10.7 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSpecialBaconschi, replică dură după ce Liviu Pop l-a atacat pe Pleşu: "Atât...

Baconschi, replică dură după ce Liviu Pop l-a atacat pe Pleşu: “Atât a învăţat prostul semidoct”

După ce ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a scris pe Facebook că Andrei Pleşu "nu reuşeşte să ţină ştacheta sus", fostul ministru de Externe Teodor Baconschi i-a replicat demnitarului PSD.

"Atât a învățat prostul semidoct, instalat abuziv într-o funcție publică: să spună că intelectualii care-l critică (sau pur și simplu se amuză pe seama tâmpeniilor lui) sunt PRETINȘI intelectuali. Întrucât el adresează asemenea replici unui segment de public incapabil să definească noțiunea însăși de intelectual, succesul pare garantat. Morala e alta: numai incultura agresivă și impostura emit pretenții. Opusul lor nu pretinde nimic, chiar dacă nu se bucură de respectul meritat", a scris Baconschi, pe Facebook.

Andrei Pleșu a amintit că "Pop nu ştie cum se scrie pluralul articulat al cuvîntului „copil“ (adică nu cu doi, ci cu trei „i“: copiii)", ceea ce "este destul de neplăcut".

"Un ministru al Învăţămîntului ar trebui să fie ceva mai instruit decît un corigent de-a cincea la română. Dar are şi el scuzele lui. Una dintre ele a fost formulată de un alt ministru al Educaţiei, dna Ecaterina Andronescu (pe care, cu scuzele de rigoare, aş îndrăzni s-o calific drept cea mai duioasă, tandră, mămoasă catastrofă a sistemului nostru şcolar): „Dl Pop e profesor de matematică“. Aţi auzit? Dacă eşti profesor de matematică nu e musai să vorbeşti corect româneşte. Numai profesorii de română au această obligaţie. Matematicienii nicidecum! Iar miniştrii, nici atît!", a scris Andrei Pleșu.


Mai mulţi intelectuali l-au criticat pe Pop, în ultimele zile.

Un apel la care au aderat aproape 200 de cadre didactice, academicieni, oameni de cultură, cercetători a fost făcut public miercuri, 20 septembrie, în contextul discuțiilor privind reorganizarea Editurii Didactice și Pedagogice și transformarea acesteia în singura editură cu drept de publicare a manualelor școlare. Semnatarii i-au solicitat lui Pop să renunțe „imediat la monopolizarea manualelor, la impunerea manualului unic sau la cosmetizarea acestei acțiuni sub fardul gros al așa zisei licitații de autori, organizată de editura de casă a statului”.

la 19 septembrie, zeci de persoane s-au adunat în Piața Victoriei la un protest îndreptat împotriva ministrului Educației Naționale, Liviu Pop. Acțiunea s-a desfășurat sub numele "Biblioteca pentru Pop", iar printre cei prezenți au fost și scriitorii Mircea Cărtărescu și soția sa, Ioana Nicolaie. Participanții au adus cărți, care ulterior vor fi donate unor unități de învățământ.

În martie 2017, Liviu Dragnea l-a ameninţat pe Gabriel Liiceanu, pe care l-a acuzat că ar fi minţit în faţa Consiliului European. "Nu am luat decizia, dar mă gândesc serios să depun plângere penală împotriva lui Gabriel Liiceanu”, a spus Dragnea, la Antena 3.

„Eu am foarte mari rezerve să fac plângeri penale. I-am făcut până acum domnului procuror Papici şi domnului Marian (Mircea Marian, n.r.), jurnalist celebru, care instiga la violenţă nişte oameni împotriva mea. Eu nu sunt reclamagiu de profesie, de asta spun: mă gândesc foarte serios. Poate omul a citit un text livrat de cineva”, a adăugat Dragnea.

El a arătat că Liiceanu a citat o declaraţie falsă în Parlamentul European, pe care i-a atribuit-o.

Cele mai citite

Camera Deputaților a decis înfiinţarea “listei negre” antidrog

Camera Deputaților a votat marţi în favoarea unui proiect de lege care introduce înființarea Registrului Național Automatizat pentru persoanele implicate în infracțiuni legate...

Camera Deputaților a decis înfiinţarea “listei negre” antidrog

Camera Deputaților a votat marţi în favoarea unui proiect de lege care introduce înființarea Registrului Național Automatizat pentru persoanele implicate în infracțiuni legate...

Sună alarmele în România. Este doar un exercițiu

Instalațiile de alarmă sonoră vor fi puse în funcțiune, timp de o oră, pe întregul teritoriu al României, în ziua de miercuri, 28 februarie...
Ultima oră
Pe aceeași temă