20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBasputin si "spune tu pe asta"

Basputin si „spune tu pe asta”

Dupa aparitia platformistilor, mult timp m-am incapatanat sa nu dau crezare afirmatiilor privind existenta partidului prezidential. Prin anuntarea fuziunii PD-PLD si aparitia unui PDL dupa modelul "Rusia unita", nu mai este nici o indoiala ca partidul de suflet al presedintelui exista. Daca victoria in alegeri a partidului lui Putin nu constituia o surpriza, anuntul precipitat cu formarea unui nou partid in Romania a fost totusi o lovitura de teatru, desi casatoria exista in fapt.
PDL a luat fiinta la repezeala. "Am decis" – s-a exprimat Federatia Boc-Stolojan, fara sa consulte si talpa partidelor, care au aflat de la  televizor de noua "constructie politica". Anexa prezidentiala PD a fost speriata si de cele numai 5 procente care-i despart pe pedisti de PSD si atunci s-au hotarat: hai sa-i luam si pe plaformisti. si daca nu se mai imbolnaveste Stolo, nunta va fi organizata la Cotroceni. Casatoria devine legala. Basescu si-a facut partidul prezidential pe care si-l dorea atat de mult. Exercitiile impuse au dat roade. Boc si Stolojan il vor sluji pe Basescu, ca doar si partidul lui Putin si-a subjugat Rusia.
Oricum PD si PLD se comportau ca un singur partid. PLD n-a fost altceva decat un satelit al PD, la un loc legate ombilical de Basescu. Strans unite in jurul presedintelui. Contopirea prezidentiala vine din partea a doua formatiuni care au sustinut neconditionat toate demersurile lui Basescu.
Sa ne amintim de anuntul fuziunii, de acel prezidiu improvizat. Parea mai curand o poza la inmormantare. A lipsit doar soborul de preoti.  Conferinta de presa a fost organizata ca la o bagheta magica. Liderii din linia intai nu se asteptau la fuziune pripita. Poza de "familie": veneau pe rand, ordonati, ca la armata. Nici n-au apucat sa stabileasca ce vor spune. Stolojan si Boc se consultau chiar in plina conferinta de presa care sa spuna si ce. Stolojan a scapat porumbelul, crezand ca nu se va auzi la microfon: "Spune tu pe asta".
Ne aducem aminte ca Stolojan s-a impotrivit primei incercari a lui Basescu de a absorbi PNL. Ce cuvant mai poate avea Stolojan, care inainte de euroalegeri nega ca PLD va fuziona cu PD? A respins categoric ideea fuziunii – "sub nici o forma", nuanta acesta. si Boc declara ca este putin probabil ca PD sa se angajeze intr-o alianta preelectorala. La ora 16 Boc era impotriva fuziunii, iar la ora 18 a anuntat-o. Liderii PD mai declarau cu tarie ca vremea aliantelor preelectorale a trecut.

Stolojan taman se pregatea sa anunte la Delegatia Permanenta de miercuri formarea polului de centru-dreapta, in care fiecare partid sa-si pastreze identitatea. Basescu ii promisese lui Stolojan ca-i va convinge pe democrati sa accepte polul.

Pana acum ideea de megapartid prezidential era negata cu vehementa. Vicepresedintele PD, Cezar Preda, a recunoscut acum doua zile: va fi partid prezidential. Or, din cate stim noi, ratiunea unui partid prezidential este sprijinirea unui singur om.
Cu ceva timp in urma, Basescu declara asa despre partidul prezidential: "Este o inventie a presei, a unor analisti politici si a unor politicieni".
Cu o saptamana in urma democratii ziceau ca nu vor nici fuziune cu PLD, nici mare pol de centru-dreapta. Ar avea numai de pierdut daca s-ar combina cu Stolojan. Vasile Blaga anticipa insa vrerea lui Basescu: doar un "mare" partid, dar nu inainte de alegerile parlamentare din 2008.
Afilierea la PPE am inteles-o, dar cum vor convietui in sanul unui singur partid doua curente, doua doctrine – popular si liberal? Un copil cu doua moase. Europarlamentarul Frunzaverde chiar s-a pronuntat: "PDL nu inseamna nici o doctrina". Incurcaturile vin din faptul ca noua structura politica si-a asumat doctrina liberala. Dar ce vorbim noi aici de doctrine? Romanii se incred in persoane, nu in doctrine si idei.
Partidul lui Stolojan nu-si va gasi locul in PDL, practic se va topi in PD. Boc si Stolojan sunt obisnuiti sa penduleze intre ideologii. Defilezi cu ideile socialiste, apoi cu cele liberale. Peste noapte PD, din stanga, a devenit de dreapta. "Adevaratii liberali", care clamau  valorile liberale, acum sunt populari. Dimineata si seara, trompeta Raluca miorlaia pe toate ecranele ca ei, platformistii, sunt liberalii "autentici".

Frunzaverde a categorisit PDL-ul prezidential un "melanj penibil", optand pentru "marca" PD, in vreme ce anexele prezidentiale vorbesc de o "miscare politica nationala".
Dupa un megapartid prezidential mai ramane sa apara republica prezidentiala si sustinera candidatului de catre un partid "puternic". Numai ca Basescu ar putea sa moara de gat cu PDL-ul, pe care il va valida drept "reformat". Noul PDL are insa mai multi politicieni care se invart de 17 ani in politica decat insumeaza PSD.
Intregii paranghelii i-a lipsit un singur ingredient: la lansarea PDL a lipsit Traian Basescu, care sa planga pe umarul lui Stolojan, ca pe vremuri cand sigla D.A. avea inca resurse.

Cu toata obedienta unui Stolojan, care se mai imbolnaveste si la comanda, dihonia si indisciplina de partid in noua formatiune abia se instaleaza. Daca viitorii pedelisti zic ca sunt o alternativa pentru nemultumitii din PNL, sa nu fie cumva viceversa. Locomotivele Basescu si Stolojan risca sa ramana fara vagoane, desi noul PDL va trai un timp din osanza presedintelui.
Cu acest PDL sa nu se uite, cumva, de uninominal si de buget.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă