13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialBarroso si-a facut cota de femei

Barroso si-a facut cota de femei

» Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a anuntat ca a primit candidaturile tuturor celor 25 de state ale UE pentru viitoarea Comisie, care va functiona pentru prima data potrivit Tratatului de la Lisabona, substitutul de Constitutie Europeana ce va intra in vigoare pe 1 decembrie.

Cifra e de 25 de candidati, intrucat doua dintre cele 27 de tari ale UE dispun deja de cate un membru in Comisie. E vorba de Barroso insusi, din partea Portugaliei, si de Catherine Ashton, din partea Marii Britanii, care va ocupa postul de Inalt Reprezentant pentru Afacerile Externe si care este in acelasi timp vicepresedinte a Comisiei. Barroso a mai anuntat ca numarul femeilor din viitoarea Comisie este de noua, cu unul mai mult decat in Comisia precedenta. Barroso se angajase personal ca femeile sa reprezinte cel putin o treime din membrii Executivului european.
In urma negocierilor duse in culise intre Barroso si capitalele UE, Franta este practic sigura ca actualul sau comisar, Michel Barnier, va obtine portofoliul Pietei interne, in vreme ce Germania, care l-a propus pe putin cunoscutul premier al landului Baden- Württemberg, Günther Oettinger, spera sa obtina un important portofoliu economic, cum ar fi Industria sau Energia. Romania a solicitat portofoliul Agriculturii pentru candidatul sau, Dacian Ciolos.

 

Acesta are insa impotriva sa candidatura Austriei, care a solicitat neoficial acelasi post important. Agricultura inghite aproximativ jumatate din bugetul anual de 100 miliarde euro al UE. Barroso a recunoscut ca asupra lui s-au facut presiuni in scopul de a i se influenta deciziile, dar a declarat ca isi asuma "intreaga responsabilitate" in impartirea portofoliilor. Se anunta modificari importante in insasi natura portofoliilor. Una dintre acestea va fi scindarea actualului portofoliu al Justitiei si Afacerilor Interne in doua. E foarte probabil, de asemenea, ca va fi suprimat portofoliul creat special, dupa aderarea Romaniei la UE, pentru fostul comisar roman Leonard Orban, cel al "Multilingvismului", a carui utilitate a fost sistematic contestata. Barroso va prezenta saptamana viitoare compozitia Comisiei. Parlamentul European va incepe audierea candidatilor dupa vacanta de iarna, permitand astfel Comisiei sa devina efectiva in februarie 2010.

» Functionari bine platiti
Comisia Europeana este Executivul Uniunii Europene, membrii sai – comisarii europeni – fiind cei care pregatesc si propun proiectele de legislatie europeana si care implementeaza deciziile Parlamentului European. Cu toata importanta functiei lor, comisarii europeni nu sunt alesi, ci sunt numiti de catre guvernele celor 27 de tari din UE, cate unul pentru fiecare tara. Cu toate acestea, se presupune ca acesti inalti functionari – printre cei mai bine platiti de pe planeta – nu reprezinta interesele lor nationale, ci pe cele supranationale ale UE. Tratatul de la Lisabona, care va intra in vigoare pe 1 decembrie, isi propune sa reduca numarul comisarilor europeni cu o treime.

Dan Alexe
Dan Alexehttp://dan-alexe
Dan Alexe, corespondent Bruxelles
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă