16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialBanii dati de Guvern pentru scoli: si prea putini si prea tarziu

Banii dati de Guvern pentru scoli: si prea putini si prea tarziu

Banii alocati de Executiv scolilor la sedinta de Guvern de saptamana trecuta – 434 milioane lei – nu pot fi folositi pentru ca au venit prea tarziu, atrag atentia sindicatele din invatamant.

In doua saptamani incepe scoala, deci nu mai e timp de intocmit proiecte si de facut licitatii, asa incat banii ori se vor intoarce la buget, ori vor fi alocati pentru alte capitole de  cheltuieli, ne-a explicat secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Constantin Ciosu. Purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MEdCT) sustine insa ca Guvernul a mai dat doua transe de bani scolilor, iar aceasta din urma, a treia, este destinata finalizarii lucrarilor incepute cu fondurile din celelalte doua. Reprezentantii Ministerului de Finante nu ne-au dat o explicatie pentru care alocarea acestei a treia transe s-a facut atat de tarziu.

Pe 27 august Guvernul a decis alocarea a peste 434 milioane lei pentru constructia si reabilitarea de scoli, gradinite, campusuri scolare si scoli de arte si meserii. In total, ar trebui sa beneficize de aceasta finantare 1.595 de unitati din invatamantul preuniversitar de stat.

"In fiecare an societatea si autoritatile se lamenteaza ca jumatate din scoli nu au autorizatie sanitara de functionare, dar Guvernul da banii in fiecare an numai in jurul datei de 1 septembrie, cand e prea tarziu", ne-a spus Ciosu. El atrage atentia asupra faptului ca sumele alocate de Guvern sunt pentru construirea de scoli, pentru consolidari si alte investitii, nu pentru curatenie, igienizare ori alte actiuni care au ca scop imbunatatirea conditiilor de invatamant. "Chiar si pentru consolidari este tarziu, pentru ca nu mai ai timp, in zece zile, sa faci licitatii si sa efectuezi lucrari", a precizat Ciosu. Din experienta anilor anteriori, intocmirea si alegerea proiectelor pentru reabilitare pot dura cel putin cateva saptamani, iar o licitatie de atribuire poate dura intre cateva zile si cateva luni.

Suma de 434 milioane lei va fi dislocata din bugetul de stat. Gheorghe Isvoranu, presedintele unui alt sindicat din invatamant – Federatia "Spiru Haret" –, are si el aceeasi nemultumire: "Suma trebuia alocata mai de mult, acum nu mai e timp pentru noi lucrari, doar pentru finalizarea celor incepute. si la sfarsitul anului Guvernul zice ca ne-a dat bani si nu am fost in stare sa-i cheltuim", s-a aratat nedumerit Isvoranu, care crede ca hotararea Guvernului "e cu iz electoral".

Seful Serviciului de Relatii Publice din MEDCT, Daniel Tomoni, ne-a declarat ca "lucrarile pentru care se asigura finantare prin cea mai recenta hotarare de Guvern sunt aceleasi ca si in cazul primelor doua – din ianuarie si martie, prin care a fost alocat peste un miliard de lei pentru 5.319 scoli din toata tara". Fondurile au fost alocate acestor unitati de invatamant pentru cheltuieli de capital (mobilier, aparatura etc.), edificarea si construirea de campusuri scolare si scoli de arte si meserii, utilitati, obiective de investitii, consolidari, reabilitari si reparatii capitale. "Nivelul absorbtiei acestor fonduri la nivel national este de circa 95%", ne-a declarat Daniel Tomoni.

Sindicalistii spun insa ca si anul trecut situatia a fost similara. "Nu e rau ca s-au dat acesti bani, dar din nou e tarziu. Daca ii dadeau inainte de sfarsitul anului scolar, se puteau face multe", afirma liderul Federatiei "Spiru Haret". Vina este a ministerului, care gestioneaza prost banii, acuza sindicalistul de la FEN Gheorghe Ciosu: "Este vorba de lipsa de interes a ministrului Educatiei".

Tatiana Dabija
Tatiana Dabijahttp://tatiana-dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă