13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialBatranii lasati fara asistenta de specialitate

Batranii lasati fara asistenta de specialitate

Specialistii trag un semnal de alarma asupra stadiului redus de dezvoltare a gerontologiei in Romania

In Romania nu exista inca asistenti gerontologi si nici o strategie viabila pentru dezvoltarea acestei ramuri a medicinei, care se ocupa cu studiul procesului de imbatranire si a metodelor de prelungire a vietii.
Asistentul universitar Carmen Stanciu de la Catedra de Asistenta Sociala din cadrul Facultatii de Sociologie si Psihologie a Universitatii de Vest sustine ca, in tara noastra, pana acum sapte ani, asistenta sociala a persoanelor varstnice aproape ca n-a existat. "Abia in 2000 s-a pus in discutie aceasta problematica, o data cu aparitia Legii 17, privind protectia sociala a persoanelor varstnice", a spus specialistul timisean. In anul 2000, au aparut primele modificari semnificative in acest domeniu si a crescut numarul serviciilor sociale adresate persoanelor de varsta a treia. "Cu toate acestea, desi am ajuns in 2007, ca tara membra UE, asistenta gerontologica este inca un domeniu in care mai sunt multe lucruri de facut ", a mai subliniat Carmen Stanciu, care a atras atentia ca "unul dintre aspectele esentiale care trebuie avut in vedere este faptul ca in Romania nu exista inca nici un program specializat care sa formeze asistenti gerontolog".
Un mesaj simgeilar a lansat, tot ieri, si prof. univ. dr. Viorel Prelici, seful Catedrei de Asistenta Sociala, care a avertizat ca "intre problemele sociale ale Romaniei, varstnicii reprezinta o tema grava si urgenta, iar rezolvarea problemelor se regaseste in mainile tinerilor".
In opinia profesorului universitar timisorean Mircea Alexiu, la noi "nu exista masuri strategice, pe termen lung, care sa rezolve problemele reale ale varstnicilor, singurele masuri fiind paleative, electorale, de tipul indexarii pensiilor".
Declaratiile specialistilor au fost facute ieri in cadrul primei conferinte internationale privind asistenta gerontologica in Romania, organizata in premiera nationala la Timisoara. Derulata sub genericul "Cu varstnicii in Europa", manifestarea continua pana duminica, la sediul Casei Adam Muller Guttenbrunn din Timisoara. La conferinta participa invitati speciali de peste hotare, intre care o serie de cadre didactice din universitati europene, precum Suedia, Slovenia, Lituania si Bulgaria.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă