21 C
Bucureศ™ti
joi, 10 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialBanca de Economii a Moldovei, acuzatฤƒ cฤƒ a spฤƒlat banii ucigaลŸilor lui...

Banca de Economii a Moldovei, acuzatฤƒ cฤƒ a spฤƒlat banii ucigaลŸilor lui Serghei Magniลฃki

Ultima bancฤƒ de stat din Republica Moldova este acuzatฤƒ de douฤƒ companii britanice cฤƒ a spฤƒlat banii mafiei ruse în anul 2008. Cel puลฃin într-una dintre operaลฃiuni este vorba despre banii proveniลฃi din schema de fraudare cฤƒreia i-a cฤƒzut victimฤƒ avocatul Serghei Magniลฃki.

Portalul EU Observer a dezvฤƒluit vineri cฤƒ Hermitage Capital, compania aflatฤƒ în centrul operaลฃiunii kaghebisto-mafiote în urma cฤƒreia a fost ucis Serghei Magniลฃki, a depus în luna iunie 2012 o plângere la Procuratura din ChiลŸinฤƒu în care acuza Banca de Economii cฤƒ a spฤƒlat 53 de milioane din banii mafiei ruseลŸti în 2008. Ieri, premierul Vlad Filat a solicitat autoritฤƒลฃilor sฤƒ verifice scrisoarea unei alte firme britanice, care a acuzat BEM cฤƒ a spฤƒlat, tot în 2008, 5,4 miliarde de ruble (aproximativ 195 milioane de dolari, la cel mai puternic curs rublฤƒ/dolar înregistrat în 2008). În 2008, stฤƒpân absolut la ChiลŸinฤƒu era comunistul Vladimir Voronin.

Hermitage Capital, Magniลฃki, grupul Kluyev ลŸi Banca de Economii

În 2007, Hermitage Capital, companie cu sediul în Marea Britanie, condusฤƒ de William Browder, era cel mai mare investitor de pe piaลฃa rusฤƒ. În acel moment, un grup mafiot numit grupul Kluyev, alcฤƒtuit din foลŸti ofiลฃeri ai serviciului de infor­maลฃii rus, FSB, fost KGB, poliลฃiลŸti, procurori ลŸi membri puternici ai crimei organizate au supus Hermitage unui atac criminal fฤƒrฤƒ precedent. I-au confiscat câteva companii pe care le-au falimentat pentru a solicita din partea statului returnฤƒri de taxe în valoare de 230 de milioane de dolari. Autoritฤƒลฃile ruse au acuzat Hermitage de evaziune fiscalฤƒ ลŸi
l-au declarat pe Browder persona non grata în Rusia.

Magniลฃki, avocat în cadrul unei companii de audit care avea drept client Hermitage, a dezvฤƒluit întreaga schemฤƒ ลŸi a acuzat de corupลฃie înalลฃi oficiali guvernamentali, din poliลฃie ลŸi procuraturฤƒ. SfârลŸitul se ลŸtie. Magniลฃki a fost acuzat de evaziune fiscalฤƒ împreunฤƒ cu Hermitage, arestat, iar în noiembrie 2009, dupฤƒ un an de bฤƒtฤƒi, torturi ลŸi refuz al celor mai elementare drepturi, Magniลฃki a murit din cauza rฤƒnilor, legat pe un pat de închisoare. Congresul Statelor Unite a adoptat o lege cu numele lui prin care a îngheลฃat conturile din bฤƒncile americane ale oficialilor ruลŸi implicaลฃi în acest caz ลŸi le-a interzis sฤƒ intre pe teritoriul american, cazul devenind ลŸi un motiv de tensiune între Rusia ลŸi Uniunea Europeanฤƒ. Iar Bill Browder cautฤƒ dreptate inclusiv în Moldova, ลฃarฤƒ care doreลŸte sฤƒ adere la Uniunea Europeanฤƒ.

Hermitage a intrat în posesia unor documente potrivit cฤƒrora grupul Kluyev a virat în 2008, 53 de milioane de dolari
dintr-un cont al bฤƒncii ruseลŸti Krainiy Sever în douฤƒ conturi ale Bฤƒncii de Economii a Moldovei.

Mai târziu, Banca de Economii a virat la rândul ei banii în mai multe conturi din Austria, Cipru, Estonia, Finlanda, Letonia ลŸi Lituania. Cipru este deosebit de relevant aici, pentru cฤƒ luna trecutฤƒ serviciile de infor­maลฃii germane au realizat un raport în care acuzau bฤƒncile cipriote cฤƒ spalฤƒ banii mafiei ruseลŸti. Cipru se aflฤƒ totodatฤƒ în cฤƒutarea a 16 miliarde de euro de la Uniunea Europeanฤƒ pentru salvarea propriului sistem financiar, iar Germania a invitat deschis Rusia sฤƒ participe la aceastฤƒ salvare alฤƒturi de UE, date fiind relaลฃiile strânse dintre cele douฤƒ ลฃฤƒri.

Browder a declarat pentru EU Observer cฤƒ „Moldova este un punct-cheie de tranzit cheie pentru banii spฤƒlaลฃi în cazul Magniลฃki, astfel încât o investigaลฃie autenticฤƒ ar spori în mod expo­nenลฃial capacitatea agenลฃiilor europene de aplicare a legii de a-i aresta ลŸi a-i expune public pe oamenii care se aflฤƒ în spatele acestor reลฃele mafiote“ ลŸi a avertizat cฤƒ „ceea ce fac sau nu moldovenii ar putea fi un test dacฤƒ sunt sau nu un partener pe care sฤƒ te poลฃi baza într-o viitoare includere în structurile europene“. Drept pentru care Centrul Naลฃional Anticorupลฃie a declanลŸat o anchetฤƒ, iar premierul moldovean Vlad Filat a promis cฤƒ va monitoriza personal cazul.

Lovitura a doua

Ieri, lucrurile s-au agravat pentru Banca de Economii a Moldovei. Mai multe portaluri de ลŸtiri au difuzat informaลฃia cฤƒ, pe 5 februarie, Filat a trimis o solicitare scrisฤƒ Centrului Naลฃional Anticorupลฃie, Ministerului de Interne ลŸi Procuraturii Generale sฤƒ-l informeze cu privire la scrisoarea primitฤƒ de aceste instituลฃii de la firma de avocaturฤƒ Brown Rudnick în iunie 2012. În adresฤƒ Filat aminteลŸte cฤƒ „pe data de 1 iunie, în adresa Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice ลŸi Corupลฃiei din Moldova a fost remisฤƒ scrisoarea de la firma de avocaturฤƒ Brown Rudnick (Londra). Aceastฤƒ scrisoare oferฤƒ informaลฃii detaliate, rezultate în urma unor investigaลฃii independente, conform cฤƒrora, în perioada anului 2008, Banca de Economii a fost implicatฤƒ în activitฤƒลฃi de spฤƒlare a 5,4 miliarde de ruble“. 5,4 miliarde de ruble însemnau, în decembrie 2008, la cea mai bunฤƒ cotaลฃie a rublei, aproximativ 195 de milioane de dolari. „Informaลฃii detaliate rezultate în urma unor investigaลฃii independente“ înseamnฤƒ cฤƒ Brown Rudnick, care reprezintฤƒ Hermitage Capital, a trimis un set de documente care dovedesc faptul cฤƒ în 2008 Banca de Economii a Moldovei a funcลฃionat drept placa turnantฤƒ a spฤƒlฤƒrii banilor obลฃinuลฃi de grupul Kluyev din operaลฃiunea cฤƒreia i-a cฤƒzut victimฤƒ nevinovatฤƒ Magniลฃki. Este adevฤƒrat, în 2008, stฤƒpânul Moldovei era Vladimir Voronin, dar dacฤƒ Filat va încerca sฤƒ protejeze banca de concluzia cฤƒ a acลฃionat în slujba crimei organizate ruse ลŸi-ar putea pierde orice credibilitate va fi câลŸtigat în Europa.

În mlaลŸtinile politicii moldoveneลŸti

Fiind singura bancฤƒ comercialฤƒ de stat, Banca de Economii se aflฤƒ ลŸi astฤƒzi în centrul unei lupte între grupurile de interese politico-economice. În 2011, BEM a fost supusฤƒ unui aลŸa-numit „atac raider“ prin care 18,5% din acลฃiuni urmau sฤƒ fie atribuite unor companii private off-shore. „Raider“ sunฤƒ englezeลŸte, dar este o invenลฃie pur ruseascฤƒ. Pe scurt, firme private apฤƒrute peste noapte descoperฤƒ dintr-o datฤƒ cฤƒ au anumite pretenลฃii financiare de la o bancฤƒ sau, cum a fost cazul cu Hermitage, chiar de la o companie privatฤƒ.

Reprezen­tanลฃii acestor firme obscure fac plângere la poliลฃie sau se adreseazฤƒ unei judecฤƒtorii de provincie sฤƒ li se facฤƒ dreptate. ลži atunci, prin forลฃa statului ลŸi/sau a sistemului de justiลฃie coruptฤƒ, autorii atacului se vฤƒd dintr-o datฤƒ înstฤƒpâniลฃi pe bunuri care nu le aparลฃin. A fost metoda principalฤƒ de „privatizare“ în Rusia ลŸi se practicฤƒ ลŸi azi cu succes. Nu se ลŸtie nici pânฤƒ astฤƒzi cine a orchestrat atacul asupra BEM, dar cele mai multe suspiciuni se îndreaptฤƒ spre omul de afaceri Vlad Plahotniuc, actualmente vicepre­ลŸedinte al Parlamentului ลŸi omul din umbra lui Marian Lupu, preลŸedintele Parlamentului ลŸi al Partidului Democrat.

Dar problemele BEM nu se opresc aici. La începutul anului s-a descoperit cฤƒ BEM a ieลŸit pe pierdere anul trecut pentru cฤƒ a dat credite neperformante în valoare de 300 milioane de lei (aproximativ 18,5 milioane euro). Fostul preลŸedinte Grigore Gacikevici a fost oprit de poliลฃie pe aeroportul din ChiลŸinฤƒu ลŸi a fost pus sub acuzare cฤƒ ลŸi-a împrumutat prietenii de afaceri cu milioane de euro. Situaลฃia a devenit obiect de disputฤƒ între cele douฤƒ partide membre ale Alianลฃei pentru Integrare Europeanฤƒ, Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, ลŸi Partidul Liberal Democrat, condus de…Vlad Filat. Ambele se acuzฤƒ reciproc cฤƒ poartฤƒ responsabilitatea pentru situaลฃia gravฤƒ a bฤƒncii ลŸi ambele au, probabil, dreptate. 

Cele mai citite

Generaศ›ia Z, mai orientatฤƒ spre viitor ศ™i responsabilฤƒ, investeศ™te รฎn educaศ›ie ศ™i bunฤƒstare, aratฤƒ un studiu

Tinerii din Generaศ›ia Z, cu vรขrste รฎntre 23 ศ™i 27 de ani, sunt mai preocupaศ›i de viitor ศ™i de propria dezvoltare decรขt generaศ›iile anterioare,...

PSD vrea excluderea CCR de la validarea candidaturilor pentru prezidenศ›iale

PSD vrea excluderea CCR din validarea candidaturilor la prezidenศ›iale dupฤƒ cazul Diana ศ˜oศ™oacฤƒ, se aratฤƒ รฎntr-un proiect de lege depus miercuri รฎn Parlament de...

Cum sฤƒ รฎศ›i protejezi pielea de efectele nocive ale poluฤƒrii urbane

Poluarea urbanฤƒ reprezintฤƒ un adevฤƒrat pericol pentru sฤƒnฤƒtatea pielii tale. Particulele fine, gazele toxice ศ™i alศ›i poluanศ›i din mediul urban pot dฤƒuna รฎn mod...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ