13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialBalonul de Aur: Messi, Ronaldo sau Ribery, care va fi cel mai...

Balonul de Aur: Messi, Ronaldo sau Ribery, care va fi cel mai bun?

Câştigătorul celui mai important trofeu din fotbal este desemnat astăzi, iar lupta finală se dă între Lionel Messi (Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid) şi Frank Ribery (Bayern Munchen).

Lupta pentru Balonul de Aur 2013 este mai acerbă decât în oricare din ultimii patru ani, în care de fiecare dată Messi a luat trofeul, ceea ce a reprezentat un recod în istoria fotbalului mondial. Câştigător al ediţiilor 2009-2012, Messi este văzut de mulţi drept cel mai bun fotbalist din istorie, însă marele său rival Cristiano Ronaldo a demonstrat în repetate rânduri că nici el nu este mai prejos.

Dacă Messi a avut tot timpul o echipă construită în jurul său, pentru el, Ronaldo a reuşit de multe ori să fie chiar mai versatil decât argentinianul. Este drept că Messi a doborât record după record, devenind un fel de Michael Schumacher al fotbalului mondial, însă Ronaldo reuşeşte de multe ori sprinturi, care l-ar lăsa cu mult în urmă pe Messi şi are o uşurinţă în a înscrie goluri nemaiîntâlnită la vreun alt fotbalist. Dacă Messi este un rege al driblingurilor şi al golurilor din poziţii dificile, aşa cum reuşea şi Hagi, Ronaldo poate înscrie cu aproape orice parte a corpului său. Portughezul are 260 goluri cu piciorul drept, 76 cu stângul, 63 cu capul şi un gol înscris chiar cu o altă parte a corpului, în total 400 de goluri, ultimele două din meciul din acest an cu Celta Vigo dedicându-i-le fostei glorii a fotbalului portughez, Eusebio.

Franck Ribery este cel de-al treilea favorit care le-ar putea încurca socotelile celor doi granzi din prima divizie spaniolă. Francezul, care a contribuit decisiv la câştigarea Ligii Campionilor de către Bayern Munchen, anul trecut, este cel unul dintre cei mai prolifici jucători pe care i-a avut campioana Europei şi a Germaniei în ultima decadă. Ribery este în prezent pentru naţionala Franţei ceea ce era Zinedine Zidane în perioada sa, şi anume o legendă vie, care poate inspira coechipierii, care îşi poate duce echipa pe cele mai înalte culmi. Nu trebuie uitat cum s-a calificat Franţa la Mondialul de fotbal din Brazilia din acest an, cu o dublă manşă de infarct împotiva Ucrainei (3-0 la Paris, după un 0-2 la Kiev).

Având în vedere că anul trecut Ronaldo a avut mai multe meciuri, Messi fiind accidentat o perioadă, statistica ar putea fi de partea portughezului, însă aceste cifre sunt reci şi de multe ori nu reflectă pe deplin realitatea din teren, astfel că desemnarea celui mai bun dintre cei trei ar putea fi în cele din urmă bazată pe criterii subiective, pe impresiile primite de membrii juriului din partea publicului (topuri, clasamente), pe mai mulţi factori care de fapt l-ar putea desemna pe cel mai iubit fotbalist al momentului, nu neapărat cel mai bun, deoarece în 2013 atât Messi, cât şi Ronaldo sau Ribery au fost cruciali pentru echipele lor.

Tot în cadrul aceleiaşi gale vor fi desemnaţi câştigătorii mai multor categorii, inclusiv cele mai bune jucătoare de fotbal ale lumii. Cu o popularitate crescândă, fotbalul feminin are deja nenumărate topuri şi chiar vedete de talie mondială. În lupta pentru cea mai bună jucătoare a lumii au rămas: americanca Abby Wambach (atacant, 163 goluri/212 meciuri), brazilianca Marta (atacant, 80 goluri/72 meciuri pentru naţionala Braziliei)şi portarul german Nadine Angerer (127 meciuri la naţionala Germaniei).

Cele mai citite

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...
Ultima oră
Pe aceeași temă