27.5 C
București
vineri, 26 iulie 2024
AcasăSpecial,,Balciul desertaciunilor", in regia ANSVSA

,,Balciul desertaciunilor”, in regia ANSVSA

» Veterinarii clujeni nu mai vor sa semneze contractele cu autoritatile sanitar-veterinare.

Medicii veterinari au notificat conducerea Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSVSA) si Directiei Sanitar-Veterinare (DSVSA) Cluj ca refuza sa mai identifice animalele din judet. Principala nemultumire este neplata contractelor restante si lipsa de contracte pentru identificarea si inregistrarea animalelor pe o perioada de peste sase luni in 2008.
"Am emis facturi in aceasta perioada pe care nu le-am incasat, dar pe care am platit impozite si TVA. Sunt colegi care au facut credite ca sa isi poata plati taxele si impozitele si angajatii. Crotalii nu am primit in anul acesta, nu putem identifica animalele, iar crescatorii de animale nu isi pot vinde animalele si nu primesc subventiile. Eu am mai mult de 400 de vitei necrotaliati’’, spune Alexandru Livescu, din Maguri Racatau. Medicii veterinari sunt nemultumiti si de faptul ca, in teren, APIA le spune oamenilor ca din cauza veterinarilor nu primesc subventiile. Directorul DSV Cluj, Alexandru Duma, recunoaste ca aprovizionarea cu crotalii nu tinde de medici si ca vina este a ANSVSA-ului pentru ca acestea nu exista.

"Modalitatea este foarte simpla cu crotaliile, sa le plateasca crescatorii, pentru aceea le da subventie statul, le-ar procura prin asociatii si medicii veterinari sa le aplice", a mai spus Duma. Veterinarii se plang de birocratie si ca actele intocmite pentru identificarea animalelor trebuie distribuite crescatorilor pe cheltuiala cabinetelor veterinare. "Nu mai suntem doctori, suntem niste postasi", spune Bobita Iftimie din Iclod. Veterinarii sunt nemultumiti si de modul de acordare a subventiilor. Ei cer ca statul sa acorde subventii numai crescatorilor care fac dovada ca animalele lor sunt sanatoase si au fost supuse actiunilor sanitar-veterinare obligatorii.

REFUZ
"Medicii veterinari de libera practica din judetul Cluj refuza sa semneze noile contracte privind identificarea si intregistrarea animalelor pana cand nu vor fi onorate ultimele doua contracte si pana nu vom renegocia termenii actuali. De asemenea, am hotarat sa ne asociem cu o confederatie patronala in cadrul careia sa putem negocia cu conducerea ANSVSA, inclusiv cu Guvernul, conditiile noilor contracte legate de identificare, de inregistrarea animalelor, dar si de actiunile veterinare strategice", spune presedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Cluj, Adrian Oros.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă