26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialBan Ki-moon susţine că experţii ONU au nevoie de patru zile în...

Ban Ki-moon susţine că experţii ONU au nevoie de patru zile în Siria

Experţii ONU care se află în Siria pentru a ancheta un presupus atac cu arme chimice au nevoie de patru zile pentru a-şi încheia activitatea la faţa locului, a declarat miercuri secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, transmite Mediafax.

“Lăsaţi-i să îşi termine munca în patru zile”, a declarat Ban Ki-moon în cadrul unei conferinţe de presă la Haga. Un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU a precizat ulterior că este vorba despre patru zile de muncă la faţa locului, începând de luni.

În pofida tirurilor asupra convoiului lor, experţii au mers luni la locul presupusului atac, în apropiere de Damasc, unde au efectuat, potrivit ONU, o strângere de probe “productivă”. Ei ar fi trebuit să îşi continue misiunea marţi, dar aceasta a fost amânată pentru miercuri din cauza lipsei garanţiilor rebelilor de a le asigura securitatea, potrivit Damascului. Insurgenţii au negat însă aceste acuzaţii.

“Ulterior, experţii vor trebui să efectueze analize ştiinţifice, apoi va trebui să facem un raport pentru Consiliul de Securitate pentru ca acesta să ia acţiunile pe care le consideră necesare”, a adăugat secretarul general.

Citeşte şi LIVE TEXT. Criza din SIRIA se acutizează. Urmăreşte aici cele mai importante evenimente

În ceea ce priveşte legalitatea unei eventuale intervenţii militare, subiect de disensiuni între Rusia şi Occident, Ban Ki-moon a răspuns, prudent, că “cea care stabileşte cadrul unor acţiuni ce pot fi angajate pentru păstrarea păcii şi securităţii este Carta ONU”.

Presupusul atac chimic din 21 august din apropiere de capitala siriană, care a cauzat moartea mai multor sute de persoane, a agravat diviziunile ruso-occidentale pe tema conflictului sirian: occidentalii au acuzat regimul sirian, în timp ce Rusia apreciază că rebelii au folosit arme chimice pentru a discredita Guvernul.

Statele Unite şi aliaţii lor se declară pregătiţi pentru o acţiune militară împotriva Siriei, pe care o acuză că a comis acest masacru cu arme chimice.

Rusia apreciază, la rândul său, că o soluţie militară în Siria ar destabiliza ţara şi Orientul Mijlociu. Moscova va bloca orice iniţiativă în Consiliul de Securitate în vederea unei acţiuni împotriva aliatului său.

Cele mai citite

Motoreductoarele – ce sunt și la ce le folosim?

Cauți cea mai bună soluție pentru a optimiza etapele de lucru? Dacă activezi în domeniul industrial, probabil ai resimțit presiunea de a ține pasul...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

Echipă mixtă română de tenis de masă, calificată la Olimpiadă

Perechea română alcătuită din Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs s-a calificat pentru proba de dublu mixt din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă