9.4 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialBăsescu: CC rămâne puternică şi de neatins câtă vreme nu face un...

Băsescu: CC rămâne puternică şi de neatins câtă vreme nu face un joc politic

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, joi, în privinţa CC, că instituţia va rămâne “puternică şi de neatins atâta vreme cât nu face niciun fel de joc politic”, exprimându-şi convingerea că nu va face nici în continuare acest lucru, indiferent de partidele care au propus judecătorii CC, scrie Mediafax.

 

Băsescu a fost întrebat cum vede faptul că din partea Curţii Constituţionale ar fi fost transmisă o scrisoare Comisiei de la Veneţia în care ar fi acuzate presiuni asupra judecătorilor constituţionali, solicitând sprijinul acestui for.

“Dincolo de sprijinul de la Comisia de la Veneţia pe care l-au solicitat sau nu, eu nu am văzut o astfel de adresă, o astfel de scrisoare, dincolo de poziţia doamnei vicepreşedinte al Comisiei Europene, dincolo de orice alte declaraţii politice, Curtea Constituţională a României rămâne puternică şi de neatins, atâta timp cât nu face niciun fel de joc politic. Şi eu cred că nu face, asta este convingerea mea, indiferent ce partide i-au propus pe judecători. Mai ales, în chestiuni fundamentale, pot fi erori, pe care Curtea le-a şi recunoscut, uneori le-a corectat prin decizii care au urmat. Nimeni nu-i perfect şi la volumul de lucru uriaş pe care îl are Curtea Constituţională sunt posibile uneori şi erori, dar nu cred că putem spune că avem o Curte Constituţională care decide funcţie de deciziile de la partide”, a declarat Băsescu.

El a opinat totodată că, în ciuda presiunii pe care ar fi făcut-o public USL, premierul Victor Ponta sau preşedintele interimar Crin Antonescu, judecătorii Curţii au respins solicitările acestora.

“Cu toată presiunea pe care a făcut-o USL public, preşedintele interimar Antonescu, premierul, decizia 3 a Curţii aţi văzut cum execută practic fiecare element de contestaţie. (…) Nu a fost admisă niciuna dintre contestaţiile pe care le-a făcut preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei, deci cred că avem probe că aici influenţele sunt foarte mici. Sper să rămână aşa”, a mai afirmat preşedintele suspendat, referindu-se la contestaţiile depuse de USL privind validarea referendumului din 29 iulie.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia a făcut, marţi, apel la autorităţi şi la partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la presiuni, precizând că în urmă cu o zi a primit noi informaţii de la CC în legătură cu acest subiect.

Cele mai citite

Ministrul Predoiu, despre Platforma Națională “Fii pregătit”: Populația devine partener al instituțiilor care acționează pentru salvare – IGSU, DSU, Poliție, Jandarmerie

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, consideră că, prin învățarea modului de acțiune în cazul unor calamități, populația devine partener al instituțiilor care acționează pentru...

Capitalismul crescut la piept de comunism aniversează 94 de ani cu Ion Iliescu

Ilustrație: Marian Avramescu Astăzi, democrația capitalistă alăptată de comunismul de dinainte de anul 1989 aniversează 94 de primăveri cu Ion Iliescu. Președintele Partidului Social Democrat...

Un fotbalist din „Generatia de Aur”, șantajat cu un clip video

Un fotbalist cunoscut din „Generatia de Aur”, Ioan Ovidiu Sabău, a fost șantajat cu un clip video „compromițător” în care apare fiica lui....
Ultima oră
Pe aceeași temă