19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialBasescu propune infiintarea comunitatii europene de informatii

Basescu propune infiintarea comunitatii europene de informatii

Presedintele Traian Basescu a avansat ieri propunerea infiintarii la nivelul Uniunii Europene a unei comunitati de informatii comune pentru un schimb eficient de date in ceea ce priveste terorismul.
Seful statului a participat la Conferinta Comisiilor parlamentare pentru controlul activitatii Serviciilor de Informatii si de Securitate din cadrul Uniunii Europene desfasurate la Palatul Parlamentului. El a dat exemplul autohton de gestionare a informatiei, unde factorii de decizie primeau in fiecare dimineata un volum de informatii greu de citit si de analizat. “Am creat un grup de analiza format din 40 de analisti proveniti de la toate ser-viciile de informatii care sintetizeaza informatiile primite”, a spus Basescu. El a aratat ca informatia circula greu intre serviciile din Europa, neputandu-se vorbi decat de conlucrari locale.
Presedintele a atins si tema sensibila a gradului de transparenta a serviciilor secrete, apreciind ca trebuie gasita o formula de comunicare cu cetatenii. “Nu putem face din servicii o structura de tipul Ministerul Culturii, in care sa ducem piesele pe scena si sa le jucam. Serviciile de informatii au nivelul lor de discretie pentru a nu-si compromite operatiunile. Totusi, trebuie sa existe o formula prin care comunicarea cu publicul sa aiba un nivel care sa dea incredere si populatiei”, a spus Traian Basescu. “Cred ca aceste comisii parlamentare ar trebui sa fie motorul de tinere continua in actualitate a legislatiei, pentru ca nici un risc asimetric nu ramane constant din punctul de vedere al intensitatii, al prioritatilor, al traseelor si al volumelor de activitate”, a spus presedintele. El a aratat ca prin noua legislatie in domeniu vor fi create pentru comisiile parlamentare de specialitate par-ghiile necesare unei verificari mi-nutioase, la limita evitarii oricarui risc de scapare de sub control a serviciilor de informatii.
” Serviciile de informatii trebuie sa aiba garantia ca discutarea des-chisa a actiunilor legate de securitatea nationala nu genereaza efectul de scurgere a informatiilor din comisie”, a declarat seful statului referindu-se la elementele care pot da confortul ca serviciile nu sunt “scapate de sub control”. Un al doilea mijloc eficient de control este, potrivit presedintelui Basescu, modul de alocare a resurselor financiare, iar cel de-al treilea vizeaza urmarirea programului fiecarui ser-viciu asa a cum a fost stabilit de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.
Riscurile asimetrice sunt o amenintare la adresa teritoriului si populatiei Romaniei, a mai afirmat presedintele Basescu, precizand ca legislatia trebuie sa reflecte respec-tul pentru drepturile omului, dar sa le si permita serviciilor de infor-matii sa-si atinga obiectivul principal de a-l proteja pe cetatean.
“Aici este cheia inteligentei parlamentare si, in mod deosebit, a comisiilor de supraveghere a serviciilor de informatii, care trebuie sa contribuie in mod decisiv la gasirea unui optim intre respectarea drepturilor cetateanului si sa dea structurilor de informatii cadrul legislativ care sa le permita sa fie eficiente in lupta impotriva riscurilor asimetrice: terorism, trafic de droguri, trafic de fiinte, trafic de armament”, a explicat Basescu. Misiunea fundamentala a comisiilor parlamentare de specialitate o re-prezinta protejarea cetateanului de orice abuz, neimpingerea drep-turilor serviciilor in lupta impotriva riscurilor asimetrice la limita ce afecteaza drepturile cetateanului. Basescu a subliniat ca este extrem de dificil “ca in lege sa se faca nominalizarea categoriilor de cetateni supusi supravegherii serviciilor. Abuzul unui serviciu poate fi impins pana la a-si generaliza supravegherea, lucru pe care Romania l-a avut, iar societatea romaneasca este foarte sensibila pentru ca a trecut prin 50 de ani de supraveghere”.
“Putem renunta la viata noastra privata pentru a prinde cativa indivizi?”, a intrebat retoric vicepresedintele Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European, Stavos Lambrinidis, exprimandu-si convingerea ca principala misiune a comisiilor parlamentare de specialitate este aceea de a gasi modalitatea prin care sa permita serviciilor secrete sa-si faca datoria fara afectarea drepturilor fundamentale. La randul sau, presedintele Comisiei parlamentare pentru servicii de Informatii din Parlamentul italian, Claudio Scajola, a subliniat ca principalul obiectiv al intalnirilor intre reprezentantii comisiilor de control al serviciilor secrete vizeaza relansarea procesului de integrare europeana intr-un sector strategic si debutul unor activitati parlamentare europene in noul context creat de momentul 11 septembrie. El a atras atentia asupra lipsei unui sistem eficace de coordonare a activitatii serviciilor secrete la nivel european, aratand ca nu se poate controla un fenomen global cu instrumentele partiale pe care le ofera un singur stat.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă