20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialBanatul cultural

Banatul cultural


Regal folcloric la Timisoara de 1 Decembrie

De Ziua Nationala a Romaniei, la Timisoara va avea loc, de la ora 16.00, un adevarat regal folcloric in Piata Victoriei din fata Operei Nationale Romane. Vor participa ansamblurile “Banatul”, “Timisul”, “Banateana” din Timisoara, “Flori de campie” din Giarmata, cele de copii din Pischia si Sacalaz.
Cu acelasi prilej, la Galeria de arta “Pro Armia” va fi deschisa expozitia de pictura intitulata “Flori pentru eroi”, iar Biblioteca Judeteana va organiza o sesiune stiintifica pe aceasta tema. Seara tarziu va avea loc o retragere cu torte in centrul orasului de pe Bega.

Premiera la Teatrul Maghiar

Teatrul Maghiar de Stat din Timisoara isi invita publicul joi, 30 noiembrie, de la ora 19.00, la o noua premiera cu piesa “Parazitii” de scriitorul Csiky Gergely, care este si patronul spiritual al institutiei. Aceasta reprezinta, de fapt, cea de-a treia montare a spectacolului in orasul de pe Bega, dupa cea din 1954 si din 1972-1973, cand s-au implinit 130 de ani de la nasterea lui Csiky Gergely.
Noua montare apartine regizorului si muzicologului Torok Viola, alaturi de o intreaga suita de realizatori ai acestei piese de exceptie. Din distributie fac parte 14 actori, in frunte cu Szasz Eniko, Lorincz Rita, Laszlo Peter si Dukasz Peter. Spectacolul va fi tradus simultan la casca in limba romana pentru a atrage cat mai multi spectatori.

Concurs international de pian

Facultatea de Muzica a Universitatii de Vest din Timisoara, in colaborare cu Filarmonica “Banatul”, organizeaza in perioada 25-30 noiembrie concursul international de pian “Ella Philipp”, aflat la prima editie. Desi se afla la inceput de drum, competitia a atras 17 interpreti din opt tari: Japonia, Coreea, Ucraina, Germania, Spania, Austria, Elvetia si, bineinteles Romania.
Concursul are doua sectiuni – Mozart si Beethoven – si este prezidat de reputatul pianist originar din Timisoara, Tamas Vesmas, profesor universitar la Auckland in Noua Zeelanda. Competitia a debutat in 25 noiembrie la sala “Orpheum” din Timisoara si va continua in perioada 28-30 noiembrie, de la ora 19.00, in sala Colegiului “Ion Vidu”.
Primele trei premii ale competitiei vor fi rasplatite cu 3.000, 1.500 si respectiv 1.000 euro.

Un nou turneu al Teatrului German

Teatrul German de Stat din Timisoara intreprinde in perioada 27 noiembrie Ð 1 decembrie un nou turneu de proportii, la Bucuresti, Brasov, Targu-Mures, Sibiu, unde institutia de cultura are de mai multi ani simpatizantii sai. De data aceasta este vorba despre spectacolul cu piesa “Chip de foc” de Marius von Mayenburg, in regia lui Radu Alexandru Nica.
De mentionat ca teatrul timisorean a prezentat cu succes acest spectacol in orasele germane Stuttgart, Ulm si Bruchsal, iar la Colocviul teatrelor in limbi ale minoritatilor nationale de la Gheorgheni a obtinut un prestigios premiu pentru regie.

Festival de jazz la Timisoara

Sala Operei timisorene va gazdui prima editie a Festivalului de Jazz in perioada 1-3 decembrie, cu participarea unor personalitati ale acestui gen muzical atat din tara, cat si de peste hotare. Manifestarea va fi organizata de Fundatia Culturala de Jazz Banat, in parteneriat cu Ministerul Culturii si Institutul Cultural Roman, cu sprijinul Consiliului Judetean, Consiliului Local si al Teatrului National din Timisoara.
La eveniment vor participa trupe si artisti din localitate, dar si din Republica Moldova, Germania, Elvetia, Italia, Suedia, unele aflate pentru prima data in tara noastra. Festivalul va debuta cu concertul formatiei “Trigon”, din Republica Moldova, si al grupului nordic “Lord Gustafsson” si se va incheia cu recitalul trupei “Esbjorn Svensson Trio”, care isi va lansa la Timisoara un nou CD intitulat “Tuesday Wonderland”, dupa cum tine sa precizeze presedintele Fundatiei Jazz Banat, Marius Giura.

Cele mai citite

Rușii presează și avansează în regiunea Harkov din Ucraina

Forţele ruse au început o operaţiune ofensivă de-a lungul graniţei ruso-ucrainene din nordul regiunii Harkov şi au obţinut câştiguri tactice semnificative, conform antena3.ro. Lupte grele...

Familia Regală a României în centrul evenimentelor prilejuite de Ziua de 10 Mai

Ca în fiecare an de 10 Mai, Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Radu, având alături pe Altețele Lor Regale Principesele Sofia și...

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă