16 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialAyatollahul Khamenei dezlantuie prigoana

Ayatollahul Khamenei dezlantuie prigoana

» Cel putin zece oameni au fost ucisi sambata, la Teheran, in confruntarile extrem de violente dintre fortele de ordine si manifestantii ce denunta fraudarea scrutinului in favoarea presedintelui conservator Mahmoud Ahmadinejad.

» Incidentele sangeroase intervin dupa ce liderul contestatarilor, Mir Hussein Moussavi, a respins cererea ayatollahului Ali Khamenei pentru oprirea protestelor, contestand pentru prima data autoritatea liderului suprem al republicii islamice.

Conform televiziunii de stat iraniene – singura sursa de informatii din Iran, in conditiile restrictionarii drastice a libertatii presei straine –, ciocnirile de proportii inregistrate sambata s-au soldat cu "zece morti" in urma atacurilor unor "agenti teroristi" dotati cu arme de foc si explozibili, care s-ar fi infiltrat in randul manifestantilor. Potrivit Press-TV, televiziunea de stat, care emite in limba engleza, "grupurile teroriste" sau, dupa caz, "revoltatii" ar fi atacat si incendiat o serie de benzinarii, dar si pozitii militare.
Initial, Press-TV a sustinut ca 13 persoane au fost ucise – trei dintre ele in incendiul "provocat de manifestanti" la o moschee. Ulterior, aceeasi televiziune si-a revizuit propria stire, precizand ca nimeni nu a fost ranit in incendiul de la lacasul de cult.

Aceeasi confuzie cu privire la atitudinea manifestantilor fata de caracterul islamic al statului iranian domnea duminica si in privinta unui alt "act terorist", care ar fi vizat, sambata, cel mai important simbol al revolutiei din 1979, Mausoleul ayatollahului Ruollah Khomenini, conducatorul revolutiei islamice si primul lider suprem al teocratiei iraniene, o figura extrem de respectata de majoritatea siita din Iran.
Dupa ce, in interventia de vineri in favoarea lui Ahmadinejad, actualul ayatollah, Ali Khamenei, a avertizat cu privire la "teroristii care ar putea profita de situatie", fortele de securitate au anuntat ca "un atacator sinucigas" s-a aruncat in aer in incinta Mausoleului, ranind un pelerin.

Gloante reale
Concomitent cu avalansa de informatii, imposibil de verificat, oferite de media controlate de stat, in cele doua piete din centrul Teheranului alese de sustinatorii lui Moussavi pentru manifestatii, toate fortele de ordine iraniene, de la politisti la trupele de elita ale armatei, precum si militiile civile fidele conservatorilor intrasera cu duritate in actiune. Martorii – singurele surse ale presei straine, aflate sub supravegherea stricta a autoritatilor – au relatat ca politia a incercat initial sa opreasca miile de oameni care se indreptau spre cele doua piete, cu gaze lacrimogene si sarje de scutieri. In momentul in care multimea nu a putut fi oprita, fortele de ordine ar fi apelat la munitie reala, tragand in plin asupra manifestantilor, care ripostau cu pietre si cocteiluri Molotov.

Moussavi – atac la ayatollah
Represiunea dura a manifestantilor a venit sambata, dupa ce liderul contestatarilor, Mir Hussein Moussavi, a respins apelul ayatollahului Khamenei de a opri protestele. Khamenei subliniase vineri ca nu poate fi vorba de frauda, pentru ca rezultatele alegerilor arata o diferenta prea mare, de 11 milioane de voturi, intre Ahmadinejad si Moussavi. "Daca dimensiunea enorma a fraudei (…) este prezentata ca proba a absentei fraudei, atunci aspectul republican al sistemului va fi masacrat si aceasta va dovedi ca Islamul este incompatibil cu republica", a replicat Moussavi, intr-o declaratie definitorie pentru intentiile taberei protestatarilor.

Ahmadinejad denunta inamicul extern
Ieri, dupa incidentele violente care s-au prelungit sambata pana noaptea tarziu, autoritatile iraniene au reluat confruntarea mediatica, in paralel cu actiuni de reprimare a celor prezenti la manifestatii si a liderilor lor. Potrivit BBC, in timp ce noi miscari de protest erau asteptate in centrul Teheranului, agentia iraniana Fars a anuntat ca doi dintre copiii fostului presedinte iranian Akbar Hashemi Rafsanjani, cel mai important sustinator politic al lui Moussavi, ar fi fost arestati in timpul protestelor. Informatia a fost infirmata oficial de Parchet.
Intre timp, presedintele Mahmoud Ahmadinejad a iesit la rampa dupa trei zile de absenta din spatiul public, denuntand impreuna cu ministrul de Externe, Manuchehr Mottaki, si cu presedintele Parlamentului, Ali Larijani, declaratiile Statelor Unite, Frantei, Germaniei si Marii Britanii cu privire la situatia din Iran. Mottaki a acuzat, de asemenea, Londra ca a planuit timp de doi ani revolta actuala si ca orchestreaza actiunile "grupurilor teroriste".

» SUA cer incetarea violentelor si a nedreptatilor
Barack Obama a cerut, sambata, guvernului iranian sa puna capat violentelor si nedreptatilor, ridicand tonul, comparativ cu declaratiile sale din ultimele zile, informeaza AFP. "Cerem guvernului iranian sa puna capat actelor de violenta si nedreptate impotriva propriei populatii", a declarat el, in timp ce politia iraniana a reprimat manifestatiile de la Teheran impotriva realegerii lui Mahmoud Ahmadinejad. "Guvernul iranian trebuie sa inteleaga faptul ca lumea il priveste. Deplangem fiecare viata pierduta", a subliniat Obama. "Dreptul universal la adunare si libertatea de expresie trebuie respectate. SUA sunt alaturi de cei care incearca sa-si exercite aceste drepturi", a precizat el. Obama a insistat pe faptul ca puterea iraniana "trebuie sa respecte demnitatea propriului popor si sa guverneze cu consimtamantul lui".

Potrivit unui oficial, Obama s-a intalnit sambata cu principalii consilieri de la Casa Alba pentru a discuta despre situatia din Iran. Obama fusese aspru criticat in SUA din cauza declatiilor prea temperate despre situatia din Iran. Sambata, sute de persoane s-au strans la Los Angeles, New York si in fata Casei Albe pentru a sustine protestele din Iran. Multi manifestanti erau imbracati in verde, culoarea sustinatorilor lui Mir Hussein Moussavi, principalul opozant al presedintelui Mahmoud Ahmadinejad.
Cu o zi inainte, vineri, Obama avertizase guvernul iranian ca "lumea ii observa" comportamentul si a spus ca este alaturi "de cei care cer dreptate pasnic", dupa ce Congresul a adoptat o rezolutie de sustinere a opozantilor lui Ahmadinejad.

Cele mai citite

Kylian Mbappe, cel mai mare jucător din istoria PSG

Astăzi are loc cel de-al doilea meci din prima manșă a semifinalelor UEFA Champions League, Borussia Dortmund - PSG, de la ora 22:00 Julien Laurens...

O femeie şi-a înjunghiat fiul în vârstă de 34 de ani

O bihoreancă a fost reţinută, marţi seara, fiind acuzată că şi-ar fi înjughiat fiul, în urma unui conflict spontan. Procurorii au solicitat arestarea preventivă...

Noua centrală de la Mintia, un proiect de 1,4 miliarde de euro, a primit acordul de mediu

Cel mai mare obiectiv industrial din România, noua Centrală de la Mintia, din Hunedoara, a primit acord de Mediu, anunţă Agenţia Naţională pentru Protecţia...
Ultima oră
Pe aceeași temă