10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialBani pentru popi – da, pentru dascali – ba

Bani pentru popi – da, pentru dascali – ba

»  Adoptarea de catre Parlament a ordonantei de majorare a salariilor preotilor, in timp ce lefurile dascalilor raman inghetate din cauza austeritatii bugetare, se lasa cu vorbe grele in Saptamana Mare.

» Dascalii cred ca politicienii ii considera mai putin importanti decat preotii, in timp ce slujbasii Domnului sustin ca pentru ei au existat bani deoarece sunt mult mai putini decat profesorii.

Politicul isi baga coada intre profesori si preoti chiar in Saptamana Mare. In timp ce, din cauza austeritatii bugetare, profesorii n-au nici o sansa sa primeasca in acest an salariile majorate cu 50% (care le-au fost aprobate anul trecut prin lege), in cazul altor categorii profesionale precum preotii exista bani suficienti pentru marirea lefurilor. Decizia de ieri a Camerei Deputatilor, care a aprobat cu 201 voturi "pentru", unul "impotriva" si o abtinere ordonanta de majorare a salariilor clerului, dar mai ales discursurile sforaitoare ale alesilor pe tema acestui "cadou" facut angajatilor bisericilor inainte de Pasti i-au infuriat pe sindicalistii din Educatie.

Liderii profesorilor cred ca votarea in Parlament a majorarii salariilor preotilor in timp ce salariile dascalilor au fost inghetate demonstreaza dorinta actualei puteri de a se pune bine cu slujbasii Domnului inainte de alegerile europarlamentare. "Dumnezeu sa-i ierte, ca nu stiu ce fac. Poate ca pentru politicieni preotii conteaza mai mult decat dascalii, desi intr-un stat normal prioritare ar trebui sa fie Educatia si Sanatatea. In aceasta perioada, politicienii vor sa se apropie  probabil de cele sfinte, poate astfel poza lor va aparea pe vreun calendar bisericesc", crede Marius Nistor, presedintele Federatiei "Spiru Haret". Liderul sindical regreta ca pentru dascali nu exista o "Saptamana Mare" in care sa li se implineasca dorinta de majorare a salariilor, asa cum li se intampla acum preotilor. "Politicienii nu trebuie sa uite insa ca si datorita noua au ajuns unde sunt", afirma Nistor.

 

Liderul sindical spune ca supararea pe guvernanti a celor 70.000 de membri ai federatiei sale este atat de mare incat ei au votat in proportie de 85% boicotarea examenelor nationale, iar 75% accepta greva generala. La randul sau, Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, crede ca profesorii sunt discriminati nu numai fata de preoti, ci si fata de "bugetarii de lux" din Justitie, pentru care se dau sporuri uriase. "Saptamana Mare este si pentru noi, muritorii de rand. Asteptam si noi cadouri. I-am ridicat aceasta problema si presedintelui Traian Basescu, pentru ca nu intelegem de ce noi suntem supusi unei curbe de sacrificiu, in timp ce salariile preotilor cresc cu 50%, iar bugetarii de lux din Justitie, dupa ce ca au salarii nesimtite, primesc sporuri din ultimii opt ani valorand cat toata cresterea neacordata a salariilor din invatamant", spune liderul sindical. Cornea sustine ca, daca este austeritate, atunci toata lumea ar trebui sa resimta acest lucru, nu doar profesorii.

De cealalta parte, slujbasii bisericesti indeamna la calm, intelegand supararea profesorilor, dar respingand ideea unei confruntari pe tema salariilor intre cadrele didactice si preoti, precum si acuzatiile de implicare a clerului in politica. "Aceasta ordonanta trebuia aprobata, acum i-a venit randul la analiza in Parlament. Daca dumnealor au vrut sa-i dea semnificatia de cadou, este treaba lor, este o parere subiectiva", ne spune consilierul juridic al Patriarhiei Romane, preotul Ionut Corduneanu. In opinia sa, ceea ce s-a realizat prin acest act normativ a fost numai o corelare a salariilor preotilor cu cele ale profesorilor, cu un impact nesemnificativ asupra bugetului, care i-a favorizat mai degraba pe reprezentantii clerului aflati in prag de pensionare decat pe cei tineri.

 

"Daca dumnealor (profesorilor – n.n.) li se majoreaza salariile, ni se vor majora si noua. Daca le scad, ne scad si noua", ne explica reprezentantul Bisericii Ortodoxe, remarcand "o tendinta de a-i opune pe profesori preotilor" cultivata de "unii sindicalisti mai infierbantati" sau de presa. Ionut Corduneanu subliniaza ca preotii ortodocsi, care sunt mult mai putini decat profesorii (in total exista 16.000 de preoti platiti de stat, pentru toate cultele, in timp ce numarul profesorilor este de 330.000), nu se vor implica in politica, iar tiparirea calendarelor bisericesti cu chipul politicienilor este exclusa. Mai mult, reprezentantul Patriarhiei arata ca nu toti preotii din Romania sunt salarizati de stat: "Din cei aproximativ 18.000 de  preoti ai Bisericii Ortodoxe, doar 14.000 sunt platiti de stat".

» "Sa ne-ajute Dumnezeu"
Ordonanta de majorare a salariilor preotilor a fost initiata anul trecut de Guvernul Tariceanu, se aplica deja de pe 1 ianuarie 2009, iar ieri ea a fost aprobata prin lege. "Legea vine in ajutorul Bisericii, vine in ajutorul oamenilor care azi in Romania se situeaza pe primul loc in efortul ca sa triumfe ratiunea impotriva violentei. Legea este una dintre cele mai bune fapte pe care le-am facut noi, Parlamentul, mai ales in Saptamana Mare", a declarat deputatul social-democrat Victor Surdu. La randul sau, deputatul Cristian Dumitrescu a aratat ca PSD sustine cu tarie legea, aratand ca ea are legatura cu insasi fiinta nationala: "Fara credinta, nu se poate construi nimic. Sa ne ajute Dumnezeu in infaptuirea acestei lucrari".

Deputatul Aurel Vainer (grupul minoritatilor) a multumit, in numele cultului mozaic, pentru darul pascal facut de Parlament, in timp ce liberalii si democrat-liberalii s-au intrecut intre ei in laudarea majorarii salariilor preotilor, un proiect "pe cat de necesar, pe atat de important".

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă