18.9 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialBeijing, în stare de asediu

Beijing, în stare de asediu

Beijingul se află de câteva zile sub un dispozitiv drastic de securitate: în Piaţa Tienanmen sute de poliţişti în  civil şi în uniforme veghează pentru evitarea oricărui incident. Asemenea Statelor Unite, China se pregăteşte să desemneze noul „număr 1″ la congresul Partidului Comunist din 8 noiembrie.

Dacă numele preşedintelui SUA care va fi ales la scrutinul din 6 noiembrie nu este cunoscut încă, cel al Chinei este decis de multă vreme. Şi totuşi, scandalurile s-au ţinut lanţ, afectând climatul politic şi lăsând să se întrevadă amploarea luptei pentru putere din culise. Două clanuri s-au înfruntat în această luptă, cel al actualului preşedinte chinez, Hu Jintao, şi cel al succesorului său, Xi Jinping. Miza este numirea celor ce vor ocupa locurile din structurile care vor decide destinele celei de-a doua economii mondiale în următorul deceniu.

Au căzut capete, au avut loc excluderi din partid, candidaţi înlăturaţi şi, în urmă cu două săptămâni, a venit dezvăluirea şocantă a cotidianului New York Times, potrivit căruia familia premierului Wen Jiabao ar fi acumulat o avere de 2,7 miliarde dolari. Scandalurile nu au schimbat însă mersul maşinăriei Partidului Comunist Chinez (PCC). În această atmosferă încărcată,  membrii Comitetului Central al PCC s-au reunit în plen pentru a finaliza pregătirile celui de-al XVIII-lea congres, care va oficializa din 8 noiembrie transferarea puterii între preşedintele Hu Jintao şi succesorul său, Xi Jinping. Un transfer cu o procedură în doi timpi – ascensiunea în fruntea PCC la acest congres şi apoi desemnarea ca şef al statului în martie anul viitor. De asemenea, s-au pus de acord  asupra alegerii oamenilor şi propunerilor ce vor fi supuse lucrărilor   congresului care va întoarce pagina deceniului în care puterea a aparţinut lui Hu Jintao.

În ajunul marii reuniuni politice din capitala gigantului asiatic, care va asigura o remaniere crucială la vârful puterii, înaltele cadre comuniste şi-au afişat hotărârea de a prezenta în faţa poporului un partid curăţat de „oile negre” şi de corupţie. Congresul, prevăzut iniţial pentru 14 octombrie, a fost amânat pentru 8 noiembrie, întârziere fără precedent, pentru prima oară după decenii, semn al unei concurenţe acute la vârful conducerii. După instalarea florilor şi zidurilor de verdeaţă la intrarea în Palatul Congreselor şi la toate intersecţiile, pe trotuarele din Beijing şi-au făcut apariţia voluntarii cu brasarde. 1,4 milioane de voluntari asigură securitatea pe perioada lucrărilor congresului, unde vor fi prezenţi peste 2.000 de delegaţi.

Fără cuţite şi porumbei

La Beijing, pe măsura apropierii zilei deschiderii congresului, măsurile drastice de securitate s-au intensificat. Totul se petrece ca şi cum autorităţile ar dori să pună capitala sub un clopot, să îngheţe viaţa pe durata reuniunii politice. Amplasarea dispozitivului poliţienesc este impresionantă şi ziarul Beijing News arată că pentru asigurarea securităţii vor fi desfăşurate 1,4 milioane de persoane în metropola cu 20 milioane de locuitori. Internetul este încetinit considerabil, iar filtrele de cenzură se vor suprapune, ceea ce irită internauţii. Cuvinte „purtătoare de ghinion”, cum ar fi „moarte” sau „tristeţe”, au fost excluse din emisiunile TV şi numeroşi opozanţi au fost „invitaţi”, mai mult sau mai puţin ferm, să meargă să se plimbe în provincie un timp.

Unele măsuri luate la Beijing frizează însă ridicolul. Porumbeii, pe care locuitorii îi îndrăgesc şi îi cresc pe acoperişuri în cartierele vechi, vor trebui să rămână în colivii. Asociaţia columbofililor din Beijing a anunţat pe internet amânarea pentru decembrie a două curse de toamnă care coincid cu lucrările congresului. Decizia este datorată unui eveniment din anii ’90, când în sudul ţării opozanţii au lansat porumbei cu slogane înscrise ataşate de picioruşe. De asemenea, au fost interzise lansări în aer de modele miniaturale de elicoptere sau avioane. În magazine a fost interzisă vânzarea de  cuţite de bucătărie şi chiar stilourile ascuţite au fost retrase din raioane.

Măsurile aiuritoare afectează şi taxiurile. Şoferilor li s-a ordonat să scoată clanţele ferestrelor din spatele maşinilor pentru ca nici un pasager rău intenţionat să nu poată lansa manifeste. Dacă dispozitivul este electric, trebuie să fie dezactivat. Din aceleaşi motive, geamurile autobuzelor ale căror linii trec prin apropierea „locurilor politice” trebuie să rămână închise. Taximetriştii care vor prelua pasageri suspecţi că ar fi petiţionari – cetăţeni nemulţumiţi, veniţi să depună plângeri la Beijing – vor trebui să îi conducă direct la comisaria­te. Şi li s-a recomandat să evite pasagerii cu pachete voluminoase. Şoferii de camion trebuie să limiteze livrările repetate la  aceleaşi destinaţii, vânzătorii stradali au fost siliţi să închidă tarabele şi, în unele cartiere, comercianţilor li s-a cerut să semnaleze „străinii”.   

Cele mai citite

Coaliția trebuie să reziste pentru planurile strategice de călătorie ale șefului statului

IlustrațieȘ Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis luptă pentru menținerea coaliției formate din Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL), măcar până își...

Vești bune pentru Irinel Columbeanu. Fiica lui vine să îl viziteze

Irinel Columbeanu se află într-un azil din Ghermănești. Fostul milionar trece prin momente extrem de grele, fiind bolnav, singur și trist de sărbători. Cu...

Trenduri ale cazinourilor online

Odată cu dezvoltarea tehnologiei, multe aspecte din viața de zi cu zi au avut parte de transformări și desigur îmbunătățiri, deoarece implementarea acestor...
Ultima oră
Pe aceeași temă