Barack Obama îl primeşte joi pe George W. Bush la Casa Albă, în cadrul unei ceremonii în onoarea acestuia, într-un moment în care preşedintele democrat, aflat în campanie pentru a fi reales în noiembrie, critică dur situaţia economică pe care a moştenit-o de la predecesorul său, relatează AFP, potrivit Mediafax.
Cel de al 43-lea preşedinte al Statelor Unite este aşteptat joi la Casa Albă, pentru a asista la dezvelirea portretului său oficial, dar şi al soţiei sale, Laura. Pereţii holului de la intrarea în reşedinţă sunt decoraţi cu portrete ale preşedinţilor ţării, începând din secolul al XX-lea, de la John F. Kennedy la Bill Clinton.
În afară de soţia sa, Bush, preşedinte în perioada 2001-2009, va fi însoţit de tatăl său, George H. W. Bush, preşedinte din 1989 şi până în 1993, dar şi de mama sa, Barbara, în vârstă de, respectiv, 87 şi 86 de ani.
Casa Albă a dat asigurări miercuri că Obama se bucură să îl primească pe predecesorul său, în pofida „abordărilor” lor politice diferite.
Este vorba despre una dintre puţinele vizite ale lui George W. Bush la Casa Albă, de când a părăsit-o, pe 20 ianuarie 2009, şi până în prezent, cedându-i locul lui Obama.
Obama nu şi-a reţinut criticile faţă de preşedintele republican în cursul campaniei sale victorioase, în 2007-2008, iar Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a recunoscut miercuri că „există, fără nicio îndoială, diferenţe între abordarea sa şi abordarea, dar şi politicile, predecesorului său”.
„La fel stăteau lucrurile, cu siguranţă, şi atunci când preşedintele George W. Bush l-a primit pe preşedintele (democrat Bill) Clinton la Casa Albă, pentru dezvăluirea portretului său. Iar eu cred că este de notorietate publică faptul că cei doi foşti preşedinţi întreţin bune relaţii, (la fel) ca preşedintele Bill Clinton şi preşedintele George H. W. Bush”, a adăugat Carney.
„Eu cred că este vorba despre o comunitate alcătuită din puţini membri, care depăşeşte diferendele politice”, a continuat purtătorul de cuvânt, referindu-se la foştii preşedinţi americani, dintre care patru sunt în viaţă: Jimmy Carter, Bill Clinton şi cei doi Bush. „Preşedintele se bucură de această ocazie”, a apreciat el.
În aceeaşi conferinţă de presă, Carney l-a criticat, însă fără să îl numească, pe Bush, răspunzând acuzaţiilor Partidului Republican cu privire la explozia deficitelor bugetare în cei trei ani şi jumătate de mandat Obama.
„Ceea ce nu vor spune niciodată este că (…) deficitul care i-a fost lăsat moştenire în ianuarie 2009 era un excedent cu opt ani mai înainte”, a acuzat purtătorul de cuvânt. „În ceea ce priveşte gestionarea dosarelor bugetare, avem argumente solide, după părerea mea”, a continuat Carney.
Obama îl critică rar pe predecesorul său în mod direct, preferând să evoce, în discursurile sale, „politicile injuste ale deceniului trecut”.
Pe 24 mai, în statul-cheie Iowa, el l-a acuzat pe cel cu care îşi va disputa pe 6 noiembrie locul de la Casa Albă, fostul guvernator al statului Massachusetts Mitt Romney, că vrea să dea „înapoi”, referindu-se la politicile lui Bush.
„Ceea ce ne vom putea permite cel mai puţin este să revenim la aceleaşi politici ca cele care ne-au adus în această situaţie teribilă”, declara Obama.
De când a părăsit Casa Albă, chiar în mijlocul celei mai rele crize economice din ultimii 70 de ani, cu o cotă de încredere la cel mai scăzut nivel, Bush s-a ţinut departe de dezbaterea politică, cu excepţia notabilă de pe 10 aprilie anul trecut, când a pledat împotriva creşterii impozitelor pentru cei mai bogaţi, măsură vrută de Obama.
Tot atunci, el a apărat scăderile de impozite angajate la începutul preşedinţiei sale, în 2001 şi 2003, despre care democraţii afirmă că au adâncit deficitele şi că au adus beneficii, mai mult decât oricui, celor mai bogaţi.