20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBasescu si coalitia bunului simt

Basescu si coalitia bunului simt

Pentru prima data in cariera sa politica, Traian Basescu nu a actionat impulsiv. S-a maturizat politic. A tinut cont de argumentele solide ce i-au fost aduse si a inteles ca ar fi picat intr-o capcana daca anunta ca-si da demisia. Dar, in mod sigur, ii pare teribil de rau ca nu a intrat in directa competitie electorala. Pot sa-l critice mult si bine pe Basescu pentru razgandirea sa, ca nici nu conteaza. Cei care-l sustin nici macar nu-si pun problema ca nu si-a respectat cuvantul, pentru ca multi dintre ei sunt chiar aceia care i-au transmis sa nu demisioneze. Dovada ca a actionat corect: un peremist a recunoscut, in ciuda dezmintirilor PSD si PNL, ca toate partidele, exceptand PD si PLD, au convenit ca, daca Basescu isi da demisia, sa modifice legile astfel incat sa-i interzica presedintelui suspendat sa mai candideze. Ion Iliescu insusi, suparat din cauza deschiderii arhivelor fostei Securitati, a condamnarii comunismului si a apropierii momentului in care vom afla adevarul despre revolutie si mineriade, a incitat: "Trebuie impiedicat sa mai ajunga presedinte!". Culmea este ca vinovatul pentru mortii din decembrie ’89 si atrocitatile comise in timpul mineriadelor spune candid: "Suspendarea este meritata". Cum altfel? Romania este condusa acum de primul ministru Dinu Patriciu si presedintele SOV! Dupa ce Renate Weber, avocata premierului, le-a dat O.K.-ul juridic de care aveau nevoie pentru legea-capcana, liderii coalitiei antiprezidentiale s-au mobilizat. Aveau nevoie de cele trei – patru luni de interimat PSD la conducerea tarii. si de altele, daca se putea.
Pentru ca initiatorii suspendarii nu au la dispozitie decat 30 de zile, au inceput sa se grabeasca. Vacaroiu isi luase inca de sambata documente de la Cotroceni sa le studieze acasa. In liniste. Asculta ordinele. Isi aduce "specialisti" la Cotroceni. Anunta ca prin CSAT pachetul de legi ale sigurantei nationale initiat de liberali va trece foarte repede. Nici nu preluase bine nea Nicu interimatul la Cotroceni ca ministrul Apararii deja vorbea despre retragerea rapida a trupelor noastre din Irak. Reactiile exagerate ale liderilor coalitiei (deci si ale PNL, partid care si-a mai lasat o data balta colegii din CDR), dovedesc ca sunt foarte suparati ca Basescu nu le-a lasat tara mai multa vreme pe mana. N-aveau candidati, dar au propriile planuri. In plus, urmeaza alegerile europene, un test inaintea alegerilor din 2008. Atunci cand si-au dat seama ca n-au nimic pregatit, ca stau prost in sondaje, s-au gandit ca doar daca initiaza procedurile de suspendare a lui Basescu ii mai ia in seama cineva. Astfel ca suspendarea a devenit elementul comun de campanie electorala de-a valma pentru pesedisti, peremisti, pecisti ori liberali si udemeristi. N-ar fi exclus, in disperarea lor, sa-l mai suspende o data pe Basescu la toamna, chiar in preajma europenelor. si apoi inca o data inaintea alegerilor locale. Ar urma inca o suspendare la parlamentare…
Suntem singura tara din lume in care articolele Constitutiei au fost folosite pentru incalcarea ei, sub aparenta ca s-ar fi jucat dupa regulile legii fundamentale. Coalitia anti-Basescu l-ar vrea suspendat pe viata de la Cotroceni. Ba chiar si din politica, daca s-ar putea. Cu cat se intensifica acuzatiile nedrepte, cu atat mai multi adepti castiga coalitia pro-Basescu. Formata din oameni simpli, care s-au saturat sa taca in fata nedreptatilor. Coalitia anti-Basescu spune ca nu poate lucra decat in liniste. Pentru coalitia pro-Basescu a devenit esential curajul de a spune raspicat adevarul. Pe 20 mai, la exact 17 ani dupa alegerile castigate autoritar de Ion Iliescu, ne putem desprinde total de trecutul comunist. Hartuiala nu va inceta. Se va sti insa clar: romanii nu mai accepta sa-i guverneze minciuna. Coalitia pro-Basescu ii poate suspenda pe actualii politicieni ce au dezamagit-o. Atunci cand va veni vremea sa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă