21.8 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialBanatul cultural

Banatul cultural

Premiera la Opera timisoreana

Opera Nationala Romana din Timisoara a iesit la rampa in cadrul stagiunii sale aniversare 2006-2007 cu o noua premiera de tinuta: “Povestea soldatului” pe muzica lui Igor Stravinski, in regia lui Ioan Ardeal Ieremia. Este vorba despre o versiune romaneasca semnata de scriitorul timisorean Serban Foarta, dupa libretul lui Charles Ferdinand Ramus.
Scenografia spectacolului apartine Getei Medinski, iar coregrafia este semnata de Ionut Sergiu Anghel, in conceptia muzicala a lui Ovidiu Rusu. Premiera a avut loc duminica seara, in rolul principal evoluand Marius Manole, alaturi de Boris Gaza, Romeo Ioan, Corina Murgu, Cristina Romandasu si altii, secondati de Orchestra de camera a Operei timisorene.

Expozitie de arta plastica la CJ Timis

La etajul al treilea al Palatului Administratiei Timis a fost deschisa, zilele acestea, o expozitie de pictura si sculptura cu genericul “Marul”. Lucrarile expuse apartin unui numar de opt plasticieni timisoreni si resiteni: Maria Bana-Jichita, Marius Iercosan, Cristea si Matei Mircioane, Romul Nutiu, Felicia Selejan, Adriana Ilin Tomici si Doru Vasiuti, toti participanti la Tabara de creatie din statiunea Calacea (Timis), ajunsa la cea de a III-a editie.
Prezent la vernisaj, presedintele Filialei UAP din orasul de pe Bega, Ioan Szekernyes, si-a exprimat satisfactia atat pentru roadele taberei de creatie, cat si pentru receptivitatea Consiliului Judetean de a gazdui expozitii de arta pe doua etaje, la intrecere cu marile galerii din oras.

Gala Blues Ð Jazz, la a XV-a editie

Sala “Ion Vidu” din Timisoara va gazdui, in zilele de 18-19 noiembrie, cea de-a XV-a editie a Galei Blues-Jazz, organizata de forurile culturale timisorene si judetene, inclusiv de Casa de Cultura a municipiului si Filarmonica “Banatul”.
Dupa cum a subliniat directorul artistic al manifestarii, Kamocsa Bela, vor avea loc concerte-maraton ale unor trupe aflate pentru prima data in orasul de pe Bega, din Bucuresti, Iasi, Piatra Neamt, dar si din Ungaria si Serbia. Suita de spectacole va fi prezentata de specialistul in materie Florian Lungu.

Concurs International de Flaut

La Facultatea de Muzica din Timisoara va incepe astazi, 14 noiembrie, cea de-a XI-a editie a Concursului International de Flaut, programata pe parcursul a patru zile. Printre concurenti figureaza tineri talentati din Austria, Coreea, Italia, Franta, Germania, Ungaria si, bineinteles, Romania.
Manifestarea va debuta cu o proba eliminatorie si se va incheia cu o Gala a laureatilor la Colegiul National de Arta “Ion Vidu” din orasul de pe Bega. Castigatorul trofeului va interpreta un concert de Mozart, acompaniat de Orchestra Filarmonicii “Banatul”, sub bagheta maestrului Peter Lukas Graf, unul dintre cei mai mari flautisti in viata.
Printre alti invitati de marca, la editia din acest an participa si artistul roman Gheorghe Zamfir, cunoscut pentru naiul sau fara egal. Premiul I consta in 3.000 euro si un flaut de argint “Pearl”. Urmatoarele doua premii vor fi de 2.000 si respectiv 1.000 euro, iar Primaria va oferi un premiu special de 300 euro pentru cea mai buna interpretare.

Sarbatoare la Cenaclul pensionarilor

Miercuri, 15 noiembrie, la Cenaclul “C.A.R.P.”, tot mai prezent in viata culturala a urbei de pe malurile Begai, este programata o sarbatoare de suflet pentru localnici. Pentru inceput prof. univ. dr. ing. Aurel Contrea va conferentia despre “Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, iar actorii Geta Iancu, George Lungoci si Mira Popescu vor prezenta un microrecital de poezie, urmat de un concert interpretat de solistii Viorica Pop Ivan, George Oprea, Ramona Mateescu, Iosif Bobitan si Vladimir Antoniuc.
Finalul manifestarii va apartine ca de obicei epigramelor. Petru Chira, Zaharie Moisescu, Ion Petre Stoica si Simion Catau au promis noi si savuroase epigrame pentru seniori si pentru toti cei care vor sa-si alunge supararile, melancolia.

Cele mai citite

Ministrul Sănătății vorbește despre situația maestrului Florin Piersic

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis sâmbătă că evoluția artistului Florin Piersic, care a fost operat la Spitalul "Foișor" din Capitală, este una favorabilă. "Aşteptăm...

Ministrul Sănătății vorbește despre situația maestrului Florin Piersic

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis sâmbătă că evoluția artistului Florin Piersic, care a fost operat la Spitalul "Foișor" din Capitală, este una favorabilă. "Aşteptăm...

Biden i-a spus lui Iohannis că ceva îl deRUTTEază

IlustrațieȘ Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis s-a întors foarte deRUT(TE)at din Statele Unite ale Americii (SUA). Aceasta după ce președintele octogenar american, Joe Biden,...
Ultima oră
Pe aceeași temă