Controversatul baraj de menţinere în Liga I dintre Rapid şi Concordia Chiajna s-a încheiat fericit pentru una dintre cele mai iubite echipe, giuleştenii impunându-se cu 2-1, la finele unui meci dramatic, condus totalitar până la finele primei reprize de ilfoveni. Avantajul obţinut în mitanul întâi de elevii lui Ionuţ Chirilă s-a dovedit a fi însă unul fragil, rapidiştii reuşind să egaleze cu zece minute înainte de final şi să răstoarne scorul în prelungirile înfruntării.
În ciuda consecinţelor faste ale rezultatului final pentru gruparea de sub Podul Grant, disputarea barajului nu a fost primită chiar bine de suporterii rapidişti, o bună parte dintre ei considerând că excepţia de la regulamente aplicată de Federaţia Română de Fotbal necinsteşte faima grupării giuleştene. „90 de ani de istorie curată pentru 90 de minute ruşinoase” sau „Unde este Rapidul de altădată” au fost mesajele afişate de suporterii contestatari în timpul improvizatei partide, care lasă în întuneric după stingerea nocturnei multe răspunsuri legate de stabilitatea organizatorică a viitorului sezon de Liga I.
Toate drumurile duc la TAS
Deşi Federaţia Română şi Liga Profesionistă de Fotbal au crezut că meciul de sâmbătă va da şi „necunoscuta” necesară rezolvării ecuaţiei următoarei ediţii de prima ligă, competiţia de vârf a fotbalului românesc rămâne însă vulnerabilă la intemperii, Concordia apelând încă din ajunul barajului la judecata Tribunalului Sportiv de la Lausanne, de unde o decizie favorabilă Concordiei ar anula rezultatul consemnat la finalul meciului de sâmbătă. „Vom merge la TAS şi sunt sigur că se va da un verdict favorabil nouă. Despre meci, ce pot spune? Am dat o replică frumoasă 45 de minute, dar doar atât au putut băieţii. Oricum, sunt sigur şi vă promit că această echipă poate să devină una frumoasă într-un an”, a spus antrenorul Chiajnei, Ionuţ Chiriţă, la sfârşitul celor 120 de minute de joc. În ciuda situaţiei, în continuare neclare vizavi de formula de start a noului sezon, oficialii Rapidului sunt foarte optimişti în privinţa viitorului. Team-managerul grupării, Dănuţ Perjă, este de părere că Rapidul şi-a câştigat onest şi moral dreptul de a rămâne în primul eşalon al fotbalului românesc: „Am arătat iarăşi că am îndeplinit criteriul sportiv. Le-am dat o palmă tuturor celor care ne-au criticat. Cădeam cu toţii psihic dacă retrogradam”.
Meci de infarct
Nerecomandat cardiacilor, “barajul” de pe „Ştefan cel Mare” a fost un travaliu continuu pentru rapidişti. Neputincioşi în prima repriza, „alb-vişiniii” şi-au impus voinţa în cele din urmă, ducând meciul în prelungiri, dincolo de rezistenţa fizică a adversarilor, care au trebuit să se recunoască în cele din urmă înfrânţi.
În ciuda celor 120 de minute de tempo susţinut, legenda vie din teren a „Giuleştinei”, Daniel Pancu, a fost – la cei 35 de ani împliniţi – motorul catalizator al jocului rapidist. Însufleţit de dragostea manifestată din tribune, Pancu, prezent în teren „da capo al fine”, nu şi-a arătat o clipă oboseala, dar fără inspiraţie divină, a spus acesta la finele meciului, toate eforturile ar fi fost zădărnicie.
“A fost foarte frumos, dar şi foarte greu. În prima repriză s-a văzut că nu avem pregătire si nici ritm. Concordia putea marca uşor patru-cinci goluri, dar noi am avut parte de ajutor divin. La pauză, mulţi dintre noi nu mai credeam că putem întoarce soarta partidei, dar le-am spus băieţilor că trebuie să facem presing, să credem în noi şi în spiritul Rapidului şi iată că, susţinuţi frenetic şi din tribune, am izbutit“, a spus căpitanul Rapidului, după fluierul final.