor din Belfast. "Zilele trecute, unul dintre tinerii nazisti ne-a facut semne cu mana ca ii va taia gatul copilului nou-nascut al fratelui meu", a spus Silviu Coacu. Multi ar vrea sa se intoarca in Romania, dar nu au bani.

Ieri dimineata, cele aproximativ 20 de familii de romani au fost mutate de la biserica intr-un centru de agrement din Belfast, Ozone Centre. Consiliul local, politia si reprezentanti ai institutiilor si organizatiilor din domeniul protectiei sociale s-au intalnit pentru a stabili ce se poate face pentru rezolvarea crizei. Localnicii au acuzat politia ca nu a intervenit la timp, dar oficiali si responsabili din domeniul asistentei sociale au declarat ca violentele au escaladat rapid.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă