11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialAvocaţii victimelor solicită o nouă expertiză psihiatrică a lui Anders Behring Breivik

Avocaţii victimelor solicită o nouă expertiză psihiatrică a lui Anders Behring Breivik

Avocaţii părţii civile au cerut, joi, o nouă examinare psihiatrică a lui Anders Behring Breivik pe baza observaţiilor unor psihologi, care arată că extremistul de dreapta, Anders Behring Breivik, este în deplinătatea facultăţilor mintale, în contradicţie cu concluziile oficiale, relatează AFP, scrie Mediafax.

Într-o scrisoare publică a tribunalului din Oslo, avocaţii a 56 dintre supravieţuitorii şi apropiaţii victimelor au pus sub semnul întrebării diagnosticul, de anul trecut, dat de doi experţi psihiatrici.

Acest diagnostic indică faptul că Breivik suferă de “schizofrenie paranoică”, fapt care ar putea duce la o internare în centre psihiatrice specializate în locul închisorii, posibilitate care şochează mulţi norvegieni.

“Mai multe părţi civile, care l-au văzut la Utoeya, consideră că era cinic şi raţional acest lucru fiind în contradicţie cu afirmaţia că ar fi psihotic”, au indicat avocaţii.

Breivik a detonat o bombă în apropiere de sediul Guvernului norvegian, pe 22 iulie 2011, apoi a deschis focul asupra a sute de tineri laburişti, reuniţi la o şcoală de vară pe insula Utoya, în apropiere de Oslo, făcând 77 de victime, majoritatea tineri.

La 29 noiembrie, doi experţi psihiatri mandataţi de tribunalul din Oslo au concluzionat că Behring Breivik suferă de “schizofrenie paranoică” şi că nu poate fi considerat responsabil penal pentru gesturile sale.

Printre afirmaţiile lor, avocaţii părţii civile au indicat că trei pshihologi şi un psihiatru responsabili cu supravegherea lui Breivik pe timpul încarcerării, conform presei, au spus că acesta nu a prezentat semne de “schizofrenie paranoică” şi nici de tentativă de sinucidere, el neavând nevoie de medicaţie.

Într-un demers separat, câţiva alţi reprezentanţi ai părţii civile au cerut de asemenea o nouă examinare psihologică însoţită de o cerere de plasare într-un centru specializat în observaţie.

“Nici unul dintre clienţii mei nu şi-a exprimat dorinţa de a se schimba experţii”, a declarat avocatul Christian Lundin care reprezintă 67 dintre victime sau rude ale acestora.

“Cazul pare destul de bine documentat”, a mai spus acesta, adăugând că “desemnarea unor noi experţi ar putea însemna o amânare a procesului, aducându-se un prejudiciu victimelor şi apropiaţilor”.

Într-o scrisoare publicată miercuri de către tribunalul din Oslo, avocaţii lui Behring Breivik arată că ei şi clientul lor se opun unei noi evaluări psihiatrice.

Tribunalul din Oslo va trebui să decidă până spre mijlocul lunii ianuarie dacă se va întocmi un nou raport pshihiatric extremistului de 32 de ani, procesul putând începe astfel pe 16 aprilie.

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă