11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialBacteria care provoaca ulcerul ofera protectie impotriva astmului

Bacteria care provoaca ulcerul ofera protectie impotriva astmului

Helicobacter pylori, bacteria responsabila de aparitia ulcerului si a cancerului de stomac, se pare ca are si efecte mai putin nocive. Conform unui studiu realizat recent de cercetatorii americani si dat publicitatii marti, 15 iulie, aceasta bacterie ii protejeaza pe copii de astm.

Astfel, s-a constatat ca dintr-un lot de copii supusi testelor, cei infectati cu Helicobacter Pylori au sanse foarte mici sa dezvolte astmul bronsic, in comparatie cu copiii sanatosi. "Rezultatele cercetarilor noastre sugereaza ca absenta bacteriei este una dintre principalele explicatii pentru riscul crescut de a dobandi astmul bronsic in copilarie" – a declarat pentru Reuters Yu Chen, cadru universitar la centrul de epidemiologie din cadrul Universitatii de Medicina din New York si membru al echipei de cercetatori. El a oferit si date statistice pentru a argumenta aceasta ipoteza. Astfel, copiii cu varste cuprinse intre 3 si 18 ani, la care prezenta H pylori a fost confirmata prin teste de sange si de saliva, prezentau o rata de 25% de imbolnavire de astm pe parcursul vietii.

Studiul a fost realizat in Statele Unite pe un lot de 7.000 de copii. Cercetarile au scos la iveala si faptul ca 5,4% dintre copiii nascuti in anii ’90 au prezentat rezultate pozitive la testele privind prezenta bacteriei Helicobacter Pylori.

John Blaser, unul dintre cercetatori, a concluzionat ca exista atat beneficii, cat si dezvantaje in urma "eradicarii bacteriei H. Pylori, care va reduce numarul de imbolnaviri de ulcer duodenal si gastric, insa va duce la cresterea numarului altor afectiuni, precum astmul bronsic, boala de reflux gastro-esofagian sau adenocarcinomul esofagian". El a adugat ca este posibil ca aceasta bacterie sa fie un marker pentru anumite afectiuni, asa cum este de pilda parul blond un indiciu pentru persoanele nascute in Scandinavia.

"Poate ca asa cum anumite antibiotice sunt eficiente impotriva Helicobacter Pylori, la fel bacteria insasi ofera in mod direct protectie impotriva astmului, cel mai probabil prin faptul ca schimba raspunsul imunitar al organismului. Se stie ca in primii ani de viata, corpul uman are un sistemul imunitar deficitar, fiind un "teren propice" pentru aparitia alergiilor si a altor virusi si agenti patogeni externi daunatori care pot ataca si dezechilibra organismul.

De la prima cultura a Helicobacter pylori in urma cu 20 de ani, diagnosticul si tratamentul bolilor gastroduodenale s-au modificat semnificativ, ulcerul peptic fiind considerat in prezent o boala infectioasa. Infectia se dobandeste prin ingestia orala a bacteriei si se transmite intrafamilial in principal in prima copilarie.

Studiul prezentat de cercetatorii americani confirma rezultatele unui alt studiu similar, efectuat insa pe un lot de adulti, care releva ca o tulpina virulenta de Helicobacter pylori este asociata cu absenta astmului inainte de varsta de 15 ani.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă