24.2 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialBăsescu: Faptul că Van Rompuy şi Barroso nu au ieşit în conferinţă...

Băsescu: Faptul că Van Rompuy şi Barroso nu au ieşit în conferinţă cu Ponta e un semnal înfiorător

Traian Băsescu a declarat, joi seară, la TVR, că este un „semnal înfiorător” pentru România faptul că nici preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi nici preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso „nu au ieşit” într-o conferinţă de presă comună alături de premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax.

Preşedintele suspendat a spus că faptul că preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, nu au susţinut o conferinţă de presă comună alături de Ponta este contrar protocolului, iar acest lucru reprezintă „un semnal înfiorător pentru România”.

„Dacă mă veţi vedea vreodată că merg la Bruxelles, dacă voi mai avea ocazia ca preşedinte, pentru întâlniri cu preşedintele Consiliului European şi cu preşedintele Comisiei Europene, şi veţi constata că nu a fost apoi o declaraţie comună, va trebui să înţelegeţi că s-a întâmplat ceva rău”, a afirmat Băsescu.

Preşedintele CE, Jose Barroso, a exprimat, în întâlnirea cu Victor Ponta, serioasele preocupări privind recentele evoluţii politice din România legate de respectarea statului de drept, independenţa justiţiei şi rolul CC, CE precizând că premierul a declarat că va furniza aceste angajamente în scris.

„Preşedintele Barroso a exprimat serioasele sale preocupări în ceea ce priveşte recentele evoluţii politice din România în legătură cu respectarea statului de drept, cu independenţa sistemului de justiţie şi cu rolul Curţii Constituţionale. El a subliniat că trebuie garantate mecanismele necesare funcţionării unui sistem democratic. Preşedintele Barroso a subliniat în mod clar că Guvernul României trebuie să respecte independenţa totală a sistemului judiciar, să restabilească puterile Curţii Constituţionale şi să se asigure că deciziile acesteia sunt respectate, să numească un Avocat al Poporului ce se bucură de sprijin transpartinic, să garanteze o nouă procedură deschisă şi transparentă pentru numirea Procurorului-General şi a directorului DNA, precum şi să facă din integritate o prioritate politică”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit comunicatului, preşedintele Barroso a apreciat asigurările date de premierul Ponta potrivit cărora măsurile ce cad în responsabilitatea Guvernului vor fi luate imediat şi că nu se va precupeţi nici un efort pentru ca să existe un angajament similar şi din partea celorlalte instituţii româneşti.

„Primul-ministru Ponta a declarat că va furniza aceste angajamente în scris urgent. Comisia Europeană îşi va publica raportul de monitorizare din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare în data de 18 iulie 2012, raport în care va trece în revistă progresele înregistrate de România în ultimii cinci ani, inclusiv evoluţiile recente”, se mai arată în comunicat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă