10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialBarack Obama: Nu sunt "resemnat" cu blocarea statului federal

Barack Obama: Nu sunt “resemnat” cu blocarea statului federal

Preşedintele american Barack Obama a afirmat luni că nu s-a “resemnat” cu blocarea statului federal, care pare a fi iminentă dată fiind absenţa unui acord privind bugetul, între democraţii şi republicanii din Congres, relatează Mediafax.

În faţa jurnaliştilor din Biroul Oval, cu mai puţin de 12 ore înainte de sfârşitul anului bugetar, Obama a anunţat că se va întâlni luni şi marţi cu responsabilii Congresului însă nu va negocia sub ameninţarea unei închideri a serviciilor guvernamentale sau a neplăţii datoriei suverane a Statelor Unite.

Citeşte şi Senatul SUA a respins proiectul bugetului, situaţie ce riscă să blocheze instituţiile publice

“Am spus deja, Congresul are două responsabilităţi: votarea unui buget, plata facturilor. Nu sunt doar deschis la negocieri pentru a obţine un buget pe termen lung, chiar doresc să port aceste negocieri”, a continuat Obama, care a făcut aceste declaraţii după ce s-a întâlnit cu premierul israelian Benjanim Netanyahu la Casa Albă.

“Singurul mod de a face aceasta este ca toată lumea să se aşeze la masă cu bună credinţă, fără a ameninţa că sunt atacate drepturile femeilor, veteranilor sau copiilor cu o închidere a serviciilor federale, şi desigur nu putem purta negocieri sub ameninţarea unei neplăţi a datoriei, care ar fi o premieră în istoria Statelor Unite”, a adăugat el.

Efectivele administraţiei ar putea fi reduse la minimul necesar până la o dată nedeterminată începând cu marţi dimineaţă dacă membrii Congresului nu vor vota până la miezul nopţii (07:00, ora României) o lege privind un buget temporar.

Absenţa discuţiilor directe între cele două tabere sporeşte posibilitatea primei blocări a statului federal din ianuarie 1996, culminare a aproape trei ani de confruntări permanente între democraţi şi republicani cu privire la buget.

Peste 800.000 de angajaţi consideraţi neesenţiali ar putea fi trimişi în concediu fără plată, fără garanţia unei plăţi retroactive, apreciat sâmbătă de Barack Obama ca fiind un act pur de “automutilare”.

Aleşii trebuie printre altele să discute cu privire la un plafon al datoriei publice, care trebuie neapărat ridicat până la 17 octombrie pentru a evita o eventuală neplată.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă