28.9 C
București
miercuri, 5 iunie 2024
AcasăSpecialBărbatul care a slăbit 50 de kilograme: „Am greşit cu o pungă...

Bărbatul care a slăbit 50 de kilograme: „Am greşit cu o pungă de pâinici”

Alcoolul, dulciurile şi pâinea pot compromite o dietă, însă pe Gheorghe Anghel l-au salvat tenisul şi voinţa de a-şi relua disciplinat regimul. Vă prezentăm în continuare povestea bărbatului care a reuşit să ajungă de la 148,8 kilograme (ianuarie) la 103 luna aceasta.

 

Astăzi Gheorghe îmi arată una dintre pozele lui de pe Facebook. Un bărbat suplu, sexy, fără urmă de burtă stă la soare pe o plajă din Sulina şi zâmbeşte. „Poza asta e făcută în 1989, când aveam 79 de kilograme. Ăsta este obiectivul meu!”, spune Gheorghe, în timp ce trage cu foc dintr-o ţigară englezească Benson and Hedges.

Greutatea, monitorizată în Excel

Medicul Monica Măcişanu a stabilit că pacientul ei să mai dea jos alte 20 de kilograme, până la sfârşitul ciclului doi, care va dura alte 13 săptămâni. „Iar, dacă vrea, vine şi la ciclul trei, unde poate să slăbească până la 80 de kilograme”, spune nutriţionistul.

Tot astăzi, Gheorghe îmi arată un document Excel, cu ajutorul căruia îşi monitorizează zilnic greutatea. E pasionat de cifre încă de pe vremea studenţiei şi îi este mai uşor să îşi vadă rezultatele contabilizate. În dreptul fiecărei săptămâni de cură a notat câte kilograme a slăbit, la ce oră s-a cântărit, câte kilograme a avut pe cântarul de la medic, pe cel de acasă ori pe cântarul de la Buftea, care l-a impulsionat să slăbească. Tot aici şi-a notat greşelile făcute de-a lungul dietei. „Am băut o sticlă de whisky. Mare prost am fost!”, scrie el în dreptul datei de 23 aprilie, când a sărbătorit Sfântul Gheorghe.

A învăţat din greşeli

Deşi s-a străduit să respecte tot ce i-au prescris medicii, momentele de cumpănă nu au lipsit din dietă. „În prima săptămână a regimului, când m-am ţinut de treabă, am slăbit 3,1 kilograme. Într-a doua săptămână am călcat strâmb. M-a pus naiba să mă duc la Ikea şi să îmi cumpăr nişte pâinici. Le-am mâncat pe toate noaptea”, mărturiseşte el. Cele 150 de grame de pâinici i-au adus calorii cât aproape patru tablete de ciocolată.

A încercat să ascundă medicilor prima greşeală făcută, dar nu a reuşit. „A scăpat o punguţă cu pâinici, dar mi-a mărturisit greşeala abia într-una din săptămânile lui de succes, când a dat jos consistent”, îşi aminteşte medicul Monica Măcişanu.

Sărbătorile au trecut şi ele cu greu pentru Gheorghe. „După ce a trecut Paştele, mi-a venit din senin să mănânc drobul pe care îl mai aveam în congelator. Am tras mult în săptămâna aia, am jucat baschet, m-am chinuit”, spune el acum când se simte mult mai puternic.

Pentru că a învăţat inclusiv din greşeli, medicii îi dau şanse mari în a-şi atinge obiectivul. „Este un tip cu voinţă fantastică, am observat că reuşeşte cam tot ce îşi pune în cap. Chiar dacă a avut şi greşeli maxime, important este că a trecut cu bine peste ele”, îl încurajează nutriţonistul Monica Măcişanu. Specialistul îşi aminteşte că pacientul său a combinat odată carnea cu alcool şi pâine, respectiv proteinele cu glucidele. „Este una dintre cele mai grave erori ale acestui regim să combini proteinele şi glucidele. Important este însă că nu a abandonat regimul şi că şi-a revenit spectaculos”, spune ea.

Adio, bere şi şpriţ !

Un mare fan al torturilor şi al prăjiturilor bune, Gheorghe şi-a propus să o lase mai moale cu chefurile, unde există astfel de tentaţii, şi să se apuce, pe viitor, de cursuri de pilotaj, un vis încă neîndeplinit. „Acum fac sport, dar lupta va fi grea pentru că trebuie să renunţ definitiv la toate obiceiurile proaste. Şi nu vorbesc doar de mâncatul noaptea … trebuie să renunţ la bere, la sucurile cu sau fără acid, la un pahar cu şpriţ”, spune optimist Gheorghe, care încearcă să treacă de la filozofia «O viaţă am şi pe-aia o trăiesc» la «O viaţă o am şi pe aia o respect».

Medicii antrenaţi în sistemul Diet Club spun că nu atât regimul de slăbit le pune probleme pacienţilor, cât faza de menţinere. „Mulţi se îngraşă când nu mai vin la noi. Sunt însă şi pacienţi care se monitorizează foarte bine singuri. În orice caz, sfatul meu pentru clienţi a fost să sune din nou la clinică atunci când întâmpină probleme ca să îi pot repune pe linia de plutire”, spune medicul Monica Măcişanu.

În sistemul Diet Club, regimul are două părţi: în prima fază se ajunge la greutatea optimă, în cea de-a doua urmează menţinerea.

Odată ce şi-au atins obiectivul propus, pacienţii pot mânca în voie brânzeturi, iaurturi, legume. „Doar echilibrul între carbohidraţi şi proteine trebuie permanent supravegheat”, spune medicul Monica Măcişanu.

În cazul în care simt nevoia, pacienţii mai pot veni la clinică o dată la trei ori şase luni. „Important este să nu ajungă abia când au scăpat rău hăţurile din mână”, spun medicii.

Ca să intre în sistemul Diet Club, Gheorghe a plătit 1000 de lei înscrierea, apoi săptămânal a achitat câte 25 de lei pentru întâlnirile cu nutriţionistul. „Prima întâlnire a fost comună. Mai erau şi alţi oameni acolo cu probleme de greutate. Ni s-a prezentat filozofia regimului de slăbit, ni s-au indicat nişte meniuri, care la început sunt comune, iar din a doua săptămână am primit un regim personalizat, pe culori”, descrie Gheorghe modalitatea în care a accesat sistemul Diet Club. În cazul său, cel mai bine a mers regimul „pe roşu”, adică cel cu proteine, după cum au observat specialiştii care îl îngrijesc.

În seara asta, Gheorghe abia aşteaptă să ajungă acasă. Are în meniu peşte, după care este înnebunit, şi salată. Îl aşteaptă şi Dex, un brac german, care îi ţine de urât în drumurile lungi prin Herăstrău, iar copiii vor să îl scoată la baschet.

Regim pe culori

Săptămâna de start :

Dieta Yellow (galben)

> Următoarele produse pot fi consumate fără limite, la orice oră:

  • brânzeturi (brânză de vaci slabă, brânzică de casă, perle de brânză cu smântănă) şi lapte bătut.
  • legume (salată verde, castraveţi, ridichi, varză, ardei gras, gogosari, conoidă, broccoli, ciuperci, dovlecei, fasole verde, spanac, telină,, praz, andive); nu se vor consuma roşii în primele patru zile;

>Sunt premise şi următoarele alimente, dar în cantităţi limitate:

* 1 ou

* 200 grame fructe (la început mere dulci, apoi pere, prune, piersici, caise, cireşe, vişine, căpşuni etc)

* 2 linguriţe de ulei

* ½ pahar de lapte

După săptămâna de start, pacientul alege fie o dietă bazată pe proteine (Red), fie un regim hipocaloric (Green), foarte divers şi cu puţine calorii.

 

Dieta Red (roşu)

Pacienţii au avut voie să mănânce din aproape toate tipurile de carne: pui (inclusiv la rotisor), porc, curcan, vită, miel, vânat, muşchi file, pastramă, ficat. Carnea trebuie să fie fără grăsimi (inclusiv pielea de pui trebuie înlăturată).

Tot la capitolul carne, este permis şi peştele (fiert, la grătar, afumat, conservat, dar nu tomat) sau fructele de mare.

Carnea poate fi combinată cu legume: roşii, castraveţi, salata verde, ridichi, varza, ardei gras, gogoşari, conopidă, ardei iuţi, broccoli, ciuperci, dovlecei, fasole verde, spanac, gulii, ţelină, ceapă, usturoi.

Sunt  interzise: laptele, fructele (inclusiv lămâile), legumele gătite, prăjelile, carnea prelucrată industrial (hamburgerii, crenvurştii, salamul, mititeii).

Dieta Green (verde)

Cuprinde o varietate mare de alimente, dar acestea trebuie cântărite şi mâncate cu măsură. O dietă bună pentru concedii şi Sărbători.

Micul dejun: o felie de pâine dietetică, două linguri de brânzeturi, salată de legume crude (salată verde, castraveţi, ridichi, ardei gras, broccoli, ciuperci etc)

Prânz: brânzeturi, carne de pui, vită sau porc, legume crude şi gătite

Cina: la fel ca la micul dejun sau ca la prânz

Pe tot parcursul ciclului de slăbire dietele (Red, Yellow şi Green) sunt alese prin rotaţie de medic, împreună cu pacientul.

 

Urmăriţi în ediţia online cum va ajunge Gheorghe la 80 de kilograme.

Cele mai citite

Rusia pretinde că vrea să negocieze cu Ucraina dar doar după ce sunt recunoscute “realitățile teritoriale”

Un ministru adjunct de Externe al Rusiei susține că Rusia este dispusă să negocieze cu Ucraina însă cu condiția ca mai înainte să fie...

Protest la Primăria Sectorului 2

Angajații Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2 au ieșit în stradă, nemulțumiți de nivelul salariilor și de faptul că nu le...

Efectele măsurilor Guvernului Ciolacu: prețurile, în continuă scădere

Prețurile producției industriale au scăzut în aprilie cu 4% față de perioada similară din 2023, în mare parte datorită măsurilor economice adoptate de Guvernul...
Ultima oră
Pe aceeași temă