13.9 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialBecali a ajuns vedetă în Washington Post

Becali a ajuns vedetă în Washington Post

 

Într-un scandal de rasism din SUA este invocat numele patronului echipei de fotbal Steaua Bucureşti.

Donald Sterling, patronul clubului american de baschet Los Angeles Clippers, a stârnit un întreg scandal din cauza remarcilor rasiste. Asociația Națională de Baschet (NBA) a decis să deschidă o anchetă, după ce președintele Obama i-a ”recomandat” să ”rezolve acest caz”.

Scandalul a pornit după ce o discuție între Sterling și prietena lui a fost făcută publică. „Mă deranjează mult dacă tu vrei să publici fotografiile tale cu negri. (…) Singurul lucru pe care ți-l cer este să nu-i promovezi și să nu vii cu ei la meciurile mele”, a spus Sterling.

”Dar, situația grotescă a condus imediat la condamnarea publică a lui Sterling, dovadă că intoleranța este taxată de americani, în ciuda tuturor nedreptăților rasiale care rămân. Însă, în alte părți ale lumii sunt mai multe de făcut. Proba A: România, casa lui George „Gigi” Becali, posibil cel mai ofensiv proprietar al unei echipe sportive”, scrie Washington Post într-un articol intitulat ”Cel mai agresiv patron din sportul mondial nu este (din păcate) Donald Sterling”.

Publicația americană arată că, din 2003, Becali a preluat echipa Steaua București, unul dintre cluburile faimoase de fotbal din estul Europei. El este unul dintre cei mai bogați oameni din România, fost oier care a devenit latifundiar, ce a făcut avere în haosul care a urmat după căderea comunismului.

A fost europarlamentar între 2009 și 2012 și apoi deputat în Parlamentul României până în luna mai a anului trecut când a fost condamnat la trei ani de închisoare.

Washington Post amintește că Becali este un personaj controversat din cauza mai multor motive: misoginism, homofob și rasist.

Personajul de vodevil, așa cum este descris fostul parlamentar, este un creștin ortodox devotat, care are pe pereții casei sale picturi în care este reprezentat ca Iisus sau unul dintre apostoli sau sfinți.

”Această religiozitate l-a condus la unele dintre cele mai extremiste comentarii. Spre exemplu, în 2012, Becali a reacționat violent față de concertul din România a lui Lady Gaga, pe care a numit-o discipolă a Diavolului: Când apare la TV, schimb canalul după două secunde și scuip televizorul”, arată autorul articolului.

Cât privește modul în care acesta îi vede pe homosexuali, este amintită reacția lui Becali care a interzis ca pe stadionul Steaua să fie difuzată o piesă de Queen din cauza orientării sexuale a liderului formației. De asemenea, în 2012, Becali ar fi împiedicat transferul unui jucător bulgar din cauza zvonurilor că ar fi homosexual. Doi ani mai târziu, după ce fanii echipei Steaua au fost auziți cântând un cântec homofob, Becali s-a apărat spunând: ”Nu este o scuză pentru discriminare. Desigur, în timp ce eu îi iubesc pe gay, trebuie să înțelegeți că ei nu pot face parte dintr-o echipă de fotbal. Jucătorii merg împreună la dușuri, goi. Îi iubesc pe gay, dar niciodată n-o să angajez unul. Pune unul singur în echipă și n-o să mai câștigi niciodată”.

Publicația de peste Ocean arată că Gigi Becali a făcut comentarii privind infiltrarea evreilor în politica românească și că ar fi concediat un antrenor turc pentru că ar fi fost prea… musulman. De asemenea, Becali a declarat că femeile nu mai au nicio valoare după ce nasc copii, iar despre o prezentatoare africană a declarat că este o maimuță.

Becali, campionul amenzilor

Gigi Becali a fost amendat, în repetate rânduri, de Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării. Acesta a primit o amendă de 8.000 lei după ce a făcut afirmaţii defăimătoare la adresa creştinilor neoprotestanţi și o alta de 600 lei după ce a jignit o membră a PRM. Același personaj a mai primit o amendă de 3.000 lei din cauza comentarii lor făcute la adresa lui Raed Arafat, pe care l-a îndemnat ”să se ducă la el în țară, la arabi, acolo”. Iar pentru afirmaţii denigratoare şi discriminatorii la adresa femeilor, Becali a mai fost ”încălțat” cu încă 2.000 de lei.    

Cele mai citite

pe Ponta, nu pe poante, ca să defileze frumos pe podiumul electoral

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca Gabriela Firea, candidatul Partidului Social Democrat (PSD) la Primăria Capitalei, să nu mai creadă că nu o susține în...

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...

Medicii din Iași au transplantat organe prelevate de la un donator din Bulgaria

Medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de la un donator aflat în moarte cerebrală din Bulgaria, pe baza protocolului de colaborare în domeniu...
Ultima oră
Pe aceeași temă