15.3 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialBEC invită MAE la discuții pentru remedierea disfuncționalităților

BEC invită MAE la discuții pentru remedierea disfuncționalităților

Biroul Electoral Central a adresat, duminică seară, Ministerului Afacerilor Externe invitaţia de a participa, marţi, de la ora 12.00, la o întâlnire cu membrii Biroului, la sediul acestuia, pentru remedierea disfuncţionalităţilor sesizate, în perspectiva turului doi al alegerilor prezidenţiale.

”Având în vedere numeroasele sesizări ale disfuncționalităților în organizarea procesului de votare în cadrul secțiilor de votare din străinătate, Biroul Electoral Central face următoarele precizări: 
 În  conformitate cu prevederile art. 12 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pe lângă misiunile  diplomatice  și oficiile consulare ale României se organizează una sau mai multe secții de votare pentru alegătorii care se află în străinătate Ia data alegerilor.

În afara acestor secții de votare pot fi organizate, cu acordul guvernului din țara respectivă, secții de votare și în  alte localități decât cele în care îi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare. Organizarea i numerotarea secțiilor de votare din străinătate se stabilesc de către ministrul afacerilor externe, prin ordin, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, în termen de cel mult 15 zile de Ia data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor. 
 Durata  votării este stabilită prin dispozițiile art. 44 alin. (1) i art. 46 din aceeai  lege, în  conformitate cu care votarea începe Ia oră 7,00 și se încheie Ia ora 21,00.

La ora 21,00 președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea  sălii unde se votează. Alegătorii care Ia ora 21,00 se află în sala unde se votează pot să își exercite dreptul de vot. Biroul  Electoral Central   nu   poate  modifica  dispozițiile  imperative ale   legii   care  prevăd închiderea secțiilor de votare Ia oră 21,00. 

 Luândîin  considerare cele de mai sus, precum și necesitatea remedierii disfuncționalităților sesizate în perspectivă unui al doilea tur de scrutin, Biroul Electoral Central a adresat Ministerului Afacerilor Externe invitația de a participa Ia o întâlnire cu membrii Biroului Electoral Central Ia sediul acestuia, în data de 4 noiembrie 2014, ora 12,00, întâlnire  Ia care vor fi invitați și reprezentanții Biroului Electoral pentru Secțiile de Votare din Străinătate nr. 48. 
 Scopul întâlnirii privește identificarea unor soluții viabile pentru bună desfășurare în străinătate a turului II de scrutin”, arată BEC într-un comunicat de ăresă. 

 

Cele mai citite

Asociaţia Energia Inteligentă: Furtuna geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice

O furtună geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice sau chiar pentru comunităţile care s-ar baza exclusiv pe energie electrică, arată...

COTAR cere eliminarea amendamentelor pentru coplată din Legea RCA

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) cere eliminarea amendamentelor pentru coplată din Legea RCA şi demiterea vicepreşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF),...

Preşedintele Iohannis a promulgat legea privind sprijinul acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea preţului la energie

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care aprobă ordonanţa de urgenţă a Guvernului 75/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă