16.5 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialBanatul cultural

Banatul cultural

O noua carte despre Revolutia din Timisoara

Inginerul timisorean Marius Mioc continua seria cartilor sale despre Revolutia din decembrie 1989 din orasul de pe Bega, el insusi arestat in acele zile de cosmar. Noul volum, aparut la Editura “ArtPress”, se intituleaza “Revolutia din 1989, pe scurt” si intregeste inspirat celelalte volume scoase sub semnatura sa in anii trecuti: “Falsificatorii istoriei”, “Revolutia din Timisoara asa cum a fost”, “Revolutia fara mistere” etc.
Autorul aduce atat fapte, cat si interpretari noi, dupa cei 16 ani scursi de la evenimentul respectiv. El tine sa insereze direct pe coperta o principala observatie: “Carte publicata in Timisoara. A nu se confunda cu maculatura publicata in Bucuresti”.

Folclorul romanesc, peste hotare

Peste 40 de componenti ai Ansamblului folcloric “Timisul” din orasul de pe Bega au participat cu succes, la sfarsitul saptamanii trecute, la Festivalul International de Folclor de la Confolens (Franta). Este vorba de una dintre cele mai mari manifestari de acest gen din lume, desfasurata sub egida CIOFF, din cadrul UNESCO.
O alta trupa a aceluiasi ansamblu timisorean, formata din dansatori si orchestra, intreprinde pana in 4 septembrie un lung turneu in SUA si Canada, la invitatia Bisericii Ortodoxe din Chicago (SUA) si a Societatii culturale “Banatul” din Kitchener-Ontario (Canada).

Intalnirea artistilor populari

Muzeul Satului Banatean din Timisoara a gazduit, timp de trei zile, cea de-a VI-a editie a Festivalului National de Mestesuguri si Arta Traditionala, care a reunit peste 40 de artisti populari din toate zonele tarii. Multi dintre acestia au tinut sa ofere celor prezenti o “lectie” pe viu a mestesugului lor traditional, transmis din generatie in generatie.
Nu au lipsit vestitii olari din Horezu, Hunedoara, Baia Mare, Caras-Severin, cioplitorii in lemn, in frunte cu sculptorul Alexandru Perta Cuza din Baia Mare, creatorii de instrumente muzicale traditionale din Muscel sau iconarii pe lemn si sticla. La loc de cinste au fost expuse tesaturile populare cu diverse motive, realizate de Marioara Jebeleanu, Maria Dobanda, Elena Marcovici, mastile populare din partile Sibiului, ouale incondeiate din Moldova, obiectele de uz casnic si imbracaminte mestesugite cu bun gust si inspiratie, toate in cea mai fericita nota de autentic, cum numai mesterii populari o pot face.
Aceasta sarbatoare a mestesugurilor traditionale i-a reconfirmat pe cei mai valorosi creatori, carora le-au fost oferite diplome, iar publicul si-a completat colectiile de arta populara, contra unor sume destul de modeste.

Cele mai citite

Sebastian Burduja, atac la adresa lui Nicușor Dan. “Modul în care arată centrul Capitalei, rezultatul incompetenţei”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, a subliniat sâmbătă că în centrul orașului există străzi cu o stare de degradare vizibilă și case...

Razie în portul Constanța. Oamenii legii au aplicat amenzi în valoare de 34.000 de lei

La data de 10 mai, polițiștii din diverse structuri ale ordinei publice, rutiere și de siguranță a transporturilor au efectuat o acțiune de control...

Ministrul Sănătății vorbește despre situația maestrului Florin Piersic

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis sâmbătă că evoluția artistului Florin Piersic, care a fost operat la Spitalul "Foișor" din Capitală, este una favorabilă. "Aşteptăm...
Ultima oră
Pe aceeași temă