22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialBéla Bartók și Beethoven pentru melomanii ardeleni

Béla Bartók și Beethoven pentru melomanii ardeleni

Filarmonica de Stat „Transilvania“ îi invită pe melomani vineri, 22 mai, începând cu ora 19, la Concertul Simfonic susţinut sub bagheta dirijorului Horváth József.  Pe scena Colegiului Academic va urca și pianistul Csíky Boldizsár, pentru a interpreta  Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră, de Béla Bartók. Din program fac parte și lucrări semnate de Ludwig van Beethoven și Leo Weiner.

Pianistul Csíky Boldizsár a urmat Liceul de Artă din Târgu Mureş. Şi-a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, cu profesorii Ileana Prada şi Dana Borşan la pian, iar la compoziţie cu Hans Peter Türk. Din anul 1991 a urmat cursuri postuniversitare cu maestrul Jandó Jenő, profesor universitar la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta. În 1992 a primit o bursă de studii la cursurile de măiestrie din Lübeck, în Germania, cu profesorul Lev Naumov. Între anii 1993-1997 a participat la cursurile de măiestrie susţinute de profesorul Walter Krafft din München.

În 1998, participă, la recomandarea pianistului Dan Grigore, la cursul de vară de la Fontainbleau (Franţa), unde frecventează cursurile profesorilor Gaby Cassadeus, Philippe Bianconi şi Philliphe Entremont. Între 1987 şi 1992, student fiind, a câştigat cinci premii naţionale de interpretare pianistică. În 1994 a primit premiul ”Cella Delavrancea” acordat de Dan Grigore. În anul 2000, după numeroase colaborări, aproximativ 40 de concerte pe an, directorul muzical (Walter Krafft) al Münchener Musikseminar (Germania) îi acordă titlul de solist permanent.

József Horváth a studiat dirijat cor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“. În anul 2001, a absolvit, în cadrul aceleiaşi instituţii, a doua specializare, dirijat orchestră, sub îndrumarea lui Petre Sbârcea. După terminarea studiilor, a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Christfried Brödel, János Fürst, George Pehlivanian, Ghennady Rojdestvensky şi Kurt Masur. Evoluţia profesională i-a fost influenţată în mod semnificativ şi de participarea sistematică la repetiţiile şi concertele maeştrilor Claudio Abbado, Sir Colin Davis, Valery Gergiev și alții.

Începând din luna octombrie 1999, este dirijor al Operei Maghiare, iar din noiembrie 2006 al Operei Naţionale Române din Cluj. Este fondator şi director artistic al Orchestrei CLASSICA din Cluj-Napoca, prin care doreşte sa promoveze tinerii muzicieni din Transilvania. 

Cele mai citite

Dialog satiric, partidul Piraților – Academia Catavencu

– Frumos te-ai mai potcovit, prietene! Cum ai făcut rost de piciorul de lemn? – Într-o luptă cu olandezii care nu voiau să mă...

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...

Fonduri Elvețiene: Oxigen financiar pentru IMM-urile din România

Peste 55 de milioane de franci elvețieni sunt la dispoziția IMM-urilor pentru investiții în sectorul productiv Ministrul Marcel Boloș și ambasadorul Elveției în România, Massimo...
Ultima oră
Pe aceeași temă