13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialBebelus de o zi, transportat de urgenta la Cluj

Bebelus de o zi, transportat de urgenta la Cluj

» O fetita nascuta joi, care provine dintr-o familie din Baia Mare cu antecedente ale unei boli care nu permite coagularea sangelui, a fost transportata cu un elicopter la Cluj

O fetita in varsta de numai o zi a ajuns ieri la Spitalul Clinic Judetean din Cluj, transportata cu un elicopter SMURD de la Baia Mare. Potrivit specialistilor clujeni, fetita provine dintr-o familie in care atat mama, cat si bunica sufera de o boala rara, care nu permite coagularea in conditii normale a sangelui, din cauza numarului scazut de trombocite.
Fetita a ajuns la Cluj in jurul orei 14.00, fiind transportata intr-un incubator. Membrii echipajului au declarat la sosire ca au avut de infruntat mai multe furtuni violente in aer, fiind nevoiti sa ocoleasca kilometri intregi. "Am estimat un drum de aproximativ 35 de minute, insa a durat 41. Nu am intarziat prea mult", a declarat, la aterizare, Ionel Dascalu, pilotul elicopterului.
Bebelusul este internat acum la sectia de Neonatologie a Clinicii de Ginecologie I din cadrul spitalului clujean.

"Exista pericol ca fetita sa mosteneasca aceasta boala. Ea e bine adaptata, insa va fi tinuta sub observatie pentru a evita riscul existentei unor hemoragii sau leziuni interne", a declarat Florin Stamatian, seful Clinicii de Ginecologie I.
Doctorul a mai precizat ca s-a luat decizia internarii acesteia la Cluj,  pentru ca echipamentele Spitalului Judetean din Baia Mare sunt mai putin performante. Stamatian a precizat ca se asteapta sa soseasca la Cluj si mama, Ana-Maria C. Ea a nascut prin cezariana si, din cauza aceleiasi boli, are nevoie de o perioada mai lunga de recuperare.

Trombocitopenia idiopatica este o boala destul de rara caracterizata prin existenta in organism a unui numar redus de trombocite, celule responsabile cu procesul de coagulare a sangelui. Astfel, in cazul unor leziuni, fie ele si minore, exista posibilitatea producerii unor hemoragii. La copiii nou-nascuti care sufera de aceasta boala exista riscuri mari de creare a unor hemoragii, mai ales cerebrale.
Doctorul care a adus-o pe lume pe micuta baimareanca, Mircea Sasaran, a declarat ca boala mamei i-a luat prin surprindere, ea nestiind ca este bolnava. Potrivit medicului, exista posibilitatea ca boala sa fi debutat in timpul sarcinii. Nasterea a survenit cu doua saptamani mai repede decat termenul normal. Doctorul Sasaran a declarat ca, in cazul in care copilul va fi diagnosticat cu aceasta boala, se poate interveni medicamentos pentru ca sa nu apara efecte in viitor.

Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă