13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialBarajul de la Rusca Teregova va fi dat in folosinta

Barajul de la Rusca Teregova va fi dat in folosinta

Cel mai mare baraj hidroenergetic construit in ultimii 15 ani in Romania se apropie de finalizare. Este vorba de investitia de la Rusca Teregova (judetul Caras-Severin), baraj care va fi umplut cu apa incepand cu data de 15 septembrie. Ultimele betoane au fost turnate la digul propriu-zis la 1 decembrie anul trecut.
Amenajarea hidroenergetica Bistra -Poiana Marului – Ruieni – Poiana Rusca isi are inceputurile prin anul 1981, cand incep primele prospectiuni geologice si primele proiecte de amenajare. Lucrarile de excavatie au inceput efectiv in anul 1983, insa din diverse motive, acestea au fost intrerupte.
Proiectul apartine Institutului de Studii si Proiectari Hidrotehnice Bucuresti, iar lucrarile sunt efectuate de “Hidroconstructia” SA Bucuresti, sucursala Bistra – Poiana Marului. Terminarea efectiva a lucrarilor a avut loc luna trecuta, dar nu inseamna ca turbinele vor intra pe productia de energie electrica. Acest lucru va putea fi posibil doar in momentul in care apa va ajunge la un anumit nivel in baraj, depinzand in mare masura si de cantitatea de precipitatii ce vor cadea de acum incolo.
O data aproximativa de intrare in functiune a turbinelor este luna decembrie a acestui an. In tot acest timp, in digul de la Rusca -Teregova au fost turnati cel putin doua milioane de metri cubi de betoane. Cele doua galerii de aductiune a apei au o lungime de 4,5 kilometri – prin acestea facandu-se transportul de apa din baraj la hidrocentrala din localitatea Zavoi.
Dat fiind faptul ca in ultimii ani nu prea s-au mai facut astfel de baraje din beton, acest obiect este considerat a fi cel mai mare din Romania ultimilor 15 ani. Valoarea lucrarii se ridica la aproape 200 de milioane de euro, iar banii au fost imprumutati prin intermediul unor banci irlandeze. Proiectul este finantat cu credit extern, dar garantat de Guvernul Romaniei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă