12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialBanatul, pradă furiei apelor

Banatul, pradă furiei apelor

Încremeniţi de uimire. Aşa au rămas mai mulţi localnicii din comuna Târnova când au văzut pe cer ceea ce ei au denumit tornadă sau rupere de nori. Se pare că tornada era în formare. Aşa ceva nu mai văzuseră în viaţa lor şi s-au speriat pentru că se temeau ca tornada să nu se îndrepte spre satul lor.

Totul s-a întâmplat deasupra locului numit Breazova înspre Muntele Semenic, loc cu teren foarte accidentat şi cu păduri seculare. Din fericire, tornada a ocolit satul şi s-a dezintegrat înainte de a ajunge deasupra vreunei localităţi. Se pare că totuşi, tornada a făcut prăpăd prin pădurea din Breazova, acolo unde a fost văzută. Un fenomen meteo asemănător a afectat comuna Vârciorova acum două săptămâni, unde a făcut ravagii şi a distrus o bună parte din sat. Tornada a distrus acoperişuril a peste 100 de case, dar şi cele ale bibliotecii, primăriei şi bisericii. Tot ea, a smuls mai mulţi copaci din rădăcină.

Inundaţii la Goruia

O ploaie puternică s-a abătut asupra comunei Goruia din Caraş-Severin. În decurs de aproape o oră, a plouat torenţial. Apa a intrat în curţi şi, de aici mai departe, în pivniţe şi în case. Dar ce era mai rău a urmat abia după oprirea ploii: apa strânsă de pe versanţi s-a revărsat peste sat. Din cauza gunoaielor, albia pârâului Ogăşel s-a înfundat şi apa scursă de pe deal a inundat şi ea mai multe gospodării şi grădini.

Oamenii au ieşit cu lopeţile şi sapele şi au încercat să decolmateze albia prâului. În faţa porţilor au fost puşi saci cu nisip sau, din scânduri, au fost ridicate mici zăgazuri care să îndrepte şuvoiul în altă direcţie.

Aşa cum a venit,  în nici două ore, apa s-a retras, dar a lăsat în urma ei mai multe străzi pline de mâl şi mizerie, pivniţele oamenilor inundate şi, a înecat şi câteva păsări. De asemenea, apa a culcat la pământ legumele din grădinile oamenilor.

Consilierul local William Beck, spune că ,,au fost afectate 30 de case şi gospodării de râul care s-a umflat din cauza ploii. Vinovaţi de această calamitate sunt şi localnicii care aruncă toate gunoaiele pe marginea albiei iar acum, acestea s-au întors împotriva lor”.

Ploaia face ravagii în judeţul Hunedoara

Circulaţia auto pe DN 76 Deva – Brad a fost blocată pe mai multe porţiuni, în urma precipitaţiilor abundente de sâmbătă seara. Apele scurse de pe versanţi au adus cu ele vegetaţie, care a acoperit porţiuni întregi de şosea, iar traficul a fost restricţionat până când reprezentanţii ISU au reuşit să cureţe zonele respective. De asemenea, mai multe localităţi hunedorene au avut de suferit de pe urma ploilor abundente, iar pompierii au muncit ore în şir pentru a scoate apa care a inundat mai multe gospodării de pe Valea Mureşului. Cele mai afectate au fost satele Păuliş, Chişcădaga şi Şoimuş, unde cauza inundaţiilor a fost apa scursă de pe versanţi. În perioada următoare, reprezentanţii ISU vor face o evaluare a pagubelor produse de inundaţiile, care de zile întregi dau de furcă hunedorenilor.

Potrivit reprezentanţilor ISU Hunedoara, până acum zeci de gospodării au fost afectate de ploile torenţiale. Potrivit unui bilanţ făcut de ISU, în perioada 19-28 iunie, echipele de salvare au intervenit la 34 gospodării, 81 anexe gospodăreşti, 3 instituţii şi doi operatori economici. În plus, au fost inundate 73 de hectare de teren arabil şi 114 hectare păşuni şi fâneţe.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă